Як кішки бачать світ: спробуємо зрозуміти їх точку зору

570

Ох вже ці очі! лагідні, просять, вимогливі, а іноді вивчають … Пам’ятаєте кота з мультфільму “шрек”, який поглядом обеззброював солдатів? є думка, що представники сімейства котячих мають гіпнотичним поглядом. Може, це особливість котячого зору? а може, вони бачать світ не так, як люди? давайте спробуємо в цьому розібратися, спираючись на спостереження вчених за останні 100 років.

Майже все як у людей

Почнемо з невеликого екскурсу в анатомію людини. Заодно спробуємо уявити, як сприймають світ інші істоти.

Ми, люди, бачимо світ завдяки спеціальним клітинам сітківки ока, які нам простіше називати паличками і колбочками – так вони виглядають під мікроскопом (див.картинку). Коли на ці клітини потрапляє світло, відбите від будь-якої поверхні-будь то травинка, струмок або нові штори – вони його обробляють і перетворять в сигнал, зрозумілий мозку. А довжину хвилі відбитого світла ми вже звикли називати словом “колір” і навіть надаємо їй відтінки, відрізняючи білосніжний від відтінку яєчної шкаралупи.

Як же працюють зорові рецептори?

  • так звані колбочки дозволяють побачити світ при світлі сонця і дають гостроту зору протягом світлового дня. З їх допомогою людина бачить світ кольоровим.
  • рецептори-палички дозволяють бачити при світлі місяця. Однак за допомогою паличок людина може розрізняти предмети лише в чорно-білому зображенні, зате чітко сприймати їх обриси в будь-який, навіть незнайомій обстановці.

За таким же принципом влаштовано зір і інших ссавців, тільки з деякими відмінностями. Зараз нас цікавлять кішки. І бачать вони в цілому нітрохи не краще людей, а по-іншому. Тому що всі відмінні риси котячого зору-зброя нічного мисливця, яке кувалося століттями.

Це найцікавіше, і тут я спираюся на наукові дані.

  1. на сітківці котячого ока майже в 9 разів більше паличок, ніж у людини, тому вони краще бачать вночі.
  2. колбочок, навпаки, майже в 9 разів менше. Вчені припускають, що кішки бачать світ, як на вицвілої фотографії. І якщо люди запам’ятовують 7 кольорів веселки завдяки приказці кожен мисливець бажає знати де сидить фазан (червоний-помаранчевий-жовтий-зелений-блакитний-синій-фіолетовий), то кішки цього не зрозуміють. Вони просто не бачать веселку.

Кішки відмінно розрізняють відтінки синього і зеленого, бачать жовтий, але не сприймають червоний колір. А фіолетовий для них зливається з синім. У людей в цьому сенсі можливості ширше: крім 7 окремих кольорів, вони розрізняють до 150 колірних відтінків.

Зате кішки сприймають більше 25 відтінків сірого (потрібно ж якось розрізняти мишей в темряві), а людина від 6 до 12. І зовсім не 50, як у назві епатажного роману і його екранізації. “п’ятдесят відтінків сірого” – це просто художнє перебільшення з точки зору офтальмолога.

Так-так, все це завдяки кількості колбочок і їх розподілу на сітківці.

Джерело натхнення для винахідників

Котячі очі послужили людям прикладом для важливих винаходів. Ще б пак! у нас такого немає-значить, треба придумати.

Світловідбивач

Кажуть: бачиш вночі, як кішка. І не дарма кажуть. Котячі очі світяться в темряві через особливий шар під назвою тапетум. Він накопичує і відбиває сонячне світло.

У 30-х роках хх століття майбутній кавалер ордена британської імперії персі шоу винайшов світловідбивач катафот і назвав його «котяче око» (cat’s eye reflector). Ідея прийшла йому вночі, коли він напідпитку повертався з пабу на власному авто. Шоу мало не з’їхав у кювет, але допомогла кішка, що сидить на краю дороги. Вона блиснула очима і відбила світло фар.

Фотоапарат

Багато функцій котячого ока лягли в основу фотоапарата.

Перспектива. У людини кут огляду досягає 160-180 градусів, а у кішки – 185-270 завдяки величезним очам-лінзам. І не потрібно дивуватися, якщо ваша кішка дивиться як ніби в нескінченність. Вона просто сканує свою територію.

Діафрагма. Зіниця у кішок здатний звужуватися до розмірів щілини і розширюватися на всю райдужну оболонку. Так вони адаптують зір до інтенсивності освітлення і уникають опіку сітківки.

Затвор і кришка. У кішок є третя повіка. Це молочного кольору плівочка, яка дозує світло, охолоджує і зволожує очі, а також оберігає від попадання комах.

Погляд на речі

Бінокулярний, або стереоскопічний зір. Коти бачать тривимірне зображення предмета і можуть на око визначити його форму і розмір (довжину, ширину, висоту). Втім, такою здатністю володіє і людина. Але деякі вчені вважають, що у кішки окомір краще.

Далекозорість. Фокус зору у кішок лежить на віддалі 2-5 метрів. Тому вони з високою точністю можуть оцінити відстань до об’єкта і швидкість його пересування. Звертали увагу,як полюють котячі? підбираються до жертви метра на 3 і починають переминатися на лапах – розраховують точність стрибка.

Концентрація на рухомих об’єктах. Як би швидко не рухалася дичина, мисливець повинен її вистежити. І котячий зір дозволяє зафіксувати об’єкти, які рухаються з величезною швидкістю. Давайте порівняємо котячі можливості з людськими.

Людям для органічного сприйняття живого зображення потрібна зміна 24-х кадрів в секунду, саме на цьому ефекті працює кіно і телебачення. А кішкам для цього потрібно більше 40 кадрів. Звідси і їх байдужість до перегляду телепередач. Кішки просто бачать схожі картинки, що змінюють один одного. Найчастіше у них виникає інтерес до видів і звуків природи.

Цікаві факти

Все, що знаходиться у кішки, як то кажуть, під самим носом, вона бачить розмито, як би в серпанку. У тому числі і вас, дорогі господарі. Любити і впізнавати вас поблизу їй допомагають органи нюху і дотику – ніс і вуса. А здалеку вас впізнають за сто кроків.

Щодо розмірів черепа очі у кішок просто величезні. Якби так було у людей, то очі були б як блюдця – 20 сантиметрів в діаметрі!

Кішки краще бачать предмет, який рухається горизонтально, а не вертикально.

Кошенята народжуються сліпими. А коли вони відкривають очі, то нічого не бачать крім світла і тіней. Зір у них поступово поліпшується протягом 2-х місяців.

Сліпі кішки теж можуть полювати. Частина зорових функцій на себе беруть вібриси-вусики, які ростуть не тільки на мордочці, але і на лапках.

Коли кішка нерухомо сидить, втупившись в стіну, вона не обов’язково спілкується з духами. Можливо, вона прислухається до того, як шарудить під шпалерами маленький жучок-древоточец, або намагається зрозуміти, чим зайнята собака поверхом нижче. Адже вдома стало підозріло тихо.

Висновок