Як вивести бліх у кішки в домашніх умовах

500

Сьогодні мова піде про проблему, з якою стикаються, думаю, всі власники тварин. Мої улюбленці часто бувають на вулиці, тому виведення паразитів для мене – звичайна справа.

У цій статті я розповім, як вивести бліх у кішки. Сподіваюся, мій досвід буде вам корисний. Обговоримо ефективні методи і випадки, коли домашні способи не спрацьовують.

Звідки беруться блохи у вашої кішки

Якщо ви вважаєте, що проблема може обійти вас стороною через те, що вихованець не виходить з квартири, поспішаю вас засмутити-це не так. Блохи неймовірно живучі комахи, переносять високі і низькі температури, швидко розмножуються і високо стрибають, тому їх переносником може бути навіть людина.

Личинки, що відкладаються блохами, залишаються неприкріпленими, вони «випадають» з вовни і прилипають до взуття, штанин і сумок. Таким чином, навіть на сходовому майданчику ви можете підхопити паразита або личинку і занести додому. Небезпека підстерігає і тих, хто живе на першому або цокольному поверсі. Комахи часто мешкають в підвалі і через щілини потрапляють в квартиру.

Переносником також може бути заражена тварина.

Небезпека бліх

Я знаю, що не всі господарі з побоюванням ставляться до бліх, хоча насправді це дійсно величезна проблема, яка може привести навіть до смерті. Якщо вихованець страждає хронічним захворюванням (гірше, якщо воно поки що приховане) або у нього низький імунітет, паразити можуть погіршити стан організму. Моя кішка підхопила цих комах, але їх було погано видно під густою шерстю. Хронічне захворювання в сумі з паразитами призвело до загибелі тварини.

Відсутність лікування призводить до небезпечних наслідків. Наприклад, у кота може розвинутися анемія через велику кількість кровосисних паразитів на тілі, які за рахунок кількості з’їдають великий обсяг крові, і організм кішки не встигає його заповнювати. Тому якщо ви знайшли кота на вулиці і бачите величезну кількість бліх, обов’язково звертайтеся до ветеринарної клініки і лікуєте тварину!

Нерідко блохи викликають алергію через впорскування в тіло особливої речовини. На цьому тлі можливий розвиток алергічного дерматиту, який проявляється виникненням лопаються бульбашок. Вони важко гояться і викликають свербіж.

Комахи можуть переносити інших паразитів і заразити вашого кота гельмінтами.

І звичайно ж, варто розуміти, що будь – який укус-це мікроранка, через яку в організм може надійти інфекція.

Як виявити бліх у кішки

Найпростіший спосіб дізнатися, що ваш вихованець атакований комахами – поспостерігати за його поведінкою. Тварина буде постійно свербіти і стане неспокійним.

Через те що блохи є переносниками хвороб, вихованець може бути інфікований. Тривожні симптоми: погіршення апетиту, швидка втрата ваги, алергічна реакція у вигляді випадання шерсті або гнійних наривів.

Якщо ви не помічаєте подібного, але все ж хочете перевірити кота, спробуйте оглянути його шкіру – особливо зону живота (біля статевих органів), шию, морду. Розсовуйте шерсть, і якщо блохи є, вони почнуть розбігатися в різні боки.

Буває так, що комах на тілі практично немає, але вони залишили на шерсті свої екскременти або яйця. Щоб їх виявити, посадіть кота на рівну поверхню, застелену світлою тканиною або одноразової пелюшкою. Акуратно прочешіть його тіло гребінцем з дрібними зубами. Робіть рухи від голови до хвоста. На світлому тлі будуть добре видно чорні точки-екскременти бліх і їх лялечки.

Як відрізнити продукти життєдіяльності від бруду? покладіть їх на мокру тканину. Екскременти поміняють колір від коричневого до бурого або червоного, так як містять кров.

Як лікувати тварину

В першу чергу варто сходити в найближчу ветеринарну клініку і попросити лікаря призначити відповідний препарат. Засоби з зоомагазинів не завжди корисні і ефективні, а в питанні застосування ліків важливою є дозування. Правильне дозування зможе розрахувати тільки лікар.

Існує кілька популярних способів позбавлення від бліх: краплі, шампуні, нашийник. Пропоную розглянути особливості їх застосування і дії.

Краплі

Краплі-це розчин інсектицидів, тобто препаратів, які вбивають комах, але не несуть шкоди кішці. Принцип дії крапель такий: потрапляючи на шкіру, засіб вбирається і виділяється через сальні залози, відлякуючи або вбиваючи бліх (залежить від діючої речовини препарату).

Використовувати краплі зручно: вони наносяться на шкіру в зоні холки, тварина фактично не відчуває ніякого болю. Краплі ефективні: зазвичай достатньо однієї процедури, щоб позбавити тварину від комах. Повторюється процедура раз в 2-3 місяці в разі потреби.

Краплі не застосовуються для вагітних кішок, кошенят, літніх або хворих котів.

Нанести розчин на шкіру можна без додаткової допомоги-досить відтягнути холку, нанести кілька крапель препарату на шкіру і злегка розтерти.

Краплі вважаються найефективнішим способом. Подібного ефекту важко досягти за допомогою шампунів або нашийника.

Шампуні

Шампунь вважається найбільш м’яким і безпечним засобом. Він ефективний, якщо бліх на кішці не багато.

Деякі шампуні застосовуються для вагітних кішок, кошенят, літніх або хворих котів. Перед покупкою засобу поцікавтеся, для кого воно призначене, адже від цього залежить кількість інсектициду в складі. У складі також міститься речовина, що створює піну, і масла для догляду за шерстю тварини.

Я відмовилася від використання шампуню в боротьбі з блохами, так як для кішки купання – це величезний стрес, а ефективність шампуню не виправдовувала тих зусиль, які прикладалися для купання вихованця. Якщо ж ваша кішка любить купатися, спробуйте застосувати цей спосіб і поділіться результатом. Вам може стати в нагоді моя стаття про те, як мити кішку без стресу.

Перевага шампуню в тому, що він менш токсичний, підходить для кішок, які спокійно ставляться до купання, і може застосовуватися для тварин, у яких алергія на краплі.

Нашийник

Нашийник вважається профілактичним засобом, а не лікарським методом боротьби. Він просочений розчином, запах якого нейтралізує бліх. Нашийники бувають на натуральній основі (ефірні масла, аромат яких відлякує бліх) і на синтетичній основі (інсектицид в малій дозуванні).

Нашийники на натуральній основі можуть застосовуватися для вагітних кішок і кошенят.

Найчастіше нашийник застосовується після того, як блохи виведені, або в комплексі з краплями. Сам нашийник не нейтралізує велику кількість паразитів, але допоможе запобігти їх появі.

Препарат діє протягом 6-8 місяців. Після закінчення терміну придатності нашийник знімають. Потрібно бути готовим до того, що шерсть під нашийником приминається, а також може проявитися алергічна реакція на засіб. Тому поспостерігайте за котом якийсь час: якщо бачите, що він став млявим і втратив апетит, спробуйте зняти нашийник. Можливо, тварині не підходить такий спосіб лікування.

Якщо кіт хворіє і на ньому дуже багато комах, обробити можна спеціальним ветеринарним препаратом в ветклініці, який безпечний для ослабленого організму. Також я рекомендую відвідати ветеринара перед початком виведення бліх, якщо ви знаходите стан вихованця незадовільним. Можливо, він потребує комплексного лікування.

Профілактика

Після того як ви обробите вихованця, потрібно знезаразити приміщення. Пам’ятайте, що блохи живуть в теплих місцях, в щілинах між підлогою і стіною, у високому ворсі. Тому придбайте в аптеці екстракт полину або хлорку і обробіть всі приміщення, підвіконня (якщо вони дерев’яні), меблі, де є щілини. Гарненько пройдіться пилососом по щілинах і килимовому ворсу, а також по м’яких меблів, щоб видалити протравлених бліх і їх яйця. Ефективним методом буде очищення приміщення за допомогою дихлофосу.

Підстилку і одяг вихованця потрібно прокип’ятити або випрати в гарячій воді, а після пропрасувати з великою кількістю пари. Одягніть на вихованця нашийник або попросіть ветеринара призначити препарат в краплях, який застосовується для профілактики появи бліх.

Висновок

Виведення бліх – необхідна процедура, яка дозволить вашому коту відчувати себе комфортно і вбереже його здоров’я. Пропоную переглянути відео, де працівники ветеринарної клініки розповідають, як обробити тварину від бліх: