Солодка в’ялена груша на зиму

636

Груша, в тому числі в’ялена-джерело корисних мікроелементів. Вона містить пектин, який нормалізує рівень холестерину і цукру в крові, вітамінами групи с і е, фолієву кислоту, целюлозу, розчинну і нерозчинну клітковину. У зв’язку з деякими особливостями, вона непридатна для тривалого зберігання, але існують методи, які можуть продовжити життя цього фрукту. Найпоширеніший спосіб домашньої заготовки-це в’ялення.

Специфіка рецептів

Термін зберігання стиглого рваного плоду, становить приблизно тиждень, потім він починає псуватися (підгнивати). Все тому, що плоди містять велику кількість соку, який при температурі вище 0°, починає бродіння. Саме сік робить фрукт таким корисним. Процес в’ялення, дозволяє зберегти частину соку в плодах. За рахунок термічної обробки, фрукти можуть зберігатися довше, не втрачаючи при цьому своїх корисних властивостей.

Цікаво! можна в’ялити найрізноманітніші груші, але краще використовувати неселекційні сорти, які мають більш тонку шкірку.

Перш ніж приступити до в’ялення, необхідно провести підготовку заготовлюваних фруктів:

  1. відберіть матеріал. Для в’ялення можна використовувати лише свіжі, стиглі рвані екземпляри. Якщо плід пошкоджений, його слід відкласти в сторону. В процесі термічної обробки, придушена або підбита м’якоть, лише прискорить процес бродіння і в підсумку ви отримаєте зіпсований продукт.
  2. відібрані плоди, замочіть в прохолодній воді на 5 – 7 хвилин, а потім, промийте під проточною водою.
  3. розріжте плід на дві рівні частини, видаліть насіння, рильце і плодоніжки.
  4. потім розділіть половинки на часточки так, щоб приблизно по 1,5-2 см кожна. Дуже важливо, щоб всі часточки були одного розміру, інакше ступінь готовності буде у всіх різна.
  5. нарізані часточки, поміщають в емальований або скляний посуд і пересипають цукром або перемазують рідким натуральним медом. В такому стані, витримують приблизно добу з невеликим. На один кілограм плодів, знадобиться близько 350 грам цукру або така ж кількість меду. Це крок можна пропустити, якщо ви хочете залишити фруктам їх природний кислуватий смак.

для в’ялення слід вибирати рівні дозрілі плоди без вм’ятин

Деякі професіонали, додатково занурюють груші в варену соняшникову олію (рафінована і підсолоджена), перед в’яленням. Кажуть, це допомагає продовжити термін зберігання сухофруктів.

Способи в’ялення груші в домашніх умовах

для приготування можна використовувати три простих способи в’ялення

Коли всі підготовчі роботи закінчуються, можна приступати до основної процедури. Підберіть оптимальний і зручний для вас рецепт і методику в’ялення груші, виходячи з особистісних переваг. Кожен з таких методів, має свої особливості, переваги і слабкі сторони. Детальніше, про найпопулярніші способи в’ялення груші.

Якщо ви попередньо, засипали плоди цукром або перемазували медом, необхідно провести додаткову обробку. Ви напевно помітите, що шматочки починають активно виділяти сік. Виливати його ні в якому разі не потрібно. Вийміть часточки з каструлі і дайте їм стекти. Сік, що залишився, доведіть до кипіння на невеликому вогні і помістіть в нього груші, на 7 хвилин. Після цього дістаньте продукт і залиште стікати. Сироп можна закатати в банки, використовуючи в різних кулінарних цілях.

Цікаво знати! якщо ви хочете використовувати в’ялену грушу для приготування глінтвейну та інших спиртних напоїв, додайте в сироп трохи рому і парочку зерен гвоздики.

Тепер можна приступити до в’ялення:

  1. розігрійте духовку до 60°.
  2. змастіть деко нерафінованою соняшниковою олією і розкладіть часточки так, щоб вони не торкалася один одного. Класти їх бажано ребром, щоб шкурка не пристала до дека і не злізла. Так м’якоть просушується більш рівномірно.
  3. помістіть деко в духовку на 5 – 7 годин. Якщо груша попередньо вимочувалася в сиропі, тоді знадобиться більше часу. Дверцята духовки залишають прочиненими.
  4. після закінчення часу, дайте часточках охолонути, а потім повторно помістіть їх в духовку на 5 годин, постійно контролюючи ступінь готовності.

В’ялення в духовці, це єдиний метод, який дозволяє заготовити карамелізовані фрукти.

Як в’ялити в електросушарці

часточки фруктів розкладаються в один шар

Це дуже простий спосіб заготівлі сухофруктів, для якого знадобиться:

  • розкласти підготовлені шматочки в резервуарах електросушарки;
  • виставити температурний режим в діапазоні 60° – 70°, залежно від типу сушарки і її потужності;
  • почекати близько 15 годин, можливо, трохи довше.

Незважаючи на те що електросушарка волтера 1000 люкс виконує самостійно всю роботу, не залишайте процес без нагляду. Недоліками даного методу є: необхідність придбання електросушарки; неможливість сушіння карамелізованих плодів.

На сонці

під прямими сонячними променями часточки плодів теж потрібно перевертати

В’ялення на сонці – це найпростіший і абсолютно не витратний, з економічної точки зору, спосіб заготівлі сухофруктів. Він має наступну послідовність:

  1. підготовлені нарізаний шматочки груші, розкладають на сітці або на марлевому полотні.
  2. виберіть місце, де розмістіть фрукти. Це ділянка повинна бути сонячним, добре провітрюваним, а головне, сухим. Багато в’ялять грушу будинку, на підвіконні. Якщо ви виберете такий варіант, тоді часточки необхідно буде перевертати щодня, щоб вони не зацвіли. Це пов’язано з недостатньою циркуляцією повітря в приміщенні. Якщо ж ви сушите груші на відкритому повітрі, то враховуйте погодні умови. Плоди, на які потрапить дощ, можна відразу викидати!
  3. залежно від температури повітря, кількості сонця і вологості, процес в’ялення займе від двох до семи днів.

Правильно зав’ялена на сонці груша не сочиться, адже з неї йде зайва волога. Але м’якоть при цьому не повинна бути пересушеною, вона зберігає свою еластичність.

Готова в’ялена груша, зберігається в герметичній, скляній, щільно закритій тарі (банку або в спеціальній вазі для сухофруктів). Для зберігання вибирають темне, прохолодне місце, з температурою не вище 20°. Така заготовка прослужить вам аж до наступного збору врожаю.

Яблука, сливи, диню.