Післяпологовий період: що потрібно знати мамі

319

Джерело: shutterstock

Чи знаєте ви, що у нас не існує післяпологового догляду за матусею? тобто формально, ви повинні здатися на прийом до гінеколога через шість тижнів після пологів. Але ніхто не розповідає мамі, як провести ці 6 тижнів, що потрібно робити і як допомогти жінці швидше відновитися.

Немає часу читати статтю зараз? ми надішлемо на вашу пошту!

лохії

Відразу після пологів до 2-3 дня матимуть місце кров’янисті виділення яскраво червоного кольору. Через тиждень вони повинні змінити колір на бурий, згустків крові не повинно залишатися і їх консистенція повинна бути в’язкою. На другому-третьому тижні колір лохій змінюється на коричневий. Мізерні лохії прозорого або жовтого кольору — свідчення того, що матка після пологів повністю відновилася. Лохії закінчуються до 42 дня після пологів.

Це маткові скорочення, які посилюються під час грудного вигодовування. Гормон окситоцин змушує скорочуватися м’язову тканину матки. Якщо скорочення хворобливі-варто негайно звернутися до лікаря. До 4-5 дня після пологів сутички повинні закінчитися.

Джерело: burda media

внутрішні і зовнішні шви

Швидкість загоєння залежить від ряду факторів – від того якими нитками зашивали матусю (кетгут самостійно розсмоктується і шви заживають швидше) і від того, чи дотримується матуся рекомендації по догляду за післяпологовими швами.

Після накладення швів в перший тиждень жінці дуже важко сидіти, тому лікарі рекомендують зменшувати навантаження на ту сторону, з якої розриви більше і під час походу в туалет — не тужитися. Оптимальне положення в перші 2 тижні після пологів — напівлежачи або на боці, не рекомендується сидіти занадто довго.

геморой після пологів

Під час потуг різко підвищується внутрішньочеревний тиск і травмуються судинні сплетення. Після пологів геморой часто загострюється, але багато матусь не поспішають звертатися до проктолога. А даремно, адже носіння малюка на руках і лактація здатні посилити розвиток цього захворювання. Післяпологовий геморой піддається профілактиці за умови нормалізації роботи кишечника і налагодженому питному режимі.

кесарів розтин

У перші 6-8 тижнів після пологів за допомогою кесарева всім жінкам показано обмеження всякого роду навантажень і підйом важких предметів, так як можуть розійтися накладені шви. Рекомендується полегшена дієта, щоб уникати зайвого навантаження на кишечник. Малюка рекомендується носити не на руках, а в слінгу.

Найголовніше, не соромтеся в післяпологовий період звертатися за допомогою. Нехай ваші близькі візьмуть на себе частину обов’язків по дому і дадуть вам повноцінно відновитися. Адже іноді, відновлення буває набагато болючіше, ніж самі пологи.