Як перестати бути затиснутим: керівництво для особливо сором’язливих

321

Деяким людям легко вдається знаходити теми для розмов, вести себе розкуто і впевнено в будь-якій ситуації. Вони органічно вписуються в нову компанію, не бояться публічних виступів і нових завдань. Але що робити, якщо ви зовсім не такий?

Ви перебуваєте в стані напруги, не наважуючись сказати і слова в незвичній для вас ситуації. Всі слова і рухи чітко вивірені, немає місця для щирих і спонтанних реакцій. Спілкування для вас-випробування, і ви всіма силами намагаєтеся його уникнути.

Відмовчуючись, ховаючись і упускаючи одну можливість за одною, ви втрачаєте себе, свою особистість. Я розповім, як перестати бути затиснутим. Використовуючи ці знання, ви зможете впустити в життя яскраві емоції, нових надихаючих людей. Адже краще проживати життя на повну, а не спостерігати за нею з боку.

Чому виникає скутість

Знайшовши корінь проблеми, ми зробимо перший крок на шляху до її вирішення. Скутість не виникає на рівному місці, людина стає таким внаслідок минулого досвіду, психологічних травм і помилок. Він просто не бачить позитивних варіантів розвитку ситуації, фокусуючи увагу на негативі і діючи за звичним сценарієм.

Так що змушує нас поводитися подібним чином?

  1. страх. Людина боїться зробити щось не так і нарватися на негативну реакцію оточення. Йому здається, що будь-яке сказане слово або проста дія викличе гнів, осуд, обурення. Уява затиснутих людей малює жахливі картини, як їх виганяють з заходу, сміються, принижують. У більшості випадків боятися нічого, але раціонально мислити в стані нервової напруги складно.
  2. стрес. Здавалося б людина розуміє, що боятися нічого і нічого страшного не сталося, але йому складно вимовити хоча б слово в хвилюючій для нього ситуації. Емоції так захльостують, що тіло практично паралізує. Справа тут стресі, який відчуває боязка людина, і з ним йому складно впоратися.
  3. психологічна травма. Негативний досвід, який ви пережили раніше, можливо, навіть в дитинстві, залишається в пам’яті назавжди. Наприклад, вас засміяли в школі, коли ви відповідали на уроці. Після цього публічні виступи стали для вас тортурами на все життя. Важливо опрацьовувати такі ситуації, а не намагатися витіснити їх з пам’яті.

Як подолати скутість

Що б не послужило причиною замкнутості і скутості, необхідно боротися зі сформованим сценарієм поведінки.

Ви ж різнобічна, розвинена особистість, не ховайтеся в шкаралупу, дозвольте дізнатися вас і ваші здібності краще.

Опишіть ситуації, коли ви відчуваєте незручність

Напишіть випадки, під час яких ви відчували скутість і сором’язливість. Сформулюйте, що конкретно вам важко давалося. Не варто писати, що бентежить спілкування з людьми. Будьте конкретніше, хто хвилює вас більше всіх: незнайомці на вулиці, симпатичні дівчата, колеги.

Після того, як ви випишіть всі хвилюючі фактори, розташуйте їх в порядку зростання, починаючи з найлегших ситуацій. І боріться з ними відповідно до списку. В процесі впевненість буде рости, і до складних завдань ви підійдете повними енергії та ентузіазму.

Складіть список своїх сильних сторін

Кожна людина унікальна і йому є чим пишатися. Ви не виняток. Випишіть всі свої вміння, сильні сторони. Чи не скромничайте, то, що для вас незначно, для інших – недосяжна вершина.

Пишіть все: ви активний мандрівник, пишете вірші, багато читаєте, швидко плаваєте. Не втрачайте нічого.

Перечитайте уважно весь список. Вам дійсно є, чим пишатися. Може, варто розкрити таланти всьому світу, а не ховати їх глибоко в собі?

Візуалізуйте успіх

Починаючи нову справу, нам легко уявити всі стадії провалу і ганьби. Але навіщо концентруватися на негативі, спробуйте візуалізувати успіх. Позитивний настрій допоможе вам досягти не тільки уявного успіху, але і реального.

Можна піти одним із шляхів: візуалізація підсумкового успіху або фіксація на вдалому розвитку подій. У першому випадку вам потрібно відчути себе переможцем, людиною, у якого все вийшло. Уявіть захоплені оплески публіки на виступі, похвалу, славу.

У другому випадку продумайте кожен свій крок, як поступово ви будете домагатися успіху. Відчуйте, як ви заходите в кімнату, всі дивляться на вас, ви підходите до найкрасивішої дівчини, вона посміхається, з радістю приймає вашу пропозицію познайомитися. Загалом, змоделюйте ситуацію, тільки думайте в позитивному ключі.

Виходьте за межі зони комфорту

Вам цілком може подобатися ваша розмірене життя, кожен день ви робите одні і ті ж дії, які доведені до автоматизму. Але в глибині душі гризе відчуття, що ви щось втрачаєте і втрачаєте.

Так і є. Не дозволяйте емоції страху зупиняти вас у вивченні навколишнього світу. Пробуйте щось нове, розширюйте внутрішні кордони. Ви ніколи не танцювали? відвідайте заняття з сальси або хіп-хопу. Так, буде страшно, вам буде здаватися, що всі за вами спостерігають і хихикають над незграбністю. Але цілком ймовірно, що вже через пару занять ви відчуєте легкість і почнете отримувати задоволення від процесу.

Ставте прості цілі

Досягаючи цілей, ми прокачуємо впевненість в собі і у власних силах. Не варто відразу замахуватися на грандіозні кроки і дії. Ставте перед собою прості цілі, яких не так складно домогтися.

Наприклад, вам складно розслабитися в компанії чужих людей, ви не можете ні з ким познайомитися, бояєтеся, червонієте і мовчіть. Поставте собі скромне завдання-завести розмову з попутником в транспорті. Ви ніколи не перетинаєтеся з цією людиною, тому відточуйте навички на ньому. Це і буде ваша невелика проміжна мета.

Не картайте себе за невдачі

Так, ви можете сказати щось не те, над вами можуть посміятися. Але в цьому не немає нічого страшного і жахливого. Не закривайтеся і не залишайте спроби стати відкритим через невдачу.

Перетерпіть провал і рухайтеся далі у напрямку до своєї мети. Скажу більше, у кожного з нас є історія, коли нам довелося зганьбитися перед іншими. Але це не стало приводом для самобичування.

Не уникайте спілкування

Не втрачайте можливості познайомитися і налагодити контакт з іншою людиною. Якщо хтось підходить до вас і починає розмову, не йдіть, підтримайте бесіду. Зовсім не обов’язково вести активні розмови і розкривати душу. Підтримуйте зоровий контакт, посміхайтеся, відповідайте ввічливо і чемно.

А ось якщо ви будете витріщатися в підлогу або в телефон, то про вашу присутність навіть можуть забути. І другий раз ви запрошення вже не отримаєте.

Про те, як перебороти себе і почати спілкуватися, ви можете дізнатися у відео:

Не виправдовуйтеся перед іншими

Деякі люди можуть задавати не дуже приємні питання прямо в лоб:»а ти завжди такий похмурий або тільки сьогодні”? замість того щоб промикати виправдувальну промову у відповідь, пожартуйте або переведіть розмову в інше русло.

Не вигороджуйте себе перед нетактовним і неввічливим співрозмовником. Ви маєте право на будь-яку поведінку і ніхто не в праві вас засуджувати.

Знайдіть схожих за духом людей

Спільні інтереси, погляди на життя дозволять вам повністю розкріпачитися і розслабитися в компанії. Спробуйте знайти тих, хто з вами на одній хвилі.

Наприклад, ви фанат певної музичної групи. Відвідуйте концерти цього колективу, спілкуйтеся на форумі з шанувальниками. Намагайтеся знайти людину, яка розділяє ваш запал і з яким легко.

Якщо вам вдасться знайти справжніх, щирих, близьких по духу людей, з часом ви будете почувати себе набагато краще і в компанії незнайомців.

Тепер ви знаєте, як перестати бути затиснутим і замкнутим. Сподіваюся, ви подолаєте страх і почнете радіти кожному дню свого життя, не втрачаючи можливостей.