Чим займаються шведські чоловіки в декретній відпустці

273

У швеції після народження малюка кожен батько, незалежно від статі, має право на 480 днів оплачуваної декретної відпустки, причому 60 з них зобов’язаний взяти батько. Крім того, за законодавством молоді тата і мами можуть поділити цей час навпіл, за що держава гарантує їм певні бонуси. Щоб відобразити всі принади такої системи декретів, фотограф йохан бевман створив оригінальний фотопроект «шведські батьки». Більше року бевман спілкувався з чоловіками, які перебувають у відпустці по догляду за дітьми, і фотографував їх будні.

томас, вчитель, 34 роки щоб піклуватися про сина сікстера, вчитель зі швеції томас взяв декретну відпустку на рік. “коли я став татом, найбільше мене засмучував той факт, що в очах сина я завжди був на другому місці», — розповів томас про причини, з якої вирішив піти в декрет.

патрік, економіст, 35 років щоб повністю зануритися в турботи про маленьку дочку ейру, патрік взяв декрет на вісім місяців. “незалежно від статі, і я, і моя дружина-батьки, тому ми несемо однакову відповідальність за життя нашої дитини», — поділився молодий тато.

нілс, дизайнер і ілюстратор, 31 рік нілс і його дружина вирішили поділити декретну відпустку навпіл. Пара виховує двох дітей. “коли з’явилася можливість піти в декрет, я негайно скористався їй”, – розповів нілс.

уффе, рятувальник, 41 рік уффе пішов у декретну відпустку на рік. Чоловік поглинений турботами про свою дочку ліллі, адже всього через три місяці після народження дитини його дружина вирішила повернутися до роботи. “у перший час я відчував себе абсолютно безпорадним. Але коли ліллі трохи підросла, стало набагато простіше”, – розповів щасливий батько.

мурат, програміст, 34 роки

Двічі тато мурат на момент зйомки був уже вісім місяців у відпустці по догляду за своїм молодшим сином оскаром. І це не перший досвід декрету в його житті. “мені хотілося, щоб діти любили мене не менше своєї матері», — зізнався фотографу мурат.

фредерік, електрик, 33 роки фредерік взяв дев’ять місяців відпустки по догляду за дитиною, щоб піклуватися про дочку. “декрет-дивовижна можливість для того, щоб краще пізнати свого малюка», — вважає фредерік.

йонас, учитель, 38 років це вже третя декретна відпустка йонаса-чоловік повністю занурився в турботи про своїх маленьких синів. “чим більше часу я проводжу зі своїми дітьми, тим краще стаю”.

саша, медик, 33 роки саша і його дружина вважали за краще розділити відпустку по догляду за двома своїми дітьми навпіл. «я хочу бути нормальним батьком, а не приходить на дві години перед сном татом».

Юлія кривулькіна