Подруга катерини васильєвої розповіла, як зміниться життя актриси після постригу

273

Народна артистка катерина васильєва через кілька днів після свого 76-го дня народження зважилася на серйозний крок — зірка прийняла постриг і стала черницею. Ця новина навряд чи здивувала тих, хто стежить за життям улюблениці мільйонів. До бога катерина сергіївна звернулася ще тридцять років тому. Тоді актриса остаточно порвала з театром і кінематографом (хоча раніше все-таки періодично поверталася до зйомок, але виключно з дозволу духівника) і більшу частину свого часу присвячувала служінню церкві.

Син знаменитої актриси дмитро вже давно усвідомив істинний сенс у вірі. Спадкоємець катерини васильєвої закінчив кінознавчий вуз, а потім вступив до духовної семінарії. Сьогодні він-протоієрей дмитро, священик у храмі св.миколая чудотворця на трьох горах. Чоловік служить церкві і виховує вісьмох дітей разом зі своєю дружиною любов’ю.

” вона хотіла, щоб він став священиком. Хоча він навчався у вдіку на режисера і його дуже цінував олег єфремов, але дмитро пішов у релігію. Вона б і сама раніше постриглася, але життєві обставини не дозволяли їй так вчинити: треба було допомагати синові (яка там зарплата у священиків…), у нього народилися діти-зараз їх вже вісім!» – розповіла приятелька актриси.

Близька подруга актриси наталія виноградова, яка працює заступником директора в мхт ім. Чехова, розповіла про реакцію колег на рішення катерини.

” вона знайшла душевний спокій. Адже катя до цього давно йшла, відмовлялася від усього-від великих гонорарів, від публічності – для неї це все втратило сенс. Вона пішла з театру більше сорока років тому. Просто вона зустріла батюшку, а він відкрив їй очі на віру. Вона зрозуміла, що тут, на землі, все тимчасово. Тому для багатьох її колег відхід з театру став повною несподіванкою. Більшість, звичайно, вважала, що вона ку-ку… ” – повідала виноградова.

Тепер навіть складно уявити, що колись катерина васильєва вела інший спосіб життя. В її біографії було практично все – від підлих зрад і абортів до безлічі гучних конфліктів з колегами через її впертого характеру. Наприклад, актриса прослужила в московському драматичному театрі ім. М. Н. Єрмолової до 1970-го і пішла через скандал з олегом єфремовим. Вони потім ще кілька років не могли помиритися.

” вона змінилася на сто відсотків. Згадай цю курилку, матюківницю, могла словом виголити і образити. Але вона боролася з цим і перемогла, стала зовсім іншою людиною. Та ніхто не знає, скільком людям вона допомогла: на моїх очах з себе знімала і віддавала одяг. Або милостиню могла подати-відразу тисячу рублів, хоча у самої грошей толком не було. А отримає – відразу роздасть. Не вважала, не збирала», – згадала наталя.

Зараз васильєва шкодує про більшість поспішних рішень, невдалих романах зі знаменитими чоловіками, а свої ролі (настільки улюблені глядачами) вона і зовсім намагається не обговорювати.

” за те, що досі жива, молю всевишнього. Рідко розповідаю, але я ж тяжко хворіла, групу інвалідності мала. Мало не померла, двічі оперували, потім довго лежала в реанімації госпіталю бурденка. Мене буквально вимолили з того світу. Єдиний порятунок – у вірі”, – зазначала васильєва.

Артистка, яка хрестилася у віці 33 років, тепер до кінця своїх днів буде змушена жити в аскетизмі. Ченці мало сплять, кожен день моляться і беруть участь у проведенні церковних служб.

Взагалі, чернечий постриг-дуже серйозний і непростий вибір для усвідомленого віруючого християнина, до якого багато часом йдуть кілька десятків років. Це не тільки повне зречення від світу, а й особливе служіння, згідно з яким людина зобов’язана говорити, чинити і виглядати відповідно до свого нового статусу.

Кожен постриженик дає перед богом три обітниці: цнотливості-заборона на шлюб — нестяжанія – у ченця не може бути приватної власності, крім найпростіших речей — одягу, посуду і книг, а також послуху — свою волю повністю віддає церкві.

Монастирський розпорядок життя підпорядковується річному і добовому колу богослужіння. Звичайний ранок в монастирі катерини васильєвої тепер буде завжди починатися о п’ятій годині з ранкового богослужіння. Після літургії слід сніданок, а близько полудня виходять на» послуху ” — монастирські роботи, які у кожного різні: від прибирання території до ведення бухгалтерії. Потім обід, невеликий відпочинок і знову за роботу.

О п’ятій годині вечора всі збираються на обов’язкове вечірнє богослужіння. Після-вечеря, особистий час для читання і спілкування, потім ченці збираються на вечірню молитву і о 23:00 — відбій.

Вихід за стіни монастиря дозволяється тільки з благословення старших братів. Інтернет не вітається, мобільний зв’язок і доступ в мережу дозволяються з особистого благословення керівництва монастиря. Телевізорів в чернечих келіях немає, тільки у ігумена або старших братів. Телефон і комп’ютери, світські книги, музика і художні фільми — тільки за індивідуальною угодою намісника.