Щеплення від кору у дітей: правила і особливості вакцинації

311

Щеплення від кору: діти щеплені-значить захищені

Вірус кору, подібно віспі, може існувати тільки в людському організмі і передаватися від хворої людини до здорової. Точно так само, як свого часу віспа, завдяки тотальній вакцинації, зникла з лиця землі, могла б в наші дні зникнути і кір. Однак для цього необхідно, щоб щеплення від кору робили всім і вся протягом приблизно десятка років.

Але, на жаль, картина на сьогоднішній день далека від ідеалу: через те, що в слаборозвинених країнах з економічних причин часом не вистачає фінансування на вакцинацію дітей, а в цивілізованих країнах деякі батьки самі свідомо відмовляються прищеплювати своїх дітлахів, випадки захворювання кору зустрічаються постійно, повсюдно і щорічно несучи близько 200 000 дитячих життів.

Для батьків ця статистика особливо корисна тим, що наочно ілюструє рівень ризику при відмові від вакцинації проти кору: це захворювання — не «банальна» інфекція, яка легко лікується і добре переноситься, а досить серйозна і небезпечна хвороба, від якої дитина може загинути.

Власне, саме з масовим батьківським відмовою від щеплень в наші дні і пов’язаний той факт, що багато дитячі хвороби, що вважалися давно «переможеними» і практично забутими, стали знову повертатися в нашу дійсність. У їх числі і кір.

До введення в практику щеплень від кору, ця хвороба зачіпала абсолютно всіх — фактично не бувало жодної людини, яка в дитинстві не перехворів би на кір. На жаль, але кір був дитячим захворюванням з одним з найвищих рівнів смертності.

У наші дні найдієвішим і найефективнішим заходом боротьби проти кору є … Щеплення!

В америці, серед фермерів, в сім’ях яких традиційно було багато дітей, у свій час в ходу навіть побутувала така приказка: «нікому не кажи, скільки у тебе дітей до тих пір, поки всі вони не перехворіють на кір».

Кір, краснуха, паротит: щеплення ” сім бід-одна відповідь»

як роблять щеплення від кору у дітей

Як правило, щеплення робиться дитині у віці 1 року комбінованою вакциною кпк (кір, паротит, краснуха), а через 6 років проводиться ревакцинація. Цього достатньо, щоб надійно захистити дитину від захворювання на кір, або як мінімум — від важкого протікання хвороби і від усіх потенційно можливих ускладнень. Мінімальний інтервал між щепленнями не може бути менше 4 років. Щеплення являє собою підшкірну ін’єкцію-зазвичай в область плеча або під лопатку.

чи можна захворіти після щеплення?

По-перше, слід згадати, що приблизно в 10% випадків після корової вакцинації діти переносять так звану прищепну кір. Адже вакцинація проводиться за допомогою живого (хоч і ослабленого!) вірусу-відповідно, допустимо прояв легкої форми хвороби. Основні симптоми прищеплювальної кору-невелика висип на шкірі і висока температура. Особливість прищеплювальної кору в тому, що хоч формально вона і вважається інфекцією, вона не заразна і абсолютно безпечна для оточуючих.

По-друге, в дуже рідкісних випадках дитина дійсно може захворіти на кір навіть якщо свого часу він був щеплений. Але відсоток цих випадків-нікчемний і не перевищує кількості випадків, коли діти хворіли на кір двічі.

Іншими словами, ризик захворіти на кір без вакцинації дорівнює 100%, а ризик захворіти на кір, маючи щеплення, як і ризик захворіти повторно вже після перенесеного захворювання — однаковий і вкрай невеликий (менше 0,5%). При цьому, і у щеплених дітей, і у тих дітлахів, що примудряються захворіти на кір повторно, ніколи не спостерігається важкої форми хвороби (не кажучи вже про смертельну)

яка вакцина краще?

Як правило, всі вакцини від кору (і вітчизняні та іноземного виробництва) мають в своєму складі живі ослаблені віруси кору, і принципової різниці між ними не існує.

Алергія на щеплення від кору

Як і багато вакцини проти грипу, вакцина проти кору виготовляється на основі білка курячих (або перепелиних) яєць. У зв’язку з цим в батьківському середовищі поширена думка, ніби вакцини від грипу і від кору нерідко викликають важкі алергічні реакції.

Насправді, після щеплення від кору (враховуючи її яєчну основу) у малюка дійсно може виникнути алергічна реакція. Але тільки в тому випадку, якщо колись раніше у нього спостерігалися при контакті з яєчним білком наступні стани:

  • Анафілактичний шок (різко падає тиск і дитина втрачає свідомість);

  • Набряк квінке (різко і сильно набрякають тканини обличчя і шиї);

  • Генералізована кропив’янка (сильний свербіж і висип, яка покриває більшу частину шкіри).

У цих випадках стандартні вакцини від кору дитині не підходять. Перевірити, чи небезпечна класична щеплення від кору малюкові чи ні, кожна мама може самостійно. Для цього потрібно:

  1. Розбити сире яйце і змочити палець в яєчному білку.

  2. Провести цим пальцем по внутрішній поверхні нижньої губи дитини.

  3. Якщо у дитини потенційно можливі алергічні стани, викликані вживанням яєчного білка (в тому числі і в складі вакцини від кору), то буквально протягом найближчих п’яти хвилин нижня губа трохи опухне (не лякайтеся — ніяких інших негативних наслідків не відбудеться, і цей набряк пройде самостійно протягом найближчого часу).

Якщо при проведенні «яєчного тесту» ви помітили на губі дитини набряк — проводити щеплення від кору цього малюка стандартними вакцинами (на основі яєчного білка) не можна. І в цьому випадку лікар підбере заміну.

Можливі ускладнення після щеплення від кору

Як відомо, не буває таких щеплень і таких вакцин, які гарантовано б не давали ускладнень. Будь-яка вакцинація може (одна — в більшій кількості випадків, інша — в мінімальному) давати ті чи інші ускладнення. Але правильний підхід до цих потенційних ускладнень-аж ніяк не відмова від щеплення, а холодний розрахунок і чесне порівняння: якими ускладненнями може загрожувати вакцинація, і якими — може загрожувати сама хвороба.

Від самого кору діти практично ніколи не вмирають — це досить легка інфекція, якщо розглядати її відокремлено. Однак кір провокує виникнення деяких дуже серйозних ускладнень, які не тільки в минулі часи, але і в наші дні іноді призводять до загибелі дитини.

до найбільш поширених ускладнень кору відносяться:

  • Запалення легенів — пневмонія) – виникає в співвідношенні 1:20;

  • Так званий коровий енцефаліт — незворотні ураження головного мозку, енцефаломієліт) – виникає в співвідношенні 1:500;

  • Патологічне зниження рівня тромбоцитів — тромбоцитопенія) – виникає в співвідношенні 1:300;

  • Важкі інфекції вуха-виникають в співвідношенні 1:10;

  • Летальність кору у нещеплених дітей в наші дні становить співвідношення 1:700

Справедливості заради, наведемо статистику і по ускладнень від корової вакцинації . Таких ускладнень, як правило, може бути тільки два:

  • Тромбоцитопенія – як ускладнення при щепленні від кору вона виникає в середньому в одному випадку з 40 000;

  • Енцефалопатія-після вакцинації від кору виникає не частіше, ніж в одному випадку на 100 000.

Таким чином, виходить наочна порівняльна арифметика: щеплення від кору дає ускладнення в середньому в одному випадку на 40 000. Захворювання на кір дає те чи інше ускладнення (яке часом калічить і навіть вбиває дитину) в одному випадку з чотирьох.

Симптоми кору у дитини і методи її лікування

Якщо дитина не щеплена проти кору, то з ймовірністю 100% він рано чи пізно нею заразиться. Тому що кір відноситься до так званих летючих інфекцій (їх таких всього три: кір, краснуха і вітряна віспа). Це означає, що для того, щоб «підчепити» кір, абсолютно не обов’язково цілуватися з хворим родичем або другом — досить просто жити в одному під’їзді з кимось, хто в даний момент хворий на кір. Ходити в одну школу або дитячий сад, користуватися одним трамваєм або однієї булочної і т. П. Іншими словами-заразитися кором, не будучи щепленим від неї, дитина може де завгодно. Чого ж чекати батькам-противникам щеплень? за якими симптомами вони можуть дізнатися кір у своїх дітей?

Вірус кору потрапляє в організм здорової людини безпосередньо від хворого і кріпиться або на слизовій оболонці верхніх дихальних шляхів, або на кон’юнктиві, і через кілька днів починає активно розмножуватися в лімфовузлах. Найбільш часті симптоми кору:

  • Підвищення температури;

  • Збільшені лімфовузли;

  • Кон’юнктивіт;

  • Нежить і кашель;

  • Енантема-крихітні червонуваті плями у вигляді крупи, які локалізуються на слизовій оболонці щік і яснах (як правило, ці цятки з’являються не 2-3 дні до появи висипу на шкірі);

  • Рясні висипання на шкірі.

Сама по собі кір (як, наприклад, і вітрянка у дітей) не лікується ніяк — нею потрібно перехворіти, дозволивши імунітету виробити природний захист. Тому лікування кору можливо тільки симптоматичне. Наприклад:

Крім того, при захворюванні на кір дітям зазвичай прописують курс вітаміну а (який, як ми вже згадували, не дозволяє в деякій мірі розвинутися важким формам хвороби і ускладнень). Однак призначати вітамін а самостійно не можна — дозування повинен розрахувати лікар, виходячи з фізіологічних особливостей дитини. Та й більш того-сам процес лікування від кору, в силу величезного ризику розвитку важких ускладнень, в обов’язковому порядку має відбувається під наглядом медпрацівників.

Як відомо, немає кращого лікування хвороби, ніж профілактика. У випадку з кором у дітей найкраща і по справжньому дієва профілактика тільки одна-своєчасне щеплення від кору. Тим більше, що аргументів на її користь в десятки разів більше, ніж проти її використання. І тим не менш, проводити дитині корову вакцинацію або усвідомлено відмовитися від неї, поки ще — питання вибору самих батьків.

Поліна сошка