Що таке правильне харчування

2-16-2021

Правильне харчування на сайті 2DO EAT-тренд серед прагнуть до здорового способу життя і хорошій формі. У зв’язку із зростанням популярності теми, народжується безліч суперечать один одному правил. Ми детально розглянули важливі принципи і розібрали найвідоміші помилки.

Для яких цілей підходить пп

– для здоров’я правильне харчування максимально відповідає основам, закладеним на генетичному рівні, і є профілактикою захворювань підшлункової залози і шлунково-кишкового тракту, печінки, нирок, проблем зі шкірою, хронічної втоми.

– струнка фігура чаще за все, прихильниками раціонального харчування стають для того, щоб схуднути. Екстремальні короткострокові дієти йдуть на другий план, так як давно доведений їх шкоду для тіла. Незважаючи на швидкі результати, вони неминуче призводять до повернення зайвих кілограмів. Пп – це спосіб життя, за допомогою якого можна до старості перебувати ідеальній формі без жорстких обмежень і голодувань.

– зростання мищц здоровий раціон підходить і для спортсменів, що набирають вагу. В даному випадку пам’ятаємо правило: споживай більше, ніж витрачаєш.

Залежно від мети, заради якої ви перейшли на правильне харчування — скинути або набрати кілограми — розраховується калораж на день. А також необхідно враховувати баланс білків, жирів і вуглеводів.

При розрахунку калорійності потрібно орієнтуватися на такі фактори, як стать, вік, вага, активність.

Формула харріс-бенедикта визначає базовий рівень метаболізму:

Варто врахувати, що будь-яка формула має похибку ~20%, тому для точності підбору вашої норми радимо звернутися до фахівця. Після з’ясування цифр, звіряйтеся з таблицями калорійності, які поширені в інтернеті.

3. Усвідомлений вибір

● білок-будівельний матеріал, що підтримує працездатність м’язів. Вегетаріанці можуть замінювати тваринні білки на рослинні. Добова норма: 100-150 г.

● клітковина-головний помічник для кишечника. Міститься в овочах, фруктах, зернових, бобових. Рекомендована кількість на добу-не менше 300 г. Обов’язково додавайте клітковину при вживанні м’яса.

● поліненасичені жири. Захищають клітини від передчасного старіння,регулюють вироблення і життєдіяльність корисних бактерій. Містяться в оливковій і лляній оліях, рибі, насінні, горіхах, авокадо і т. П.

● сезонні продукти. Містять максимум вітамінів, так як дозрівають без використання отруйних добрив. Крім того, дозволяють економити на тому, що коштують на порядок дешевше.

4. Режим

Пауза між прийомами їжі більше 3-4 годин уповільнює метаболізм. Крім цього таке харчова поведінка тягне роздратування і болі в шлунку, підвищення рівня холестерину в крові, порушення роботи щитовидної залози.принцип “не їсти після шести” помилковий. Свій режим потрібно організувати так, щоб останній раз ви їли не пізніше, ніж за три години до сну. Нічна трапеза призводить до жирових запасів через уповільнений обмін речовин.

5. Вживати “корисні продукти «і виключити» шкідливі продукти”

6. Виробляти якісні звички

  • відразу після пробудження повільно випивати 200-300 мл теплої води.
  • пити воду-не менше 2 л в день.
  • не пити перші 20-30 хвилин після прийому їжі.
  • зменшувати обсяг споживаної солі.
  • зраджувати їжу мінімальній термічній обробці.
  • ретельного пережовувати їжу і не поспішати.
  • концентруватися під час їжі на процесі, не відволікатися на інші заняття.
  • краще відмовитися від прийому їжі під час хвилювання, стресу.
  • прислухатися до себе. Їсти тоді, коли хочеться, і зупинятися, коли відчувається насичення.

Міфи про правильне харчування

В інформаційному полі навколо пп зустрічаються помилкові думки і факти. Вони засновані на ліні і відсутності сили волі у деяких людей і відлякують бажаючих перейти до усвідомленого існування. Розвінчаємо найпопулярніші міфи, щоб захистити вас від страхів.

1. Здорова їжа-це несмачноспісок страв, рекомендованих дієтологами, досить різноманітний. При бажанні, не складно знаходити цікаві поєднання смаків. Вам не доведеться вибирати між користю або задоволенням.

2. Корисно харчуватися – дуже дорогокрупи, курка, овочі, фрукти коштують не дорожче ніж консерви, бургери, випічка, ковбаси. Не обов’язково купувати товари з позначкою «еко» — вона не є гарантом свіжості і наявності вітамінів.

3. Якщо є 6 разів на день – можна поправітьсяголодние дієти приносять швидкі, але короткострокові результати, при цьому завдають шкоди здоров’ю. Харчування має бути повноцінним. Щоб залишатися у формі, важливо дотримуватися норми калорійності і додавати фізичні навантаження і спорт.

4. Повна відмова від вуглевуглеводи для людини необхідні, так як дають енергію. А глюкоза допомагає виробляти гормон радості-серотонін.

5. Забути про солодощахтакая формулювання не вірна. Існує безліч варіантів смачних і не шкідливих десертів. Гіркий шоколад, наприклад, зміцнює імунітет, стимулює розумову діяльність. Але всі ласощі краще вживати в першій половині дня.

6. Існують продукти, що розганяють обмін веществкофеин і деякі спеції можуть злегка прискорювати метаболізм, але їх действе настільки незначно, що не має сенсу на них покладатися.

7. Потрібно пити фруктові соків свіжовичавлених соках відсутня клітковина і знижено кількість вітамінів — в цьому їх основна відмінність від фруктів в негативну сторону.

8. Виключити глютенглютен-білок, що міститься в багатьох злакових рослинах. Про нього прийнято говорити в негативному ключі: вживання глютену призводить до атрофії слизової оболонки товстої кишки, порушення всмоктування жирів. Але перераховані наслідки вживання глютену справедливі тільки для хворих на целіакію.

9. Регулярне чищення організмасуществует культ детоксикації, інакше кажучи, чистки. Але на думку вчених, детоксикація застосовується тільки в медичних цілях і повинна проводитися під суворим наглядом лікарів. Тіло виводить токсини самостійно – через печінку, нирки і шкіру.

Як перейти на правильне харчування і не зірватися

    • не вводьте відразу жорсткі рамки. Переходьте на корисну їжу поступово. Замінюйте шкідливі інгредієнти в звичних стравах на більш здорові варіанти.
    • і залишайте в своєму меню 20% найулюбленіших вкусняшек, в якості бонусу за зразкову поведінку

6 поставте перед собою мету, заради якої будете дотримуватися пп.

    • фіксуйте кожен прийом їжі. Це сформує звичку харчуватися в певний час.
    • харчуйтеся вдома – буде менше спокус.

6. Зробіть процес харчування приємним. Красиво сервіруйте стіл, очищайте простір від зайвого, запрошуйте друзів.