Імбир: протипоказання і користь

364

імбир-відома людині тисячі років пряність, популярна приправа. Але корінь імбиру є одним з небагатьох рослин, лікувальні властивості якого досліджені і визнані офіційною медициною. Хоча і має імбир протипоказання, ми сьогодні порівняємо, чого від нього більше — користі або шкоди.

Імбир: корисні властивості

Вітаміни, мінерали, ефірні масла містить імбир. Користь його цим і визначається:

  • магній сприяє виведенню токсинів з організму.
  • калій рятує від зневоднення, оберігає мозок від кисневого голодування.
  • вітаміни зміцнюють імунітет.
  • пектини і клітковина роблять корисним імбир для шлунка: стимулюють виділення харчових соків, прискорюють обмінні процеси.
  • пекуча речовина в складі імбиру-гінгерол-має антибактеріальні властивості.

Більшості людей відомо тільки, що імбир з медом — кращий засіб при застуді. Але я в своїй практиці призначаю його і в інших формах в таких випадках:

  • імбир при бронхіальній астмі полегшує напади.
  • при грз, болі в горлі пийте імбир з лимоном — користь буде, як від жарознижуючих і потогінних засобів. Мої колеги рекомендують його від кашлю навіть малюкам.
  • літнім пацієнтам, які страждають від болю в суглобах, я раджу робити компреси з тертого імбиру.

  • давно відомо, що імбир допомагає при нудоті, харчових отруєннях. Мені доводилося користуватися дослідженнями колег по прийому імбиру від нудоти після хіміотерапії.
  • мої пацієнти з надмірною вагою використовують імбир для схуднення. Гінгерол в його складі рятує від накопичення жирів.

У моїй практиці мені допомогла стаття колеги-експерта на авторитетному ресурсі webmd. Пропоную ознайомитися.

Такі корисні має імбир властивості. І протипоказання до застосування теж полягають в його властивості, про що ми поговоримо далі.

читайте також: ехінацея: користь і шкода для здоров’я

Імбир: протипоказання

Шкідливий імбир, маючи такий багатий склад? жодна речовина не може бути панацеєю, не виняток і імбир, протипоказання і користь в якому поєднуються. Ті ж речовини, якими для одних так цінний корінь імбиру, протипоказання мають для інших.

Кому протипоказаний імбир:

  • ефірні масла дратують слизову шлунка і кишечника. З цієї причини має імбир протипоказання до застосування при різних виразках, колітах. Не рекомендується імбир при гастриті.
  • речовини в складі кореня підсилюють виділення жовчі, тому імбир для печінки шкідливий, якщо є гепатит, цироз, камені в жовчному міхурі. Виходить, що при всій корисності імбир і печінку зі своїми захворюваннями несумісні.
  • приносить імбир шкоду і при схильності деяких людей до кровотеч, тому що зменшує в’язкість крові.
  • поєднання таких продуктів, як імбир, мед, лимон, протипоказання має при індивідуальній непереносимості. Алергія на імбир може супроводжуватися висипом на шкірі, її сухістю.
  • не рекомендується імбир при вагітності на пізніх термінах.
  • чим небезпечний імбир, якщо приймаєте лікарські препарати? речовини в ньому можуть бути несумісними з ліками, а разом з розріджують кров можуть викликати кровотечі.
  • навіть при застуді має гарячий чай з імбиром протипоказання, якщо у вас хворе серце або підвищений тиск.
  • має імбирний чай протипоказання і при гострих або хронічних хворобах нирок.

Маючи такі протипоказання, імбиру в надмірній кількості варто уникати. Про деякі ризики йдеться і на webmd.

Вартість кореня під час пандемії підскочила в рази. Але з’явилися в інтернеті рекомендації і фото: імбир вирощують в домашніх умовах. Так що використовуйте його і будьте здорові!

читайте також: ромашковий чай: користь і протипоказання

увага! матеріал носить лише ознайомлювальний характер. Не слід вдаватися до описаних в ньому методів лікування без попередньої консультації з лікарем.

джерела:

  1. давидова і. В. Фітотерапія кашлю в ранньому дитячому віці / / педіатрична фармакологія. — 2012. – т. 9. — №2. – с. 107-109. – режим доступу: https://cyberleninka.ru/article/n/fitoterapiya-kashlya-v-rannem-detskom-vozraste/viewer
  2. мішаріна т.а., алінкіна е. С., фаткулліна л. Д. Оцінка антирадикальних властивостей компонентів кореня імбиру // хімія рослинної сировини. — 2013. — №1. – с. 183-189. – режим доступу: http://journal.asu.ru/cw/article/view/jcprm.1301183/34
  3. mohan carmen patrick. What are the risks of taking ginger? // webmd. — 2017. — 8 may. – режим доступу: https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/qa/what-are-the-risks-of-taking-ginger
  4. ratini melinda. Health benefits of ginger. Slideshows // webmd. — 2018. — 29 november. – режим доступу: https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-health-benefits-ginger

автор: кандидат медичних наук ганна іванівна тихомирова

рецензент: кандидат медичних наук, професор іван георгійович максаков