Школа здоров’я: поради педіатрів на навчальний рік

326

Мінімізувати стрес

«проблема соціальної адаптації дітей хвилює не тільки батьків, а й лікарів, так як число проблем соматичного і неврологічного характеру у так званих. “організованих” дітей набагато вище, ніж у знаходяться на домашньому вихованні. Психосоматичну природу можуть мати і часті респіраторні інфекції, і хвороби шлунково — кишкового тракту, і серйозні неврологічні дисфункції»,-зазначає лікар-педіатр.

Якщо дитина зовсім не хоче ходити в школу, скаржиться на навчання, хворіє або симулює хворобу, то слід звернутися до дитячого психолога, щоб він допоміг впоратися з тривожністю без застосування ліків.

Також необхідно забезпечити школяреві якісний тривалий сон: діти до 12 років повинні відпочивати не менше 11 годин, а старші хлопці — 9 годин на добу. Слід пам’ятати, що сон надзвичайно важливий, адже через його дефіцит діти гірше розвиваються як розумово, так і фізично, а також нерідко страждають ожирінням.

Про що потрібно пам’ятати

На початку навчального року епідеміологи готуються до першої хвилі респіраторних захворювань. Щоб захиститися від впливу вірусів, багато лікарів радять пройти вакцинацію від грипу, тоді до моменту піку захворюваності організм вже буде захищений.

“деякі батьки, боячись” виростити двієчника ” або не маючи можливості взяти лікарняний, відправляють дитину в школу вже з симптомами вірусної інфекції. Так робити не варто: вірусні інфекції у школярів зустрічаються до чотирьох разів на рік, і це в межах норми. Але змушуючи дитину переносити їх ” на ногах“, ви підриваєте його імунітет, і кожен епізод грві він буде переносити все важче», — коментує фахівець.