Обережно, бодіпозитив! тренд, корисний для душі, але не для здоров’я

463

Щоб розібратися, чого варто чекати від бодіпозитиву (або, якщо завгодно, бодіпозитивізму), який немислимий без хештега #effyourbeautystandards, ми звернулися за допомогою до експертів, які в силу своєї професійної діяльності постійно стикаються з проблемами як надмірної ваги, так і надмірного почуття провини за свою недосконалу зовнішність. Цікаво, що в їх відповідях на питання простежувалася одна явна тенденція — чоловіки говорили про бодіпозитивізм в контексті суспільства, а жінки більше замислювалися про його вплив на окрему взяту особистість.

Cui prodest, або кому це вигідно

«бодіпозитив — це пропагандистська історія для просування величезного ринку товарів для повних. На цей ринок працюють і всі так звані моделі plus-size. Вони заробляють скажені бабки. Але в реальному житті тягати на собі зайву вагу-елементарно незручно. Якось спілкувався я на одному московському заході з моделями цими і не побачив в них щирого прийняття себе«, – ділиться своєю думкою василь смольний, засновник проекту» скажена сушка «і автор книги» пп для тп”, переможці якого отримують призи за боротьбу з жиром.

Віктор пономаренко, ведучий програми» перезавантаження ” на тнт, де героїні за час зйомок перетворюються не тільки зовні, впевнений, що у бодіпозитива абсолютно інше завдання. “бодіпозитив-це, перш за все, спроба підняти хвилю громадського протесту проти агресивного маркетингу індустрії краси. Дійсно, багатьох розсудливих людей обурює безпардонне втручання “б’юті-ідеологів” в нашу зовнішню, публічну, і внутрішню, інтимну, життя. Вводячи і поширюючи «стандарти краси», ця всюдисуща і вкрай активна галузь бізнесу береться визначати переможців і переможених, перспективних і безнадійних. Насправді, вона лише змушує людей розщедрюватися на кожному кроці. Решта-гра, приправлена наукообразием, – вважає психолог. – розмова йде про зіткнення образів думки або, як сказали б філософи, про конфлікт світоглядних парадигм.

«б’ютісти» наполягають на необхідності все життя боротися з природою і перемагати її, використовуючи різноманітні засоби — від мазей і кремів до лазерного скальпеля. “бодіпозитивісти” закликають жити в гармонії зі своєю генетикою і щоденним гострим бажанням їсти і спати».

Тіло в справу

«бодіпозитивізм — це не боротьба феміністок за право не голити пахви, як прийнято думати. Це, в першу чергу, лікувальна ін’єкція для суспільства, в якому ставлення до тіла засноване на соромі. Ідея, що жіноче тіло саме по собі недобре і вимагає зусиль по вдосконаленню його-позбавлення волосся епіляцією — корекцією недоліків макіяжем і одягом, зміни запахів парфумами і дезодорантами, зміною його природного, генетично запрограмованого ваги на той, який є прийнятним для інших — не має відношення до краси, це історія про сором.

Навіщо нам вселяють тілесний сором? людиною, що з’їдається соромом, найлегше управляти.

Його енергія, зусилля, думки будуть в першу чергу спрямовані на спроби виправити власну «нетаковість» або хоча б замаскувати її, а не на світ навколо себе», — впевнена світлана броннікова, психолог і психотерапевт з багаторічним стажем позбавлення людей від зайвої ваги, автор бестселера «інтуїтивне харчування. Як перестати турбуватися про їжу і схуднути”.

” як велнес-коуч я бачу в цьому русі дуже правильний психологічний підтекст: перестати грати в чиїсь ігри, відмовитися від схильності до суджень і оцінок, розтоптати свої страхи, зрадницькі думки про те, що я повинен бути краще когось. Адже все це перешкоди на шляху до щасливого життя.

Ми помиляємося, намагаючись змінюватися і підлаштовуватися під чужі смаки вподобаного чоловіка, під думку оточуючих, під модні тенденції, під друзів, подруг і батьків. Ми худнемо, повніємо, носимо незручний одяг, купуємо косметику і парфуми, які насправді нам не дуже-то подобаються, навіть лягаємо під ніж пластичного хірурга, щоб відповідати не собі, а чиїмось чужим еталонам.

Так, важко відмовитися від стереотипів, змусити полюбити себе, прийняти таким, яким ти є насправді. Нас з дитинства привчали піклуватися про інших, бути ідеальною дружиною, бути хорошою матір’ю, відповідати очікуванням. Але не навчили любити себе і відповідати лише власним прагненням і цілям», — розвиває думку юліанна пліскіна, експерт зі здорового харчування, автор книги «міфоїди».

«якщо розглядати бодіпозитив як спосіб прийняття себе, то він хороший лише з терапевтичної точки зору: щоб своїми комплексами себе до суїциду не довести», — у своїй улюбленій хльосткою манері підводить підсумок василь смольний.

Лінь vs вихід із ” зони конфлікту»

«бодіпозитивізм ґрунтується на ідеї прийняття, на думці, що такі, які ми є, ми вже досить гарні. Ця думка викликає багато тривоги і обурення, оскільки вважається, що прийняття дорівнює смиренню, але це не так.

Прийняття виводить тіло з «зони конфлікту», але не скасовує розвитку або поліпшення, навпаки, тільки прийнявши, я можу почати змінюватися.

Не маскувати нескінченно своє жахливе тіло за допомогою сучасних засобів пластичної хірургії та косметології та досягнень модних дизайнерів, а зважити, що дає мені саме таке тіло, які його дійсні, не вигадані, переваги і недоліки, чому мені може бути необхідно змінити його, або залишити все як є”, – впевнена світлана броннікова.

З нею готовий посперечатися василь смольний, впевнений, що для ледачих людей «бодіпозитив — відмазка, щоб товстіти без почуття провини».

” якщо тобі лінь і ти не бажаєш себе ні в чому обмежувати, то зізнайся в цьому, а не прикривайся зручною ідеєю», — закликає смольний.

У бодіпозитиві, незважаючи на всі його психологічні бонуси, бачить «лінь і недбале ставлення до власного здоров’я» і юліанна пліскіна. “немає ніяких стандартів зростання, ваги, правильної або неправильної фігури, є тільки один критерій, якому всі ми повинні слідувати — це медичні показники. Немає нічого більш природного для людини, ніж прагнути до здоров’я, саме воно — головна запорука довгого, щасливого і природного життя. Так, наприклад, ваш ідеальний вага, при якому повноцінно і безперебійно функціонують всі органи і системи, залежить не від вашого зростання, не від того, що пишуть в гламурних журналах, а від сукупності факторів: зростання, конституції, товщини кістки, швидкості обміну речовин, здоров’я вашого серця і судин, від вашої активності і збудливості нервової системи».

” у концепції бодіпозитива мені залишається незрозуміло тільки одне-навіщо прагнути до природності, яка покриває в’ялі м’язи товстим шаром підшкірного жиру, провокує захворювання, веде до порушень у всіх системах організму і знижує тривалість життя?”- запитує експерт зі здорового харчування.

Фото: getty images

Саша глювейн