Профілактика грві: як уберегти близьких від зараження, і зокрема-дітей?

256

  1. Не забувайте час від часу протягом дня ретельно мити руки . І дітям нагадуйте робити те ж саме! яким би банальним і простецьким не здавався вам цей прийом, він реально працює. Адже один з найбільш поширених видів передачі вірусних захворювань — контактний. Коли респіраторні віруси (в тому числі і вірус грипу) потрапляють на шкіру (ясна річ — найчастіше на руки людей), вони можуть там жити протягом 1-2 діб! так що будь-яке дружнє рукостискання з не надто охайним колегою або приятелем може обернутися для вас контактним зараженням грві. І вже якщо ми не можемо контролювати тих, кому потискаємо руки, ми вже точно можемо контролювати самих себе! отже, частіше мийте руки собі і діткам — це один з найбільш ефективних способів профілактики грипу та інших грві.

  2. носіння маски (як хворою людиною, так і тими, хто змушений контактувати з хворими) — має деякий захисний ефект. Однак, майте на увазі, що носити маску на вулиці — марно. Взагалі якщо ви на свіжому повітрі нікого не чіпаєте, то ви напевно не заразитеся, навіть якщо крокуючий попереду вас перехожий відчайдушно чхає. Віруси активно передаються від людини до людини по повітрю лише в закритих приміщеннях, тоді як на відкритому повітрі це практично неможливо. Так що гуляйте на вулиці побільше і частіше і дихайте вільно-це саме по собі вже профілактика простудних захворювань.

  3. вакцинація – це один з найефективніших способів профілактики грипу та інших грві. А в тих випадках, якщо зараження все ж таки відбувається — хвороба протікає істотно легше і швидше (у багатьох випадках взагалі — безсимптомно).

  4. раз на день з’їдайте йогурт з пробіотиками (або будь-який інший продукт, що містить, наприклад, біфідо – або лактобактерії). Ряд недавніх досліджень показав, що пробіотики істотно підвищують загальні захисні функції організму проти респіраторних захворювань за рахунок зміцнення місцевого імунітету слизових оболонок.

  5. Раз вже мова зайшла про продукти, не можна не згадати про часник. У народі не дарма часник шанують за головного борця проти будь — якої застуди — множинні дослідження довели, що фітонциди часнику (фітонциди-це летючі речовини, що містяться в різних рослинах і володіють властивостями «вбивати» деякі види бактерій, грибків і навіть вірусів) ефективно пригнічують активність вірусів грипу, не дозволяючи їм розмножуватися. Єдине, на що слід звернути увагу — всупереч народній мудрості в рамках часникової профілактики проти грві цей продукт слід не їсти, а … Вдихати! адже фітонциди-летючі речовини. А основне розмноження і активність респіраторних вірусів відбувається аж ніяк не в шлунку людини, а в дихальній системі — в носі, в горлі, в легенях. Так що щоб доставити “вбивць” безпосередньо до своїх “жертвам”, нам просто потрібно вдихнути фітонциди, та глибше. А для цього потрібно просто порізати зубчики часнику, покласти на блюдце і поставити біля ліжка на 2-3 години (або на ніч). Таким чином ви і від застуди себе вбережете, і свіжість подиху не зіпсуєте. Не секрет, що дітям теж набагато приємніше часником дихати, ніж їсти його, гризти або ковтати не жуючи…

  6. Деякі лікарі стверджують про прямий зв’язок залізодефіцитної анемії у дітей з частими грві. Так що почасти профілактику залізодефіцитної анемії можна вважати і профілактикою простудних захворювань.

  7. використання різних імунотропних засобів для профілактики грві (зокрема фітоімуномодуляторів) може бути і виправданим, і ефективним, і дуже корисним. Але слід розуміти, що для захисту дитини подібні препарати повинен призначати не батько, а розсудливий і досвідчений лікар.