Скумпія шкіряна – посадка і догляд у відкритому грунті, фото сортів з описом

752

Один з найцікавіших чагарників для саду-скумпія. Перетворення цього куща протягом року-справжнє задоволення для любителів природи, що радує погляд з весни до пізньої осені. Його квіти нагадують розпатлане волосся. У цій статті ми детально розповімо про вирощування чагарнику скумпія-посадка і догляд у відкритому грунті, як його розмножувати, обрізати, представимо опис сортів з фото.

Характеристика чагарнику

Скумпія (cotinus mill.)- рід рослин, що відноситься до сімейства анакардієві. Ареал роду включає центральну і південну частини сша, північний схід мексики, південну європу на схід від франції і великі області в азії від туреччини і сирії через казахстан, іран, пакистан, непал до південного китаю.

Рослини цього роду культивуються як декоративні, особливо скумпія шкіряна (cotinus coggygria), часто в краснолистной різновиди purpureus. Листя чагарнику використовуються в дубленні. З листя отримують барвники: жовтий барвник фізетін, а помаранчевий – з cotinus obovatus. Барвники використовують для фарбування шкіряних виробів, тканини, вовни.

Морфологія:

  • форма – чагарники або невеликі дерева з сезонним листям. Кущі виростають до 3-5 метрів у висоту, досить широкі.
  • листя – злегка скручені, поодинокі, на тонких, довгих черешках, з гладкими краями або дрібно зубчастими.
  • квіти – зібрані в сильно розгалужені волотисте суцвіття з ниткоподібними квітконіжками. Квітконоси набагато довше (в 4-6 разів), ніж квітки, після цвітіння ще подовжуються. Чаша з 5 постійними яйцевидно-ланцетними чашолистками. Також є 5 пелюсток корони, вдвічі довше листочків оцвітини. Тичинок 5, коротше пелюсток, з яйцевидними пильовиками.
  • плоди – маленькі, сплюснуті, голі або волосисті кістянки темно-червоного або коричневого кольору.

Червонуватий відтінок волосоподібних квітів і листя восени приніс рослині іншу назву-англійською мовою воно називається smoke tree, що означає паруюче дерево. Чагарник скумпія родом з азії і південного заходу європи.

Види і сорти

Рід належить до сімейства анакардієві (anacardiaceae). Залежно від внутрішньородової класифікації до роду відносяться від 3 до 7 видів:

  • cotinus carranzae;
  • chiangii (d. A. Young);
  • coggygria scop. – скумпія шкіряна;
  • kanaka;
  • nanus;
  • obovatus;
  • szechuanensis pénzes.

У наших садах зазвичай садять скумпію шкіряну (cotinus coggygria), про її вирощуванні піде мова далі. Cotinus coggygria, в природних умовах росте переважно на кам’яних схилах в низинах, а також в гірських лісах – до висоти 2400 м над рівнем моря. Дерево, як садова пам’ятка, потрапило на північ європи тільки в 17 столітті, ставши цінною прикрасою парків і присадибних ділянок.

Самі кущі виростають до значної висоти 3-5 м (ростуть повільними темпами). Яйцеподібні, невеликі листя різних кольорів – від зеленого до темно-червоного, з’являються на пагонах в травні. Суцвіття мають форму жовтої або рожевої волоті, зазвичай асоційованої з перукою, з’являються в травні і прикрашають пагони до липня. Потім суцвіття перетворюється в зав’язь, теж пір’ясту, листя куща червоніють.

Цікаві сорти скумпії:

  • «роял перпл “royal purple-сорт також називають скумпія “королівська фіолетова”, посадка і догляд за ним не складні, його часто вибирають садівники. Він відрізняється темно-червоними або темно-фіолетовими листям. Стійкий до спеки, посухи. Восени листя забарвлюються в відтінки від жовто-червоного до оранжевого. Може рости на піщаному грунті.
  • «пендулус ” pendulus-сорт зі звисаючими до землі пагонами.
  • «пурпуреус ” purpureus-сорт із зеленим листям, яскраво-червоними квітками.
  • «голден спіріт енкот ” golden spirit ancot – з золотим листям, які восени стають помаранчевими.
  • «велвет клок ” velvet cloak-темно-фіолетові листя восени стають помаранчевими.
  • «рубрифолис груп» rubrifolius group – листя темно-фіолетові, восени набувають яскраво-червоний колір.

Існують компактні сорти, які можна з успіхом висаджувати в невеликих садах, наприклад:

  • «лісджо “lisjo-висотою до 2 м.
  • « янг леді” young lady-виростає до 2-3 м, цвіте в перший рік.
  • «лілія ” lilia-росте до 1,5 м, фіолетові листя восени забарвлюються в червоний і помаранчевий колір.

Вибір сортів дозволяє поєднувати різні відтінки суцвіть» волосся ” і листя на великих клумбах для створення приголомшливого осіннього пейзажу.

Посадка

Вибір місця посадки

Скумпії люблять сонячні місця, захищені від вітру. Особливо сорти з пофарбованими листям (червоними) потребують ультрафіолетовому випромінюванні для збереження декоративного забарвлення – кущі з зеленим листям можуть рости в півтіні.

Посаджені в тіні кущі погано розвиваються, утворюють мало квітів, плодів і втрачають деяку частину привабливості.

Кущ погано переносить сильну обрізку, тому потрібно відразу вибрати відповідну позицію, де буде достатньо вільного місця для зростання. Також він погано переносить пересадку через велику кореневої системи.

саджанці скумпії в контейнерах (із закритою кореневою системою)

Грунтові вимоги

Ця рослина, яка звикла до кам’янистих схилах, не тільки не вимагає родючого грунту, але і не любить її. Грунт для скумпії повинна бути:

  • добре дренованим;
  • суглинно-піщаної;
  • в ідеалі з дренажем, що відводить зайву вологу, кущ не переносить вологий грунт і набагато краще переносить посуху;
  • можна додати в грунт трохи кальцію, ідеальний ph становить 5,5 – 7,2.

Для дуже глинистого субстрату потрібно додати домішка піску або дрібного гравію. Звичайна садова земля для чагарнику достатня. Кам’янисті грунти підходять для вирощування, за умови, що вони досить вапняні. Чагарник переносить засолення грунту.

Посадка

Терміни посадки скумпії: саджанці висаджують восени, але добре укорінений саджанець в контейнері також перенесе весняну або літню посадку, якщо тільки не стоїть сильна спека.

Кущ сильно розростається, потрібно враховувати його кінцеву ширину в залежності від сорту, дотримуючись відповідні проміжки між саджанцями.

Посадка крок за кроком:

  1. в обраному місці викопуємо яму вдвічі ширше і глибше коренів саджанця (кореневої грудки – якщо він в контейнері).
  2. дістаньте рослину з упаковки, акуратно розкладіть коріння-загнуті і перекручені можна трохи підрізати, інші розправити пальцями (дістаємо саджанець разом з грудкою грунту з контейнера).
  3. поміщаючи саджанець в яму, стежте, щоб коренева шийка перебувала на одній висоті з поверхнею землі.
  4. поступово засипаємо коріння землею, злегка притрамбовуючи.
  5. формуємо навколо кореневої зони невисокий бортик, який буде утримувати воду.
  6. саджанець слід рясно полити.

Вирощування і догляд

Скумпія шкіряна невибаглива в догляді, може адаптуватися до різних умов. Рослина досить пізно починають вегетацію, але до кінця жовтня залишається дуже привабливою прикрасою саду. Чагарник стійкий до посухи і спеки, його можна вирощувати в місті.

Увага! хоча чагарник заслуговує похвали садівників за простоту вирощування і видатні декоративні властивості, не можна не згадати про одне обмеження. Речовини, присутні в листі скумпії, викликають у багатьох людей контактну алергію у вигляді пухирів. Особливу увагу слід приділяти дітям.

Обрізка

Зазвичай скумпія вимагає обрізки, вона досить мимовільно і неконтрольовано росте вгору і в сторони, але обрізати кущ потрібно помірно. Квітки з’являються тільки на дворічних пагонах, тому заздалегідь не варто їх видаляти.

Ідеальний термін обрізки скумпії-пізня зима або рання весна.

Невелика обрізка допоможе надати рослині бажану форму, зробить його щільніше. Періодично кущі можна освітлювати, проводячи санітарну обрізку, очищати від хворих, переплуталися, занадто густо зростаючих пагонів. Хворі і зламані пагони слід видаляти круглий рік, в сонячну, суху погоду. Надріз робимо трохи вище здорової частини втечі.

Обережно! сік скумпії може викликати роздратування, тому при обрізанні чагарнику рекомендується надягати захисні рукавички.

Види формування:

  • якщо кращий вид дерева, обрізаємо скумпію так, щоб залишити один домінуючий втечу, інші обрізаємо прямо біля землі. Потім щорічно обрізаємо бічні пагони, щоб сформувати потрібну форму крони.
  • якщо потрібно сформувати формуКуща, має сенс залишити кілька основних пагонів, що ростуть в різних напрямках.

Якщо потрібно обмежити зростання куща, навесні, найпізніше в квітні-укорочуємо молоді пагони. Обрізаємо їх трохи вище зовнішньої нирки.

Чагарник ніколи не слід обрізати радикально-це не омолодить його, а тільки зашкодить! якщо кущ обрізати сильно, він дасть багато вертикальних пагонів, втратить округлу форму, цвітіння і плодоношення ослабне.

Для обрізки потрібен секатор і добре заточений ніж, яким потрібно очистити ранки після видалення великих гілок. Ці місця бажано замазати садовим варом, щоб прискорити загоєння.

Після обрізки чагарник слабшає. Варто насипати під нього шар компосту або мульчувати родючим грунтом. Після весняної обрізки додайте в мульчу жменю багатокомпонентних добрив.

Полив

Скумпія стійка до посухи і в звичайних умовах не потребує поливу. Виняток становить перший місяць після посадки, коли кущ потрібно поливати щодня, бажано вранці. Після цього полив можна скоротити до 1 разу на тиждень, а з другого року поливати тільки в періоди без дощу.

Добриво

Підживлення скумпії зазвичай не потрібні, надлишок добрив може нашкодити рослині. При дуже слабкому грунті можна ранньою весною насипати жменю органічного компосту під кущ, але це не обов’язково.

Зимівля

Скумпія стійка до морозів. Догляд восени в підмосков’ї зводиться до захисту молодих кущів. Нещодавно посаджені кущики можуть бути сприйнятливі до морозів, тому в перший рік варто їх укрити. Старі екземпляри потребують зимового захисту на час сильних морозів, бажано у вигляді ялинових гілок. Буває, що підмерзають окремі пагони, але досить видалити їх навесні і кущ легко оновиться. Він набагато менш стійкий до механічних пошкоджень – ніжна кора легко відшаровується і може стати воротами для інфекції.

Хвороби і шкідники

Скумпії схильні до грибкових захворювань, зазвичай пов’язаних з надмірним зволоженням грунту, наприклад, вертіциллезному в’янення. Зазвичай хвороби проявляються у вигляді побуріння і почорніння листя, які слід видалити якомога швидше – бажано все.

Хвороби вражають кущі, посаджені в поганих місцях (на глині, вологих, занадто затінених місцях).

На кущі може з’явитися іржавий наліт, що теж пов’язано з діяльністю грибів і вимагає обробки фунгіцидом на основі сірки.

На листках іноді з’являються шкідники, наприклад, гусениці, при невеликій кількості їх можна видалити фізично.

Розмноження

Скумпію розмножують наступними способами: насінням, живцями, відводками.

Насінням

У жовтні самостійно можна провести збір насіння, що утворюються на перистих насіннєвих голівках. Насіння замочують у воді на 24 години, потім сушать на повітрі. Їм потрібно кілька місяців стратифікації, тому їх зберігають у вологому піску протягом трьох місяців при температурі 0-5 °c.

Помістіть ящики в прохолодну кімнату. Проростають рослини не можна піддавати впливу прямих сонячних променів. У грунт розсаду пересаджують навесні, не пізніше початку березня.

Після закінчення весняних заморозків, можна також посіяти насіння прямо у вологий грунт, на сонячній ділянці. Отримані саджанці розсадити на постійне місце.

Цей метод досить трудомісткий, вимагає терпіння.

Живцями

Розмножують кущ полуодревесневшімі пагонами. У першій половині літа зрізаємо пагони цього року, у яких почався процес одревеснения. Пагони довжиною 10 см нарізають, в ідеалі вранці, зрізають нижнє листя, залишаючи всього дві пари, видаляють трохи кори біля основи.

Підстава підготовленого живця просочують засобом для вкорінення (наприклад, «корневин»). Живці висаджують в горщики з вологим грунтом (суміш торфу і піску в пропорції 2:1).

Горщик накривають плівкою або склом, щоб підтримувати постійну температуру, зменшити випаровування води, що може привести до загибелі розсади. Тримайте молоді рослини в тіні. Розсаду слід регулярно провітрювати, грунт не повинен ставати мокрим і щільним – тільки вологим.

Коли у живців сформувалися коріння – ми дізнаємося це по появі нових листя – перевіряємо стан їх розвитку. Акуратно витягуємо з землі один саджанець. Якщо коренева система сформувалася, можна приступати до привчання рослин до більш складних умов. Відкриваємо оглядове віконце або проробляємо дірочки в плівці, через 7 днів знімаємо повністю. Саме час висаджувати рослини в окремі горщики. Впливу сонячного світла можна піддавати тільки рослини з добре розвиненими корінням.

Коли саджанці укореняться, загартуються, можна пересаджувати їх на грядку.

Відводками

У першій половині осені або навесні можна зробити відводки. Зовні куща пригніть довгі і гнучкі нижні гілки до землі, надріжте їх злегка, помістіть в лунки, заповнені родючим грунтом, присипте грунтом, закріпивши шпилькою до землі. Рясно полийте рослину. Після вкорінення можна відокремити саджанці від материнського куща і посадити окремо.

Застосування в будинку і саду

Скумпія-незвичайний чагарник, який можна використовувати в саду різними способами:

  1. як домінанта саду. Посаджений пасьянсом на лузі або галявині, він стане цікавим колірним акцентом. На жаль, недоліком такого рішення є досить пізні бутонізація і цвітіння. Тому багато садівників поєднують скумпію з іншими, більш низькими кущами, посадженими попереду, які раніше покриваються листям і квітами.
  2. у композиції з іншими кущами:
    • можна поєднати фіолетовий сорт скумпії з клематисами пастельних тонів, які будуть безперешкодно “лазити” між гілками;
    • на тлі червоного листя красиво виглядають блакитні гортензії;
    • відмінну композицію складуть біло-жовті кущові троянди;
    • у підніжжі можна посадити квіти – астра китайська, календула лікарська, космея;
    • хорошу компанію складуть – бобівник анагировидный, гребенщик (тамарикс), барбарис, кольквиция, бирючина, калина гордовина, хвойні дерева.

Можна висаджувати чагарник для живоплоту, враховуючи, що кущі нерідко досягають в ширину 2 метрів, тому не можуть рости занадто густо.

Фото. Жива огорожа зі скумпії

Обрізані гілки можуть стати частиною композиції букета-вони можуть стояти у воді більше тижня.

Чагарник також використовується в більш практичних цілях:

  • його м’яка, легка і міцна деревина насиченого жовтого кольору використовується для виготовлення прикрас та інкрустацій.
  • з дуже гнучких пагонів можна плести кошики.
  • кора і деревина містять барвник, традиційно використовується для фарбування шкіри, шовку, вовни.

У наших садах не так багато красивих і оригінальних декоративних чагарників, як скумпія. Під час цвітіння і в іншу пору року її пухнасті волотисте суцвіття стануть надзвичайно ефектною прикрасою саду. Кущі, що ростуть у відповідному місці, майже повністю покриваються суцвіттями, створюючи враження ніжного повітряного хмари. Восени їх декоративність додатково підкреслюють листя, червоного, оранжевого і жовтого кольорів.