Як вибрати моторне масло

1-31-2021

 

В якості двох найголовніших параметрів при виборі масла виступають його рівень експлуатаційних якостей (за класифікацією api) і в’язкість масла по sae. Однак існує також кілька тонкощів вибору якісного моторного масла, з чим ми і спробуємо вам допомогти. 

Виробники автомобільних двигунів в процесі розробки підбирають рекомендовані марки масел в залежності від умов роботи мотора і його конструктивних особливостей. Двигун автомобіля (або мотоцикла) проходить ресурсні випробування на маслах, підібраних в сооответствие з базовими вимогами, а потім масла, що показали кращий результат, рекомендуються для покупця автомобіля і офіційних сервісних центрів. Тому найпростіший спосіб вибрати масло-просто покрити сервісну інструкцію вашого автомобіля. Також хочемо порекомендувати купить масло моторное интернет магазин , тут висока якість та найкращі ціни.

У ній ви знайдете масло, вказане виробником за якістю класифікації api, його ж вам завжди запропонують в офіційному сервісі. Ми радимо дотримуватися цих рекомендацій протягом гарантійного терміну обслуговування вашої машини.

Якщо ж ваш автомобіль не новий або офіційна гарантія вам не потрібна, можна підібрати масло самостійно. Часто, віддаючи переваги іншим якісним брендам, ви можете ще й збільшити ресурс і умови роботи вашого двигуна.

Найбільш дорогими вважаються синтетичні масла, які розраховані на великий діапазон робочих температур і навантажень двигуна. Таке масло забезпечує впевнений пуск в холодну погоду і відмінні характеристики в режимі максимальної потужності. Також йому менш страшні перегріви двигуна, хоча в будь-якому випадку їх краще не допускати. Купити синтетику варто також власнику високофорсованого мотоцикла або потужного автомобіля з порівняно невеликим об’ємом. Подібні мотори відчувають куди більші навантаження і як правило, є найбільш «оборотистими». Володар автомобіля з турбонаддувом або компресором теж порадіє хорошим характеристикам синтетичного масла.

Напівсинтетичні масла (з комбінованим хімічним складом) також будуть хорошим вибором при доступній ціні. Часто виробник рекомендує саме їх. Як правило, частка синтетичної частини в них близько 30-50%, решта складають традиційні мінеральні компоненти. Напівсинтетичне масло добре підходить для сучасних двигунів з великими пробігами між заміною масла.

Мінеральні масла – найдорожчі, проте це не означає, що вони володіють поганими характеристиками. Часто купити “синтетику» або “напівсинтетику” для вашого мотора буде зайвою тратою грошей, тому що традиційне мінеральне масло цілком забезпечить його ресурсні і потужності характеристики. Зокрема, для південних регіонів нашої країни, де температура взимку не опускається нижче -10 градусів за цельсієм, вибрати мінералку буде цілком допустимим рішенням.

В’язкість і її залежність від температурного режиму двигуна є найважливішою характеристикою моторного масла. Цей параметр зобов’язаний зберігатися незмінним в дуже широких межах (від температури повітря в момент холодного пуску взимку до температури двигуна в режимі максимальної потужності влітку). Природно, забезпечити такі характеристики при будь-яких умовах експлуатації вельми непросто навіть сучасному високотехнологічному маслу.

Саме тому класифікація моторного масла по в’язкості підрозділяється на 6 зимових (0w, 5w, 10w, 15w, 20w, 25w) і п’ять літніх класів в’язкості (20, 30, 40, 50 і 60).

Зимові класи, як ви вже здогадалися, мають в позначенні букву «w» (winter – зима). Чим більше число, що входить в позначення класу, тим вище в’язкість масел, що відносяться до нього.

Ви також можете придбати всесезонні масла. Вони позначаються подвійним номером, перший з яких вказує на мінімальні значення в’язкості масла при мінусових температурах і гарантує надійний запуск двигуна, а другий – вказує на характерний для відповідного класу в’язкості літнього масла діапазон кінематичної в’язкості при 100°с і динамічної в’язкості при 150°с.

Майте на увазі, що надійна робота двигуна, особливо на пускових режимах, не залежить виключно від в’язкості масла. Існує ще багато факторів (робочий обсяг, компресія, ступінь стиснення, продуктивність масляного насоса, можливість стартера і рівень заряду акумулятора і т.д.), які впливають на стабільний і безпечний запуск мотора. У виборі конкретної марки і характеристик масла вам завжди нададуть допомогу фахівці нашого магазину.