Що таке бондинг і як налагодити його з дитиною

489

Джерело: fotolia

З англійської «бондинг» перекладається як «зв’язок», «з’єднання». Говорити про це стали після того, як була видана книга вченого, філософа, експерта в області еволюційних методів дитячого виховання джозефа пірса «чарівна дитина». У книзі описані спостереження за вихованням дітей у деяких корінних народів африки і америки. У цих країнах матері носять своїх новонароджених діток в спеціальній перев’язі біля грудей. Ніяких пелюшок, і тим більше підгузників, вони знати не знають. А їхні немовлята завжди чисті.

На питання, як же матусі розуміють, що малюк хоче в туалет, жінки здивовано відповідали: “а ви як дізнаєтеся, коли вам потрібно?». Більш того, якщо дитина цих далеких від цивілізації народів через кілька днів після народження «робить свої справи» на маму, та вважається дурною жінкою і поганою матір’ю.

Секрету і містики в такій поведінці уругвайських «дикунів», за нашими урбаністичним поняттям, немає. Просто ці мами, навіть не замислюючись про це і не підозрюючи про існування терміна «бондинг», вміють налагоджувати зв’язок зі своєю дитиною і розуміти його бажання.

тонкий зв’язок

Не важливо, скільки дитині років-він ще солодко сопе в колисці або давно виріс і у нього вже свої діти – мама напевно відчує, якщо щось сталося. Таке батьківське чуття неможливо пояснити “по-людськи” – з точки зору науки, логіки, хімії або фізики.

Цей зв’язок з області невивченого, інтуїтивного, екстрасенсорного — того, що дається нам природою. І, виявляється, не просто дається – бондингу між батьками і дитиною не можна навчитися, його потрібно зуміти «встановити» ще до народження крихти. Тоді ви будете чітко вловлювати потреби вашого, тільки що з’явився на світ, крихти і питання, що турбують багатьох молодих батьків, просто не стоятимуть на поверхні дня.

Наприклад: чи вистачає дітці молочка, чи достатньо він набирає вагу, чому він плаче (хоче їсти, йому нудно, щось болить), укладати дитину спати з собою в ліжко і т. Д. Ви не будете шукати відповіді на питання, ви будете знати їх – пуповина «дитина-мама» не буде перервана і після народження малюка.

Джерело: fotolia

почуй мене, мамо

Першою в контакт з майбутньою дитиною, звичайно ж, вступає матуся. Жінка в цікавому положенні не просто виношує малюка, вона змінюється, відчуває досі невідомі відчуття – її свідомість, світовідчуття, життєві цінності, настрій стають іншими, посилюється інтуїція, загострюються почуття. Важливо в цей період прислухатися до себе, спокійно, позитивно приймати всі зміни в організмі, вловлювати сигнали оселилася в ній життя, довіряти своїм відчуттям.

Зрозумійте просту річ — поява чоловічка відбувається не тоді, коли він народжується. Він вже є – у вас в животику, він все відчуває і розуміє: в якому настрої мама – радіє вона його появі або намагається не помічати, продовжує жити своїм звичним життям. Головне зрозуміти-зараз ви перебуваєте в одному, єдиному, інформаційному полі – дитина-мати.

Сучасні технології дозволили перинатальним психологам спостерігати за плодом в животику жінки. І вікові теорії про те, що не народжений малюк, розуміє маму, підтвердилися – якщо мама сумує, хвилювання передається і дитині, радіє – щасливий і малюк.

Звичайно ж, ніхто не закликає з першої хвилини вагітності повністю забути про себе і свої інтереси і розчинитися в майбутній дитині — це інша, не менш небезпечна крайність. Мова про те, що потрібно просто навчитися приділяти увагу майбутньому малюкові і приймати його сигнали.

Згідно з дослідженнями вчених з 4 місяців внутрішньоутробного розвитку дитина може чути звуки ззовні. Але для спілкування з вашим майбутнім малюком не потрібно чекати до цього терміну. Починайте розмовляти з ним вже з тієї секундочки, як тільки дізналися про свою вагітність. Нехай першою вашою реакцією буде позитивний сплеск, радість, – дитина зрозуміє – його приходу раді! геть сумніви, тривоги, страхи – в цьому випадку малюк відчує, що його не чекають, не люблять, він зайвий.

Навіть якщо зараз, в цей конкретний відрізок життя, ця вагітність не вписується у ваші плани, постарайтеся прийняти цей дар небес з вдячністю, позитивно. Повірте, пройде зовсім небагато часу, і ви будете цілувати рожеві п’ятки свого малюка, вже не уявляючи свого життя без нього.

Нехай ваша уява намалює крихітне істота – вашу частинку, ось вона – дівчинка з каштановими кучериками або блакитноокий хлопчисько, який дивиться на вас і чекає вашої реакції – зрадіє йому матуся чи ні.

Є маса випадків з життя, коли у жінок, які переживають про свою «несвоєчасної» вагітності, завмирав плід або на світ з’являлися дітки з різними захворюваннями або ускладненнями. Саме таке» неприйняття ” вагітності, надмірні навантаження на роботі, стреси, порушують формування контакту мама-дитина. В результаті, як кажуть психологи, на світ з’являються «безпритульні» діти, які ще в утробі відчували, що вони нікому не потрібні.

Джерело: shutterstock

спілкуйтеся з дитиною вже зараз

Відчуйте всю унікальність вашого становища “два в одному” – ви вже не одна, як раніше, в вас захована ще одне життя-хіба це не диво? спілкуйтеся з малюком постійно. Прокинулися вранці-привітайте свого маленького, запитаєте, як він себе почуває, розкажіть про те, що ви його любите, що чекаєте його появи.

Увечері повідайте про те, що сталося з вами сьогодні, побажайте добраніч. І протягом дня по можливості пояснюйте все, що відбувається навколо: «зараз літо, дме теплий вітерець, цвітуть квіти і яскраво світить сонечко. А зовсім скоро прийде осінь, листя на деревах пожовтіє і опаде».

Ви чимось стривожені? обов’язково заспокойте малюка! вас злякав шум проїхала неподалік машини? малюк тут же прийняв імпульс страху! поясніть:»не переживай, рідний, мама злякалася гучного звуку машини, але нам нічого не загрожує, вона поїхала, все в порядку”.

Зовсім не обов’язково розмовляти з дитиною вголос, адже не всі перехожі в курсі, що ви в положенні і налагоджуєте бондинг. Абсолютно логічно, що оточуючі, візьмуть розмовляє сама з собою жінку за «трохи не в собі». Вам зайвий негатив ні до чого, тому уявного контакту з дитиною достатньо!

Більш конструктивним і захоплюючим стане діалог з дитиною з того моменту, коли ви будете відчувати його ворушіння в животику. Тепер можна задавати питання, що цікавлять вас, і отримувати відповіді на них. Не вірите? а ви спробуйте. Скажіть, наприклад, що хочете знати, хто ховається в животику – хлопчик чи дівчинка. Якщо хлопчик-нехай вдарить в животик, якщо дівчинка – промовчить. Для закріплення результату проведіть опитування кілька разів.

Джерело: [email protected]

Заведіть «щоденник рухів ” – це не просто зошит, де ви будете записувати, коли в перший раз почули, як «заплавали рибки» і скільки разів на день малюк стукнувся об животик. Щоденник допоможе вам розуміти дитину.

Слідкуйте за тим, про що ви подумали, коли почули поштовх, що побачили в цей момент, що відчули. Наскільки активні “удари” ручок-ніжок-інтенсивні або ледь чутні. Чи реагує малюк на вашу радість, розчарування, переляк?

спілкування з майбутнім татом

Якщо мама безпосередньо пов’язана з малюком з першого дня зачаття, то з татом дитинка спочатку повинен познайомитися заочно. Активно залучайте чоловіка до спілкування з майбутнім малюком. Нехай чоловік гладить ваш живіт, розмовляє з малюком, скаже, що любить його і буде радий його народженню.

Якщо малюк вже б’ється в животику, в перший час не чекайте реакцію дитини, потрібно запастися терпінням. Спочатку дитина зачаїться і займе вичікувальну позицію, затихне, перестане битися. Але вже через кілька днів звикне до низького чоловічого голосу і налагодить з татком тактильний діалог – тато поклав долоню на живіт мамі – малюк обов’язково стукне по ній.

Якщо тато буде регулярно розмовляти з майбутньою дитиною, то після народження, малюк відразу дізнається його голос, при такій постійній взаємодії татові буде простіше налагодити контакт з малюком і надалі.

Джерело: [email protected]

Перинатальні психологи стверджують, що, хоча емоційний настрій тата безпосередньо не відбивається на дитині, він передається йому через матір. Коли у батьків хороші взаємини, жінка відчуває себе впевнено, в безпеці, це передається малюкові.

Таким чином, батько також впливає на розвиток крихти до його появи на світло — впливаючи на емоційний стан матусі. Психологи впевнені, що ще не народжений спадкоємець вчиться у тата шанобливим відносинам в сім’ї.

отже-пологи!

Наступний важливий етап у встановленні бондингових відносин-пологи іПерші години появи дитини на світ.

Не беріть до уваги страшні життєві історії подруг, знайомих, сусідок, що пологи це моторошно, страшно і боляче. Налаштуйтеся на те, що ниточка довіри і розуміння допоможе вам разом з вашим малюком пройти цей шлях. Зрозумійте, у дитини немає мети зробити вам боляче. А природа продумала, як полегшити цей непростий прихід чоловічка в наш світ. Посилайте малюкові думки про те, що ви його з татом дуже чекаєте, що все буде добре, що світ добрий і ласкавий. За статистикою, дітки, з якими мама (батьки) спілкувалася під час пологів, набагато легше і без небажаних наслідків для здоров’я і мами, і малюка, з’являлися на світ.

У дитини немає досвіду життя, зате цей досвід є у вас! якщо навіть ви проходите перші пологи, все одно розумієте (хоч і за розповідями), що відбувається. Малюк же абсолютно не розуміє, що з ним сталося. Тільки уявіть собі, що малюк, якому було так добре, спокійно і затишно в будиночку-матці, починає відчувати колосальний тиск (його порівнюють з масою в 50 кг! і це на 3 кг ваги дитини!)- сутички, які виштовхують його по родових шляхах.

Заспокоюйте малюка, говорите, що ви разом з усім впораєтеся, що ви здорові і на світ з’явиться здоровий малюк.

Джерело: [email protected]

У вас партнерські пологи? нехай малюк чує і спокійний голос тата, який підбадьорює і маму, і його, попереджає малюка і розповідає йому про все, що відбувається.

А коли настане довгоочікуваний момент появи крихти – не пропустіть важливі миті встановлення духовного зв’язку. Відразу після народження батьки і дитина повинні злитися в процесі бондингу. Поруч з малюком в перші секунди життя повинна бути його мама!

відразу після появи на світ

Доведено, що шкірно-м’язові відчуття в перші миті життя малюка – основні джерела вражень, з якими у дитини буде асоціюватися навколишній світ протягом усього подальшого життя! і тільки матуся здатна дати дитині цей контакт-комфорт, відчуття безпеки і заспокоєння.

Візьміть собі на замітку, що стан дитини ще в утробі (все в порядку, або існує небезпека) визначається ним за трьома показниками: серцебиття матері, гормони в крові і солодкуватий смак навколоплідних вод. Якщо перші два показники в нормі, а води солоденькі – малюк щасливий, життя прекрасне, він спокійний.

Тому, так важливо щоб після стресу народження всі ці три показники зійшлися для малюка і замкнувся цикл. Що це означає? по-перше, відразу після народження необхідно викласти дитину до грудей – він почує знайомий звук – серцебиття матусі. По-друге, дати посмоктати перше молозиво – за смаком воно нагадує навколоплідні води.

І, по-третє, — не перерізати пуповину, поки вона не перестала пульсувати. Подумайте, адже природою все передбачено-пуповина такої довжини, що дозволяє піднести дитину до грудей матері, а не переривати її відразу ж після народження! пригорнувши до матусі, малюк зануриться в ауру любові і рідних відчуттів, і зрозуміє що цей, ворожий на перший погляд, світ добрий, і він не самотній.

Джерело: [email protected]

Якщо в пологовому залі є і тато – нехай він після мами візьме голенького малюка на руки. Так малюк познайомиться і з ним – почує і запам’ятає його запах, голос, зрозуміє, що знаходиться в міцних надійних руках.

Багаторічна традиція радянських пологових будинків підтримувала зовсім інший сценарій. Після стресу народження, коли малюк потрапляв із затишного маминого животика в новий, лякаючий його світ, з гучними звуками, незвичним оточенням і яскравим світлом, малюк відразу відчував дотик рук в гумових рукавичках чужої тітки-акушерки.

15 фраз, які ви не говорили, поки не стали батьками

Потім його шльопають по попці, викликаючи плач, вимірюють зріст і діаметр головки, миють, одягають, обчислюють показники за шкалою апгар… Все це звичайно, правильно, але нехай всі ці обчислення і вимірювання пройдуть трішки пізніше… А спочатку – до мами. На щастя, такі правильні умови для мами і дитини намагаються створювати в більшості сучасних пологових будинків.

Звичайно ж, відносини між батьками і дитиною будуються протягом усього життя. Але якщо під час вагітності ви не були байдужі до свого крихті, якщо пройшли родовий шлях, подумки тримаючи малюка за руку, і виконали три основні принципи «благополучного стану дитини», то з упевненістю можна сказати, що у вашому житті конфліктів з дитиною буде набагато менше, а уявна взаємозв’язок з ним збережеться на все життя.