На обличчі написано: перші ознаки, що у яєчників закінчується “термін придатності»

374

Детальніше про це» доктору пітеру” розповів експерт — завідувач кафедри акушерства та гінекології спбгпму микола рухляда.

Що таке оваріальний резерв?

Хтось має на увазі під цим терміном якесь цифрове вираження залишкової працездатності яєчників. Як ми дивимося на смартфоні, скільки заряду залишилося у акумулятора. Але у репродуктологів своє уявлення. Вони мають на увазі під ним здатність яєчників відповідати на стимуляцію при проведенні циклів екз. Якщо в звичайному циклі у жінки дозріває одна яйцеклітина, то при стимуляції можна домогтися суперовуляции — дозрівання 12-15 фолікулів в одному яєчнику. Але за великим рахунком це тонкощі. Можна вважати, що оваріальний резерв — залишилася здатність яєчників до збереження овуляторной, а також ендокринної функції, що важливо. Спочатку виснажується перша, потім поступово згасає друга, тоді настає менопауза.

Важко уявити, але запас яйцеклітин на все життя (так званих прімордіальних фолікулів — зачатків) закладається ще до народження жінки — внутрішньоутробно. А їх н багато ні мало, за даними літератури, до 200-300 тис.в кожному яєчнику, з яких «працювати» надалі можуть максимум 6-8 тис. Звичайно, ніхто їх «по головах» не рахував — це приблизна кількість, виведена за допомогою мікроскопічних досліджень і математичних розрахунків.

Протягом життя жінка ніяк не може збільшити або якось компенсувати цей запас, він запрограмований. Єдине, що можна змінити, – тільки зменшити його.

Ймовірність завагітніти природним шляхом починає різко знижуватися після 37 років, до 45 років вона прагне до нуля, — повідомляє експерт.

Перші ознаки бачать косметологи

Лікар вважає, що перші ознаки виснаження яєчників найчастіше помічають дерматологи-косметологи.

Якщо у жінки почала змінюватися еластичність шкіри, з’являються зморшки, то, як правило, процес вже запущений і в дослідженнях на гормони ми теж побачимо деякі відхилення, — додав микола рухляда.

Таїсія ступіна