Як вибрати полки для взуття

2-20-2021

У цій статті я розповім про шафах і полицях для зберігання взуття в передпокої. Зроблю огляд всіх видів меблів і матеріалів виготовлення, а для тих, кого не влаштує існуючий асортимент, наведу покрокову інструкцію виготовлення полиці для взуття своїми руками.

Особливості шаф для взуття в передпокої

Основні функції обувниці-підтримка порядку в будинку і створення оптимальних умов для зберігання взуття. Правильно підібрана за призначенням і параметрами передпокою меблі має тільки плюси.

Полички і шафи для взуття:

  • компактні, але дозволяють скласти велику кількість взуття.
  • захищають речі від механічного впливу і вологи;
  • підтримують візуальний порядок в передпокої: чоботи і сандалі забирається за полотно або розкладається на полиці;
  • залежно від дизайну грають роль декору інтер’єру;
  • бувають різного розміру, модифікацій і дизайну: завжди є можливість підібрати меблі під стиль інтер’єру і параметри передпокою;
  • виготовляються з різних матеріалів: доступні для будь-якого бюджету;
  • можуть поєднувати додаткові функції: місце для сидіння або дзеркало.

Щоб уникнути незручності, краще вивчити особливості всіх видів шаф і полиць до придбання варіанту в своє житло.

Види систем зберігання

Обувниці бувають відкритого і закритого типу. Також є моделі, в яких комбінуються закриті секції і відкриті стелажі. Кожен варіант має свої плюси і мінуси.

Стелажі

Підлогові стелажі-це прості конструкції, де на бічних стійках кріпляться прямі або похилі полки. Моделі бувають повністю відкритими без боковин і задньої стінки, різної висоти і розмірів або з глухими стінками. Безсумнівний плюс цих моделей: хороша вентиляція, візуальний огляд вмісту і зручність використання.

Це меблі висотою до 80 см, шириною від 50 см, глибиною від 35 см.у підставках встановлені від 2 до 5 полиць. У цих меблів можна розмістити тільки балетки або кеди.

1. Для зберігання чобіт всіх сезонів краще придбати моделі з додатковими високими секціями. У них високі чоботи можна ставити на полицю або підвішувати на спеціальну фурнітуру.

Підставки можуть поєднуватися з місцем для сидіння. В цьому випадку меблі виготовляються з середньою висотою 50 см з міцних матеріалів, здатних витримати вагу людини.

Високі стаціонарні стелажі в основному набувають для гардеробних. Численні відкриті полиці від підлоги до стелі істотно псують інтер’єр. У будь-якому передпокої бажано не ставити відкриту обувницю вище 80 см.

Взуття завжди на виду, повинна ретельно чиститися і красиво розставлятися. Оскільки внутрішній простір не захищений-на полицях накопичується пил, не виключено пошкодження чобіт тваринами.

Підвісні обувниці

Це меблі, обладнані спеціальною фурнітурою для навішування на стіну. Буває у вигляді простих органайзерів і стелажів. Вішати такі моделі на стіну бажано тільки при ретельному дотриманні порядку, взуття повинна виглядати охайно і як би декорувати стіну. Інакше в передпокої буде відчуття постійного хаосу.

Ще один варіант-вішати стелажі в прихованому від очей місці, між шафою і стіною або за дверима. В цьому випадку може виникнути дискомфорт під час діставання взуття.

У закритих навісних моделях система зберігання тапочки розташовуються на двері або розташована похило, це дає можливість виготовляти вузькі шафи без шкоди місткості.

Підвісні варіанти економлять до 20% функціонального простору. Підвішені шафи середнього розміру зі світлих матеріалів або дзеркальним фасадом надають кімнаті візуальний обсяг.

Стаціонарний шафа

Стандартні шафи можуть мати орні або розсувні полотна за типом купе. Зазвичай шафи виконуються у вигляді модулів у формі вузького пенала і поєднуються з іншими меблями передпокою. Залежно від моделі підходить для середніх і просторих за площею прихожих.

У них можна зберігати повсякденне і сезонне взуття. Залежно від розташування полиць і секцій можна розташовувати взуття різної висоти.

Шафа-слім

Під назвою « слім» об’єднані всі вузькі шафи глибиною всього 30 см.незважаючи на компактність, за рахунок особливої конструкції вони володіють великою місткістю. Меблі обладнані відкидними 45 ° або 90 ° дверцятами, похилими або прямими полицями. Багато моделей підходять тільки для низького взуття, але є модифікації з високим розташуванням полиць.

Шафи зручні для маленьких прихожих — їх можна розташовувати в дуже вузькому просторі. Наприклад, за дверима. Мінуси меблів: ненадійна стійкість на підлозі. Тому їх краще кріпити до стіни.

Шафа-бона

Ця шафа виготовляється за типом стійки-вітрини з великою кількістю полиць, які розташовуються під прямим кутом або нахилом. Переваги меблів: велика місткість і хороша вентиляція. Буває відкритого і закритого типу.

Тумби і комоди

Це різноманітна група меблів, моделі якої відрізняються конструкцією і габаритами.

Різниця між тумбами і комодами тільки в габаритах: комоди більш місткі, тумби-компактні. Меблі призначені для зберігання повсякденного взуття, в основному вміщує не більше 8 пар.

Залежно від моделі тумби і комоди бувають:

  • з відкидними або орними дверима;
  • з однією або безліччю секцій;
  • з прямими полицями або сегментами;
  • з додатковими висувними ящиками для аксесуарів.

У взуттєвниці можуть комбінуватися відкриті і закриті системи зберігання. Ці моделі зручні тим, що повсякденні туфлі можна розташовувати на доступному місці, а інші предмети приховувати за полотнами.

Кутові обувниці

Кутова меблі задіє практично завжди “мертве” простір передпокою-актуально для тісних кімнат. Моделі виконуються у вигляді всіх описаних вище конструкцій, які можуть і комбінуватися. Кутова меблі робить будь-яку передпокій просторою і акуратною.

Комбіновані моделі

Поєднання варіанти, вішалки для одягу, висувних ящиків для аксесуарів, дзеркала і сидіння для перевзування — включає всі необхідні меблі для передпокою. Це виключає виснажливий підбір окремих предметів меблів і економить простір кімнати. Комбіновані моделі бувають різної форми, розмірів, наповнення — можна підібрати під потрібну кількість взуття, одягу та аксесуарів.

Закриті системи мають стандартні або відкидні полиці. У відкидних моделях полки закріплені до дверцят, а сама конструкція зафіксована на поворотних петлях. Подібна модифікація дозволяє виготовляти вузькі меблі без шкоди місткості.

Розміри меблів

До вибору обувниці враховують розміри меблів-місткість і відповідність габаритам передпокою.

Низькі

Середня висота найнижчих обувниць 50-55 см. Часто в них тільки одна полиця, в яку вміститься сезонна взуття однієї людини. Бувають моделі і з двома невисокими полицями.

Такі обувниці є сенс купувати тільки для однієї людини, в маленьку квартиру, де передбачено додаткове місце зберігання для осіннього і зимового взуття. Низькі обувниці часто оснащуються м’яким сидінням-можуть стати місцем для перевзування.

Середні

У шафах і стелажах від 60 до 120 см у висоту поміщається сезонна взуття 3-4 чоловік. Бувають різних модифікацій: відкритими, закритими і комбінованими. Безсумнівний плюс-оптимальна висота, до всіх полиць можна дотягнутися без праці. Меблі такої висоти підходить для прихожих з будь-якими габаритами.

Дерево

Дерев’яні варіанти виглядають красиво, міцні і довговічні. Мінуси: висока ціна і чутливість до вологи. Дерев’яну конструкцію потрібно регулярно обробляти захисним