Алергія на косметику: на що звернути увагу при виборі засобів для макіяжу?

368

Алергія на косметику, зокрема — на губну помаду, тіні для повік, туш для вій, рум’яна і пудру, зустрічається часто-густо. Типові ознаки алергії на косметику: почервоніння і висип, різкий набряк тієї області, куди була нанесена косметика.

Алергія на косметику: чому косметика може бути алергенна?

Зустрічається часто-густо. Найчастішими алергенами є різні консерванти, аромати і барвники, використовувані в декоративній косметиці.

Основними причинами виникнення алергії на косметику служать:

  • Підвищена чутливість шкіри. Візуально ви не помічаєте ознак подразнення шкіри, очей або губ, але при контакті з кремом, пудрою, тушшю або помадою виникає відчуття стягування і легкого поколювання. Це зовсім не означає,що ви повинні відмовитися від косметики назавжди, ні. Просто вам треба більш ретельно її вибирати і використовувати гіпоалергенну косметику. Вона в наш час не рідкість, так що проблем з її придбанням виникнути не повинно.

  • Контактний дерматит. При попаданні алергену на шкіру, очі або губи з’являється почервоніння, лущення, дрібні бульбашки (везикули), хворобливість при натисканні, але при цьому повна відсутність свербіння. Останній виникає тільки при алергічному контактному дерматиті. Розрізняються вони тільки тим, що звичайний контактний дерматит може більше не виникнути, а ось алергенний буде виникати кожен раз, коли ваша шкіра буде стикатися з певним подразником.

  • Наші очі також схильні до алергії на косметику. Зокрема, на туш і тіні. При алергічної реакції виникає набряк очей, кон’юнктивіт і все той же контактний дерматит.

Алергія на косметику: які речовини можуть викликати її?

На що слід звертати увагу і чого слід побоюватися, вибираючи косметику?

  • Консерванти. Виробники косметики додають їх для збільшення терміну зберігання. Для них, чим довше їх продукція лежить на прилавку і у вас вдома, тим краще. Але не забувайте, що консерванти-це агресивні хімічні сполуки. І якраз вони можуть викликати алергію. У продукції з меншим терміном придатності використовують сорбінову кислоту або бджолиний віск. Але якщо у вас алергія на мед, то від неї теж доведеться відмовитися.

  • Барвники. Самі розумієте, що натуральні барвники в косметиці навряд чи можна знайти, тому легко відшукати анілінові фарби в помаді, солі металів в олівцях для очей, ланолін і парабен-ефіри в туші для очей. Це одні з найактивніших подразників алергії на косметику. І чим яскравіше косметика, тим вище концентрація цих барвників в ній.

  • Віддушки. Чим “пахуче” косметика, тим більше там ароматів. Це часом використовується для того, щоб приховати справжній запах сировини, який майже завжди пахне не тим, що ми від нього очікуємо. Причому натуральні аромати можуть бути небезпечніше штучних. Так як ефірні масла в складі косметики, такі як масло бергамота і цитрусових, можуть викликати серйозну алергію. Що ж стосується парфумерних і косметичних ліній, то якщо, ви помітили, що у вас алергія на який-небудь компонент, краще відмовитися від всієї лінії: справа в тому, що виробники парфумерії та косметики люблять використовувати одні і ті ж складові.

Наведемо маленьку шпаргалку міток на косметичної продукції, які слід уникати:

  • На початку списку компонентів уникайте речовин, що починаються з абревіатури “peg«, потім шукайте інгредієнти з закінченням»- eth”.це нафтопродукти, що містять токсичні речовини.

  • Зазвичай в кінці списку компонентів вказують консерванти. Уникайте інгредієнти з закінченням “paraben”. А також» fd&c«,» d&c «і»ci”.

Алергія на косметику зустрічається досить часто. Головне тут обчислити ворога і шукати його на етикетках косметичних продуктів. При можливості краще вибирати косметику натуральну, з маленьким терміном придатності.