Як зміцнити імунітет

800

Що таке імунітет

Імунна система-це біологічна система людського організму, що забезпечує його захист від різних вірусів, інфекцій, бактерій, злоякісних клітин та інших небажаних мікроорганізмів. Імунітет – це вроджена здатність людини підтримувати здоров’я і добре самопочуття свого організму.

Важливу частину імунної системи становить мікробіота — величезна кількість різних мікроорганізмів, що виконують метаболічні, захисні та імунні функції1. Основна частина цих мікроорганізмів (до 70%) населяє відділи шлунково-кишкового тракту1, переважно складаючи мікрофлору кишечника.

Як зрозуміти, що організм може потребувати підтримки

Імунна система — це біологічна система людського організму, що забезпечує його захист від різних вірусів, інфекцій, бактерій, злоякісних клітин та інших небажаних мікроорганізмів. Імунітет – це вроджена здатність людини підтримувати здоров’я і добре самопочуття свого організму.

Важливу частину імунної системи становить мікробіота — величезна кількість різних мікроорганізмів, що виконують метаболічні, захисні та імунні функції1. Основна частина цих мікроорганізмів (до 70%) населяє відділи шлунково-кишкового тракту1, переважно складаючи мікрофлору кишечника.

Як зрозуміти, що організм може потребувати підтримки

В першу чергу, давайте уточнимо, що офіційного поняття «слабкий » або «ослаблений» імунітет не існує. Однак часта втома і підвищена стомлюваність, чутливість організму до негативних факторів, погана переносимість фізичних і розумових навантажень, «мляве» стан волосся або нігтів, схильна до реакцій шкіра та інші ознаки дійсно можуть свідчити про те, що організм потребує підтримки і зміцнення своїх сил.

Фахівці сходяться на думці, що правильне і збалансоване харчування, розумна фізична активність, відмова від шкідливих звичок, достатній сон і відпочинок є важливими факторами, що впливають на загальний стан організма2. Крім того, важливе значення для зміцнення імунітету має підтримка стабільного і збалансованого складу мікробіоти1.

Саме ці фактори можна назвати «засобами» для підвищення імунітету, які мають загальнозміцнюючі здібності і допомагають підтримувати хороший стан організму і роботу імунної системи3. Нижче ми розповімо, як можна зміцнити імунітет за допомогою корекції способу життя, які продукти потенційно підвищують імунітет у дорослих і чим ще можна допомогти організму в домашніх умовах.

Як ми вже відзначили, підвищення імунітету — це підтримка загальних захисних здібностей організму, його вміння чинити опір негативним зовнішнім і внутрішнім факторам. Ось список хороших порад: що можна робити, щоб посилити захисні функції організму в цілому і кишечника зокрема.

Правильне харчування

Здорове харчування — це дуже важливий ключ до сильного і міцного імунітету у чоловіків і жінок, а також значуща умова для досягнення активного довголіття літньої людини після 50 років. Ось які рекомендації по організації правильного харчування для людей будь-якого віку дає росспоживнагляд4:

  • З’їдати в день не менше 400 г фруктів і овочів — найважливішого джерела клітковини (харчових волокон, що підтримують перистальтику кишечника), вітамінів і корисних речовин;

  • Стежити за достатнім споживанням білка, причому не тільки тваринного (м’ясо, риба, яйця), а й рослинного (бобові, крупи, злаки);

  • Споживати не більше 30% жирів (від загального балансу бжу), віддаючи перевагу ненасиченим жирам;

  • Відстежувати, щоб вміст доданого цукру становив не більше 10% від загальної споживаної енергії, а в ідеалі – не більше 5%;

  • Стежити за тим, щоб добова калорійність раціону відповідала вазі і рівню щоденних енерговитрат.

Підтримка мікрофлори кишечника

Як ми вже писали, мікробіота кишечника є одним з найважливіших елементів імунної системи людини. Неприємні відчуття і дискомфорт в області кишечника, тьмяний колір обличчя, відчуття постійної втоми можуть сигналізувати про те, що мікрофлорі потрібна додаткова допомога і підтримка.

У цьому випадку до раціонального збалансованого харчування можна додати також прийом пробіотиків — корисних мікроорганізмів, які допомагають підтримувати природну біологічну та імунну активність кишечника. Відмінним прикладом такого продукту може стати комплекс nutrilitetm balance withintm пробіотик.

Nutrilitetm balance withintm пробіотик містить кілька ключових інгредієнтів:

Які беруть участь в процесах регуляції балансу кишкової мікрофлори, підтримують захисну активність кишечника і його обмінні та імунні процеси. Вітаміни групи b також допомагають підтримати гарний настрій і загальний тонус організму.

Nutrilitetm balance withintm пробіотик зручний в прийомі (відзначимо, що пити його потрібно 1 раз в день), не вимагає зберігання в холодильнику і упакований в пакетики-саше. Він має приємний смак з відтінками ванілі, його можна змішувати з холодною їжею, напоями або приймати окремо.

Здоровий сон

Звичайно, це один з перших порад, який отримає людина в інтернеті на свій запит «як підвищити імунітет організму». Ми не будемо давати вам нереальних рекомендацій, які погано сумісні з сучасним способом життя. Поділимося простими, але дієвими заходами.

  1. Дотримуйтесь режиму дня. Навіть якщо у вас не виходить спати заповітні 8 годин, то як мінімум лягайте і вставайте в один і той же час, замінюйте активну діяльність на спокійний відпочинок перед сном2.

  2. Намагайтеся відмовитися від використання гаджетів за 1-2 години до сну — вони можуть впливати на вироблення «гормону сну» мелатоніну, заважаючи людині швидко і якісно йти в сон5.

  3. Спіть в добре провітреному приміщенні, температура в якому не перевищує +21…+22 градуси. Свіже прохолодне повітря, як правило, сприяє якісному сну.

  4. Слідкуйте за рівнем вологості в приміщенні — оптимально він повинен підтримуватися між 40 і 60%. Занадто сухе повітря може пересушувати слизові оболонки носоглотки, знижуючи її захисні функції.

Спорт і фізична активність

Звичайно, фізичні навантаження сприяють загальному зміцненню організму і підвищенню його захисних функцій. Виділяйте хоча б 30 хвилин в день на фізичну активність — цього буде достатньо для загальнозміцнюючого впливу на організм2. Погодьтеся, це розумна кількість часу, який не вимагає від людини різкого збільшення своїх зусиль.

Загартовування

Один зі старих і перевірених часом способів зміцнити імунітет. Звичайно, ми не закликаємо вас бігати по вулиці босоніж або обтиратися снігом. Досить простих і доступних кожному заходів:

Зрозуміло, загартовування можна рекомендувати тільки людям, у яких немає протипоказань. Якщо будь — які загартовують процедури приносять вам дискомфорт-вибирайте інші способи зміцнення організму.

Відмова від шкідливих звичок

Намагайтеся звести до мінімуму кількість алкоголю-пам’ятайте:» безпечних доз ” не буває, спиртні напої завжди завдають шкоди здоров’ю! якщо ви курите-відмовтеся від куріння самостійно, за допомогою друзів або фахівців.

Та й в цілому намагайтеся стежити за своїм здоров’ям і вчасно звертатися до фахівців. Пам’ятайте, що нехтування діагностикою і профілактикою теж можна назвати шкідливою звичкою, здатної негативно впливати на стан організму.

Сподіваємося, що дана стаття допомогла вам розібратися, як можна зміцнити свій імунітет за допомогою правильної організації харчування, підтримки мікрофлори кишечника і грамотної корекції способу життя. Пам’ятайте, що краще вчасно і системно підтримувати організм, ніж потім розбиратися з наслідками. Удачі вам і здоров’я!