Топ-10 кращих засобів від похмілля-огляд 2021 року

726

Якщо вчорашній вечір був сповнений пригод, а спиртні напої текли рікою, то ранкова розплата неминуча. Безтурботно щебечуть птахи за вікном здаються справжніми монстрами, грає у сусідів музика перетворюється на тортури, а м’які кроки кота – в удари молота по голові. На обличчя (та й на обличчі) абстинентний синдром. Добре, що в аптеці можна вибрати кращий засіб від похмілля.

Зрозуміло, тут же з’являється логічне запитання: хто просив так напиватися? однак змученому організму зараз не до пошуку відповідей. Головне завдання на даний момент-зрозуміти, як позбутися від похмілля, привести себе в нормальний стан. А вже потім можна подумати і про більш філософські проблеми.

Процеси, що відбуваються в організмі при похміллі

Перш за все, розберемося в тому, що таке похмілля. Це синдром інтоксикації організму, який виникає внаслідок надмірного вживання алкоголю і супроводжується неприємними психічними і фізіологічними реакціями. Наприклад, мігренню, пітливістю, нудотою і блювотою, діареєю, сухістю в роті і пр.

Етиловий спирт, що міститься в алкогольних напоях, проходить повний цикл переробки в людському організмі. І головною переробною “фабрикою” тут виступає печінка, в структурах якої етанол розпадається до ацетальдегіду, а потім – до оцтової кислоти. При надмірному споживанні алкоголю ці речовини накопичуються, викликаючи інтоксикацію і, як наслідок, симптоми похмілля.

однак спектр впливу алкоголю на організм людини набагато ширше.

  • зневоднення. етанол має виражений діуретичний ефект, тобто прискорює походи в туалет. Організм втрачає рідину, внаслідок чого розвивається зневоднення і виникають такі симптоми, відчуття сухості в ротовій порожнині, сильна спрага, кружляння голови. Стан погіршує рясне потовиділення, блювота і пронос.
  • гіпоглікемія. алкоголь знижує рівень цукру в організмі і сприяє концентрації молочної кислоти. Наслідком цього є виникнення таких неприємних симптомів, як втома, дратівливість, загальна слабкість і різкі перепади настрою.
  • порушення електролітного балансу. при надмірному вживанні алкоголю порушується електролітний баланс в організмі: зменшується кількість калію, натрію, магнію, підвищується вміст кислот. Підсумком цього процесу стають хворобливі відчуття в м’язах, головні болі, розбитість, болі в серці, набряки на обличчі та інших ділянках тіла.
  • збої в роботі шлунково-кишкового тракту. етанол дратує стінки шлунка і активізує виділення шлункового соку. Також в посиленому темпі починає функціонувати підшлункова залоза. Одночасно з цим може сповільнюватися робота кишечника. Все це призводить до діареї, нудоти, хворобливих відчуттів в області живота.

Відповідь на питання, як швидко позбутися від похмілля, багато в чому залежить від того, які саме напої ви вживали. Важлива фортеця алкоголю, а також зміст в ньому додаткових елементів. Це барвники, підсолоджувачі, сивушні масла та інші добавки. Чим складніше склад алкогольного напою, тим вираженіше будуть симптоми похмілля.

Види препаратів від похмілля

https://pixabay.com/photos/bar-cafe-cocktail-gastronomy-1248841/

Отже, дія алкоголю на людський організм багатогранно, тому і таблетки від похмілля повинні володіти комбінованою дією. Необхідно одночасно позбутися головного болю, усунути неполадки в шлунково-кишковому тракті, поліпшити самопочуття і повернутися до звичного способу життя.

Ліки від похмілля може мати будь-яку форму: таблетки (звичайні, шипучі), капсули, краплі, сиропи, порошки та ін.але звертати увагу потрібно в першу чергу на «функціонал» препарату. виходячи з цього принципу, антипохмільні медикаменти можна умовно поділити на 2 категорії.

  1. засоби, що запобігають виникненню похмільного синдрому і неприємних симптомів. Вони приймаються заздалегідь, перед вечіркою, з превентивними, так би мовити, цілями.
  2. засоби, що усувають негативні наслідки від спожитого алкоголю. Їх приймають вранці, коли похмілля вже настало, щоб мінімізувати негативні наслідки.

Деякі медикаменти, наявні у продажу, мають комбінованим дією. Тобто вони допомагають як перед застіллям, так і після вечірки.

засоби від похмілля складаються з декількох активних інгредієнтів. Зазвичай це:

  • бурштинова кислота (запускає обмінні процеси в організмі, вступає в реакцію з продуктами розпаду алкоголю);
  • лимонна кислота і сода (нормалізація кислотно-лужного балансу);
  • ацетилсаліцилова кислота (розріджує кров, знімає головний біль);
  • сорбенти (поглинають і виводять з організму токсини, інші шкідливі речовини);
  • вітаміни (покращують самопочуття, відновлюють органи і тканини).

При грамотному застосуванні ліки від похмілля практично нешкідливі. Однак і у них є протипоказання. Саме тому обов’язково варто вивчати інструкції, звертаючи особливу увагу на рекомендовані дози, кратність прийому, обмеження і ймовірні побічні реакції.

Кращий засіб від похмілля-огляд ефективних препаратів

На щастя для всіх любителів застіль, в звичайних аптеках в достатку представлені препарати від похмілля. Однак вибрати їх не так-то просто. Якщо ви не знаєте, який медикамент вибрати, вивчіть наш огляд, переваги і недоліки кожного засобу. У топ – 10 потрапили ліки і бади, що мають найбільшу кількість позитивних відгуків від покупців і фахівців.

Зорекс

Відкриває наш своєрідний рейтинг вітчизняний препарат, що володіє вираженими гепатопротекторними і антиоксидантними ефектами. Діючі речовини-унітіол і кальцію пантотенат. При попаданні в організм унітіол проникає в печінкові структури, де пов’язує продукти розпаду етилового спирту, утворюючи безпечні сполуки, які згодом виводять з сечею. Додатково унітіол “знешкоджує” важкі метали, сполуки миш’яку.

Другий активний інгредієнт посилює дезінтоксикацію організму. Кальцію пантотенат починає діяти в кишечнику, при розщепленні утворює пантотенову кислоту. Вона бере участь в обмінних процесах, стимулює утворення стероїдів, сприяє прискоренню регенераційних процесів.

  • ефективний при сильному похміллі;
  • виводить з організму токсичні сполуки;
  • мало протипоказань.

недоліки:

  • у відгуках користувачі часто згадують про алергічні реакції.

Алка-зельтцер

Форма випуску-шипучі таблетки. При цьому в інструкції до препарату таке показання, як похмілля, зазначено побіжно. Головне призначення алка-зельтцера-боротьба з хворобливими відчуттями: зубним і головним болем, міалгією, менструальними болями та ін.у складі засобу немає нічого надприродного: ацетилсаліцилова кислота, лимонна кислота і гідрокарбонат натрію (звичайна харчова сода).

І все ж препарат досить ефективний при похміллі за рахунок комплексної дії активних компонентів. Аспірин зменшує вираженість головного болю, розріджує кров, знімає набряки. Лимонна кислота і гідрокарбонат натрію сприяють стабілізації кислотно-лужного балансу в організмі, знімають дискомфорт в шлунку.

Як впоратися з похміллям за допомогою алка-зельтцера? розчиняють 1 таблетку в склянці води і приймають лікувальний напій до 6 разів на добу. Тривалість прийому – не більше трьох днів. Максимум-5 діб.

недоліки:

  • досить дорого;
  • є значний список протипоказань.

Медіхронал

Препарат випускається у формі порошку, розділений на 2 пакетика. В одному міститься глюкоза, в іншому – гліцин і форміат натрію. Додатковим компонентом є низькомолекулярний повідон. Дія медихроналу комплексна, заснована на детоксикації, поліпшенні метаболізму і насиченні тканин мозку корисними речовинами.

Форміат натрію вступає в реакцію з продуктами розпаду алкоголю, утворюючи безпечні метаболіти. Глюкоза – це важливий компонент безлічі обмінних процесів в організмі, а ще це «паливо» для головного мозку. Гліцин-аміноксилота, поліпшує метаболізм в тканинах, нормалізує сон, знімає дратівливість і зменшує вираженість вегетативних реакцій.

Для лікування похмілля вміст двох пакетів розчиняють в ½ склянці води і приймають вранці після їжі. Щоб купірувати симптоми гострого алкогольного отруєння, необхідно збільшити кратність застосування-2Рази протягом першої доби, потім 1 раз в день до зникнення неприємних проявів похмілля.

  • можна приймати для лікування алкоголізму;
  • збалансований склад;
  • підходить для профілактики похмілля.

недоліки:

  • дорогувато;
  • не завжди є у продажу.

Ентеросгель

Похмілля похміллю ворожнечу. Одна справа, якщо у вас болить голова, зовсім інший «коленкор», якщо ви змушені кілька годин поспіль сидіти в обнімку з унітазом. В такому випадку може допомогти сорбент, наприклад, ентеросгель. Цей препарат являє собою своєрідну кремнієву губку, яка здатна дуже швидко поглинути і вивести з організму продукту розпаду етанолу та інші токсичні сполуки.

Сорбент додатково бореться з харчовими отруєннями, допомагає при печії, діареї. Головна його особливість-безпека. Активна речовина не проникає в кровотік, а діє в кишковому тракті. Через кілька годин повністю виводиться з організму. При цьому ніяк не впливає на вітаміни і мікроелементи, а, навпаки, покращує порушену кишкову мікрофлору.

Препарат приймають перорально за годину до або після прийому їжі або будь-яких медикаментів. Рекомендовану дозу додають в стакан з водою, гарненько розмішують і випивають отримане «зілля». Обов’язково після цього потрібно додатково запити ліки водою.

  • натуральний склад;
  • безпека (можна вживати навіть немовлятам, звичайно, не для лікування похмілля, а за іншими показаннями);
  • неможливість передозування;
  • висока ефективність при боротьбі з інтоксикацією.

недоліки:

  • неприємний смак, через що випили напередодні людям складно вживати ліки;
  • дорого.

Полісорб

Ще один вітчизняний сорбент нового покоління. В його основі-високодисперсний кремнезем. Його дія нагадує губку, оскільки найдрібніші частинки активної речовини швидко поглинають продукти розпаду етилового спирту, а також інші токсичні сполуки, повністю виводячи їх з організму. Серед інших показань-харчові отруєння, алергічні реакції, діарея інфекційної природи та ін.

Сорбент діє вже через кілька хвилин після прийому. При цьому кремнієві частинки не проникають в кров, не пошкоджують кишечник, а, навпаки, обволікають його стінки і захищають від негативного впливу токсинів. Додатковий “бонус” – нормалізація кишкової мікрофлори і поліпшення загального самопочуття.

Щоб впоратися з симптомами алкогольного отруєння, необхідно розвести рекомендовану дозу порошку в ½ склянці води і випити. Якщо ви хочете попередити похмілля, то необхідно прийняти 2 ст.ложки препарату до застілля, потім повторити дану процедуру перед сном і на наступний ранок.

переваги:

  • безпечний склад;
  • швидкість дії;
  • ефективний при отруєнні;
  • нейтральний смак.

недоліки:

  • не завжди допомагає;
  • дорогувато.

Алька-прим

Нестероїдний антизапальний препарат з комбінованим складом і широким спектром дії. Активні інгредієнти: ацетилсаліцилова кислота і гліцин. Аспірин забезпечує протизапальну дію за рахунок зниження синтезу простагландинів. Додатково дозволяє позбутися від неприємних відчуттів в м’язах, внутрішніх органах, позбутися від головного болю – частого симптому похмілля.

Гліцин в цьому препараті відповідає за поліпшення обмінних процесів в організмі, позбавлення від інтоксикації, оптимізацію роботи головного мозку. Серед приємних “бонусів” – зняття емоційної напруги, поліпшення настрою, підвищення розумової працездатності. Крім того, прийом препарату дозволяє налагодити сон і швидше відновитися після застілля.

Як вилікувати похмілля за допомогою алька-прима? потрібно розчинити 1-2 шипучих таблетки в склянці води. Кратність застосування-4 рази на день. Максимальна денна дозування-9 таблеток. Тривалість прийому – до зняття неприємних проявів абстинентного синдрому, але не більше 7 днів.

недоліки:

  • низька ефективність при сильному похміллі;
  • дорого.

Лімонтар

Згідно з інструкцією, цей лікарський засіб відновлює кисневе живлення тканин, оптимізує відновно-окислювальні процеси в організмі, покращує обмін речовин. У складі препарату 2 активних інгредієнта: бурштинова і лимонна кислоти. Перша бореться з наслідками інтоксикації, а лимонна кислота активізує метаболічні процеси. В організмі ці компоненти розпадаються до води і вуглекислого газу.

Лімонтар рекомендують приймати для профілактики сильного сп’яніння, тобто ще до застілля. Також препарат використовується при лікуванні легкого і середнього ступеня вираженості похмілля з метою зниження інтоксикації, для боротьби із загальною слабкістю, зниженою працездатністю, іншими вегетативними симптомами. Ще один спосіб застосування-комплексне лікування запоїв у хронічних алкоголіків.

Ліки від похмілля приймають перорально до їди. Таблетку потрібно подрібнити, розчинити у воді з невеликим вмістом гідрокарбонату натрію. Як варіант – можна взяти мінералку. Кратність застосування – по 1 таблетці до чотирьох разів на день. Для попередження сп’яніння слід прийняти 1 таблетку засобу за півгодини-годину до передбачуваного застілля.

недоліки:

  • часто призводить до печії;
  • не завжди допомагає (якщо судити за відгуками).

Глутаргін алкоклін

Головним (і єдиним) активним компонентом препарату є аргініну глутамат. Ця речовина нейтралізує і виводить з організму такий токсичний метаболіт, як аміак. Крім того, аргініну глутамат захищає печінку, стабілізує окислювально-відновні процеси, покращує постачання тканин киснем, забезпечує енергією гепатоцити.

Як ці особливості допомагають при лікуванні похмілля? препарат прискорює розпад і виведення етанолу, строго контролює виділення алкогольдегідрогенази (ферменту, що відповідає за утилізацію етилового спирту), сприяє більш швидкому знешкодженню і виведенню високотоксичних метаболітів етанолу. Ще одна корисна дія-зменшення негативного впливу спиртних напоїв на нервову систему.

Препарат випускають у вигляді таблеток. Для попередження сп’яніння або зняття симптомів похмілля приймають по дві таблетки за пару годин до вживання алкогольних напоїв. Якщо ж похмілля вже настало, то можна одночасно прийняти 3 таблетки.

переваги:

  • захищає печінку від алкоголю;
  • підходить як для профілактики, так і для лікування похмілля;
  • додаткові показання до застосування;
  • можна купити в будь-якому аптечному пункті.

недоліки:

  • значний список протипоказань;
  • дорогувато.

Morning care

Корейська біологічно активна добавка, виготовлена з рослинної сировини та інших компонентів. У складі препарату лимонна кислота, екстракт гуарани, подрібнений вільховий екстракт, концентрат кореня куркуми, ламінарія, екстракт розторопші та ін.лікарська форма – напій, розфасований в невеликі флакони об’ємом 100 мілілітрів.

Згідно з офіційною інструкцією, препарат активно бореться з усіма симптомами похмілля. А саме-покращує роботу головного мозку, знімає втому, позбавляє від головного болю, оптимізує функції шлунково-кишкового тракту. Крім того, окремі компоненти засобу мають гепатопротекторну дію, тобто захищають печінку від згубного впливу алкоголю.

Виробники радять приймати напій перед застіллям, після алкогольного рауту. За один прийом слід випити вміст цілої пляшечки, тобто вам буде потрібно мінімум 2 упаковки кошти. Наскільки препарат ефективний, сказати складно, оскільки клінічно підтверджених результатів немає.

недоліки:

  • не доведена ефективність;
  • дорого;
  • не скрізь можна придбати.

Антипохмелін

Ще одна біологічно активна добавка, в складі якої кілька органічних кислот: бурштинова, фумарова, глутамінова, аскорбінова. Ще один діючий компонент-глюкоза. Ці компоненти сприяють уповільненню процесів, які перетворять етанол в ацетальдегід. Отже, ризик настання інтоксикації менше. Якщо ж похмілля настало, то препарат прискорює розщеплення ацетальдегіду і виведення його разом з сечею з організму.

Бад можна використовувати не тільки для боротьби з наступив абстинентнимСиндромом, але і для його попередження. Для цього перед застіллям і навіть під час вечірки потрібно періодично вживати пастилки, ретельно їх пережовуючи. Максимальна добова доза-6-8 пастилок.

Якщо судити з відгуків деяких любителів міцних напоїв, то антипохмелін, навпаки, сприяє більш швидкому сп’янінню. Однак через це, в ідеальному варіанті, людина не буде так сильно налягати на спиртне, в результаті чого можна буде не допустити ранкового похмілля.

переваги:

  • дешево;
  • мінімальна кількість протипоказань;
  • збалансований склад;
  • підходить для профілактики похмілля.

недоліки:

  • складно судити про ефективність бада;
  • не дуже зрозумілий механізм дії.

Народні засоби від похмілля

Якщо запитати будь-якого жителя нашої неосяжної батьківщини про те, що допомагає від похмілля, то він, безсумнівно, насамперед назве огірковий або капустяний розсіл. І фахівці радять прислухатися до голосу народу. Правда, слід пам’ятати про те, що вживати варто не маринад з оцтом, а саме овочевий розсіл, який отриманий шляхом заквашування.

https:/ / pixabay. Com / photos / pickled-cucumbers-homemade-preserves-1520638 /

Чому ж цей напій так ефективний при похміллі? все дуже просто. Як ми вже говорили, при зловживанні алкоголем з організму виходить рідина, а з нею – і корисні солі, без яких починає пустувати сердечко, та й думки в голові плутаються. Овочевий розсіл включає в себе сіль, воду, аскорбінову кислоту (особливо якщо він капустяний), магній, калій та ін. Загалом, це кращий засіб від похмілля в домашніх умовах.

Крім того, любителю міцних напоїв допоможе вживання домашнього квасу. Цей традиційний російський напій має в своєму складі органічні кислоти, вітамінні сполуки, цукру, травні волокна. Загалом, практично все, що потрібно стражденній людині. А ще квас відмінно втамовує спрагу, що також важливо при похміллі.

Антипохмільний список буде неповним, якщо в нього не включити томатний сік, кисломолочні напої, зелений чай, курячий бульйон. Тільки слід пам’ятати, що насильно вживати всі ці продукти (особливо суп) не варто. Зачекайте з дегустацією до тих пір, поки ваш організм не перестане протестувати при вигляді склянки з кефіром або ложки з бульйоном.

Корисні поради

Найкращий засіб від похмілля – це час. Зазвичай цей стан проходить самостійно протягом доби. Але щоб швидше повернутися в звичайну форму і уникнути ймовірних негативних наслідків, потрібно дотримуватися певних правил.

  • випийте ліки . Як його вибрати і яке краще придбати, ми розповіли вище. Підбирати слід, виходячи з тих симптомів, які зазвичай супроводжують похмілля конкретно в вашому випадку. Якщо болить голова, пийте препарат з аспірином. Страждає кишечник-віддайте перевагу сорбентів.
  • не забувайте про народні засоби. розсіл і квас-найкращі друзі любителів алкоголю. Тільки потрібно вживати ці напої домашнього виробництва. Магазинна продукція насичена різними консервантами, ароматизаторами, які лише погіршать ваш стан.
  • пийте не стільки, скільки влізе, а скільки вам потрібно. так, заповнити дефіцит рідини потрібно, проте переборщувати з водою все ж не варто. Інакше можна порушити роботу і так «засмучених» внутрішніх органів і викликати некрасиві набряки.
  • відмовтеся від кави. кофеїн, безсумнівно, бадьорить і активізує роботу мозку. Однак він є сильним сечогінним засобом, що посилить і без того інтенсивну втрату рідини. Крім того, кілька чашок кави підвищать навантаження на серце, а це вам ні до чого.
  • поспіть. якщо є можливість, то відпочиньте в ліжку. Зазвичай після декількох годин сну інтенсивність симптомів істотно знижується. Щоб посилити ефект, провітріть кімнату, відкрийте кватирку. Свіже повітря і доступ кисню – те, що потрібно багатостраждальному організму.

Висновок

Можеш не пити – не пий. Банальна істина мало кого утримує від зайвої чарки, але ось розплатою стає сильне похмілля. Що робити в такому випадку? можна скористатися народними засобами, а можна – досягненнями фармацевтики. Благо що ліки від похмілля в аптеці сьогодні купити дуже просто.