Від данила козловського до ані лорак: як вчать англійську мову російські зірки

593

Коли в instagram або на тб ми бачимо російських селебріті, впевнено говорять по-англійськи, сприймаємо це як щось органічне і само собою зрозуміле. Адже зіркам вдається домогтися слави і багатства — що там вивчити мову! незважаючи на свою популярність, всі вони звичайні люди, які теж можуть не розуміти відмінності present perfect і present continuous, плутати слова і робити дурні помилки у вимові. Разом з оленою жуковою, генеральним директором мовної школи ils, на прикладі зіркових історій розбираємо, які методи вивчення мови ефективні і чому.

Данило козловський

Знання англійської мови знадобилося акторові для кар’єри, інакше він не зміг би дебютувати в голлівуді з роллю у фільмі «академія вампірів». Кастинг козловський пройшов по скайпу-зіграв кілька сцен, після чого його затвердили на роль. Однак, щоб приступити до зйомок, данилі довелося підтягнути свій рівень володіння мовою. Він звернувся в одну з престижних нью-йоркських шкіл, але після першого ж дня пішов звідти: сидіти за партою і вчитися за підручником актор визнав неефективним.

Тому вибрав інший вельми оригінальний спосіб. Козловський ходив по барах і спілкувався з барменами і відвідувачами, запам’ятовуючи конструкції, особливості вимови і долаючи мовний бар’єр. На знімальному майданчику він відчував себе як риба у воді, і у режисера не було претензій до його знання англійської.

Данило козловський вибрав для себе екстремальну модель вивчення мови, щоб зануритися в середу в стислі терміни. Це дійсно ефективний метод, але складний: потрібно і в іншу країну дістатися, і не побоятися говорити з незнайомцями. Для того щоб виходити із зони комфорту було не так важко, можна спробувати онлайн-навчання в мовній школі або центрі. Вибирайте ті, де є можливість брати участь в розмовних клубах, так ви зможете отримати практику спілкування з носіями англійської, і для цього не доведеться їхати за кордон.

Інгеборга дапкунайте

Інгеборга дапкунайте — одна з найбільш затребуваних актрис колишнього срср: активно знімається в кіно, працює в театрах великобританії, дружить з джоном малковичем, одружена з відомим англійським режисером саймоном стоуксом, її партнерами в кіно були том круз і бред пітт.

Рідні мови дапкунайте-литовська і російська, але ще в дитинстві вона почала вчити англійську на професійному рівні в спецшколі. Потім разом з батьками актриса жила на шрі-ланці і там отримала можливість практикувати англійську кожен день.

Я зрозуміла, що дуже непогано знаю англійську, коли почала розуміти жарти. Є жарти, які не подорожують через країни, але є ще жарти, які неперекладні», — говорила зірка.

Незважаючи на те що більше 10 років актриса жила в англії, вона не переставала вдосконалювати свій рівень англійської. В інтерв’ю вона не раз журилася з цього приводу, шкодуючи, що в її молодості не було таких зручних і доступних онлайн-програм і опцій дистанційного навчання через інтернет, як зараз. Дійсно, за онлайн-навчанням іноземним мовам-майбутнє. Навіть самий завантажений людина зможе знайти півгодини в день, щоб через камеру поспілкуватися з носієм або виконати невелике завдання. А ще приклад дапкунайте доводить, що вчити іноземну мову потрібно все життя: без оновлення і застосування на практиці знання дуже швидко вивітрюються.

Тимур родрігез

У шоумена і гумориста тимура родрігеза з англійським відносини склалися ще в ранньому дитинстві. Справа в тому, що його мама працювала вчителем англійської та німецької мов, а за професією була перекладачем. З ранніх років вона прищеплювала любов до мови і британської культури своєму синові.

Тимур родрігез виявився вдячним учнем. Після закінчення школи він вступив до пензенського державного педагогічного університету на факультет іноземних мов, вибравши франко-англійське відділення за спеціальністю «вчитель французької та англійської мов». Отримані знання стали в нагоді йому в майбутньому не тільки при розвитку власного бізнесу, але і в гумористичній кар’єрі. На сцені comedy club він не раз виступав зі скетчами про вивчення англійської та труднощі перекладу.

Це відмінний приклад того, як знання мови можна підлаштувати під власні професійні інтереси. Адже для маркетолога, туроператора і актора важливо робити різні акценти у вивченні програми — на просунутих мовних курсах така можливість є.

Наталія іонова

Співачка зізнається, що в школі вчилася погано, постійно прогулювала уроки, і англійська в тому числі. Вивчити мову в дорослому віці її спонукали два фактори. Перший-орієнтація творчості не тільки на російськомовного слухача.

Англійська мова інтернаціональна. Для будь-якого виконавця важливо, щоб його творчість було зрозуміло і близько якомога більшій кількості людей. Подолання мовного бар’єру значно розширює можливості артиста. Саме тому я нарешті зважилася заспівати по-англійськи», — пояснювала артистка.

Співачка більше року займалася з репетитором і самостійно, тренувала вимову і випустила кілька пісень англійською: sugar, high sign, forget you not. Другим, але за словами співачки, вирішальним фактором, стало навчання англійської її старшої дочки ліди.

Чоловік наталії бізнесмен олександр чистяков досконало володіє англійською, для дочки найняли кілька англомовних гувернанток, глюкоза не хотіла відставати. Тому вона стала посилено вчити англійську, більше часу проводити з донькою.

Хоча в прогресивних мовних школах існує перевірка вчителів і репетиторів на відповідність стандартам європейської шкали, що дає впевненість в якості знань, діти можуть соромитися займатися наодинці з учителем. Тому сімейний формат навчання зараз на піку популярності-заняття з мамою/татом/братами і сестрами дитина сприймає як гру. Такий формат дозволяє проводити час з близькими і при цьому саморозвиватися.

Діма білан

На світовій сцені діма білан прославився завдяки «євробаченню» і виконанню пісні believe, яку після його перемоги стали наспівувати у всіх куточках земної кулі. Співак був навіть удостоєний нагороди world music awards. У дитинстві ж, за словами дмитра, іноземні мови він вчив посередньо, про що, звичайно, пошкодував у дорослому віці.

Якби я народився в америці, знаючи англійську мову, і доклав для розвитку кар’єри свої сили так, як я це зробив тут, в росії, я, напевно, зараз був всесвітньо відомим», — вважає співак.

Своєю англійською він впритул зайнявся в лондоні, перебуваючи в мовному середовищі, а також по три години на день приділяв час уроків з репетитором. Потім білан продовжив навчання в москві. Він зізнається, що легкий акцент все ще є, але західні продюсери його навіть заохочують, так як особлива вимова — свого роду родзинка для артиста. Білан зробив ставку на індивідуальне навчання, яке вважається дуже ефективним, якщо дотримується дисципліна. Тому співак планує навіть на гастролі брати з собою вчителя англійської, щоб не переривати процес спілкування.

Ані лорак

Співачка з дитинства тренувала англійську, а так як співає вона з чотирьох років, то вибрала нестандартний спосіб навчання.

Я слухала пісні улюблених західних виконавців, намагалася переводити їх. У мене завжди був з собою маленький російсько-англійський словничок”, – згадує ані лорак.

Елла фіцджеральд, біллі холідей, сі сі уайненс – їх музика надихала співачку і показувала зразок не тільки відмінного виконання, але і оригінальної вимови. В юності ані лорак виступала на міжнародних музичних конкурсах, а в 2002 році випустила перший англомовний альбом. У 2008-му відбувся тріумф співачки, коли вона отримала «золото» на «євробаченні».

Ані лорак пишається тим, що всі інтерв’ю тоді і пізніше вона давала самостійно на хорошому англійською. Підтягувати мову по піснях, підспівуючи улюбленому виконавцю, – звичайна практика в наші дні. Удосконалюється навик listening, розширюється словниковий запас, закріплюється граматика, мовний апарат звикає до вимови. У такому методі важливо вже на старті мати хоч якісь початкові знання, тоді поповнювати свій багаж можна буде просто і з задоволенням.

Методики можуть бути різними: якомога більше спілкуватися з носіями, виїхати жити в лондон, знайти собі зацікавлену компанію, слухати пісні англійською, постійно бути на зв’язку з репетитором. Всі їх об’єднує одне-регулярність практики і мотивація. Як тільки у вас з’явиться мета – для чого ви хочете вивчити мову, прийдуть і натхнення, і цікавість, і інтерес. Тому, перш ніж підбирати собі мовну школу, курси або онлайн-платформу, поставте перед собою чітке завдання — будь то переїзд в європу або п’ятірка з англійської в чверті. Йти до чогось конкретногоКуди простіше, ніж просто “підтягувати мову”!