Аліна ланіна: “вагітність лякає роботодавців»

425

– аліна, в новому сезоні серіалу “сашатаня” на тнт ви знімалися в положенні, на житті вашої героїні єви це якось відбилося?

– так, зйомки збіглися з вагітністю, але по моїй фігурі досить довго нічого не було помітно. Я працювала практично до восьмого місяця і на тому сезоні, який зараз показують, пішла в декрет. А що стосується єви, не можу розкривати сюжет, дивіться і побачите, як ми вирішили цю задачку!

– декрет, який ви згадали, це була повноцінна відпустка або буквально пара тижнів?

– у мене стояла “галочка”, що ніякого декрету, я відразу вискочу на майданчик. Це психологічний момент, останні років п’ять знімалася безвилазно з проекту в проект, звикла постійно працювати. Піти на три роки в декрет-подібне я собі не уявляла, але і вийти відразу теж не вийшло. Напевно, бог так розпорядився, щоб я все-таки взяла паузу. Коли малюкові був місяць, на вулиці стояла хуртовина, мороз, мене викликали на проби. Я ще не до кінця відновилася після пологів, але тим не менш вставала, брала дитину, відкопувала машину з заметів з сином на руках і добиралася на кастинги! не знаю, навіщо я це робила. У підсумку ці проекти або не запускалися, або мене в них не стверджували. Загалом все складалося так, що скільки б рухів тіла не здійснювала, приходила у вихідну точку — я вдома з дитиною. Коли лівушці виповнилося півроку і у нас нарешті вийшло знайти йому хорошу няню, яка могла б мене підмінити, почалися зйомки. Думаю, що в підсумку все склалося правильно. Я змогла спокійно насолодитися унікальним дитячим періодом, коли малюк дуже сильно потребує мами, і слава богу, що не вискочила на роботу відразу.

– хтось вважатиме, що і півроку-це відразу.

– так, для когось такий відрив від роботи-це багато, а для когось мало. Часом мені пишуть в “instagram”: “що ж ви за матір? три роки не можете спокійно відсидіти!». Моя сестра живе в америці, в їхньому штаті в принципі немає такого поняття, як декрет. Якщо роботодавець дав побути з дитиною півтора місяці — це великий подарунок долі. А наш менталітет звик до іншого:»я мама в декреті, повинна бути з малюком, давайте мені мої посібники”. Думаю, що в цьому випадку кожна жінка сама для себе приймає рішення. І варто пам’ятати, що у всіх нас різні фінансові можливості, в моєму випадку я не можу просидіти три роки, навіть півтора, для акторської професії це згубно. Мене викреслять зі списків, і я перетворюся в просто матусю, а потім дитина запитає: “мамо, а ти хто крім як мама?”і я розповім, що колись… Мені, звичайно, хочеться бути кимось для сина, щоб він міг пишатися батьками.

– ви згадали няню, яку нарешті знайшли. Непросто було підібрати помічницю?

– я чула страшних і дивних історій про нянь. Звичайно, розпитувала у свого оточення, але на постійну основу, та ще й з моїм знімальним графіком, нам потрібна була особлива жінка, тому я вирушила в агентство, подумала, що таким чином зможу убезпечити себе від складнощів, але не тут-то було. Навіть через агентство приходили максимально дивні жінки, які говорили, що не готові працювати більше двох годин на день, але зарплату просили як за десять. Одна няня сказала, що я недостатньо vip-персона для неї, при цьому вона не була гувернанткою, що говорить на п’яти мовах або володіє спеціальними методиками. Була жінка до приїзду якої ми готувалися, чекали, писали їй в whatsapp, запитували, де ж вона, а вона раптом викладає статус, що поїхала в монастир… Останньою краплею стало, коли нам підібрали хорошу кандидатку, ця жінка повинна була приїхати, але по дорозі зламала руку! я тоді подумала, що, мабуть, наш левушка чекає свою особливу няню, раз все не складається. У підсумку я подзвонила одній дівчині, з якою не спілкувалася кілька років, вона ніяк не пов’язана з нянями, але саме завдяки їй ми знайшли нашу помічницю! шукати через знайомих виявилося найкращим варіантом, а агентство, якому ми заплатили за послуги, в результаті нам не допомогло.

– бачила в “instagram”, що син часом подорожує з вами на зйомки.

– звичайно, він же на грудному вигодовуванні, я намагаюся це зберегти, наскільки буде можливим. Тому доводиться малюка брати з собою на весь день або привозити на пару годин.

Якщо у мене спектакль, левушка зі мною за лаштунками і на репетиціях. Зараз працюю над новими серіями “сашітані”, і мені простіше на весь день взяти сина з собою, не возити його в машині туди-сюди. Оскільки наші зйомки проходять не в павільйонах, а в реальних комфортних будинках за містом, там є де погуляти з дитиною, є кімнати з великими ліжками, де він по-царськи спить. Так що грати дружину олігарха-це зручно.

– аліна, в інтернеті зустрічається чимало міркувань, що ви і справді дружина олігарха! а все тому, що чоловік ваш засекречений. Самі так вирішили, чи він не хоче світитися?

— це його позиція. У нас немає історії в дусі, як мені зазвичай пишуть: “не показуєте чоловіка, тому що боїтеся пристріту?”, що мене дуже веселить. Не тільки чоловік, але і моя мама, брати, сестри, вся сім’я не хочуть публічності, тому що як не крути, а це певне навантаження. Я сама як людина публічна розумію, що не всі люди хочуть, щоб їх постійно мусолили, обговорювали. І я сама не готова читати “думки” з приводу мами, тата, чоловіка про те, які вони, чи відповідають чиїмось очікуванням чи ні. Коли мені пишуть, що я якась не така, готова до цього, а мою близьку особисту зону хочеться зберегти.

– але сина ви при цьому не приховуєте, хоча частіше зустрічається зворотне.

– так, левушку без проблем, але дозовано показую, у мене немає ніяких страхів на цей рахунок, упереджень про той же пристріт. Вважаю, що смайлики, що закривають обличчя малюка, виглядають більш катастрофічно. До того ж дитина найчастіше викликає позитивні відгуки.

– все ж звідки пішов слух, що ви дружина дуже багатої людини?

— це звичайна історія, коли люди не поділяють персонажів і акторів. Міфів про життя артистів величезна кількість, і ми ж самі їх підтримуємо, створюючи відчуття, що живемо дуже яскраво, багато, що зйомки — це весело, що у нас голлівуд. Але ми в росії, не такий розмах кінематографа, все скромніше. Часто люди цікавляться гонорарами артистів, заміськими будинками. Мені нерідко з подивом пишуть: “ви що, живете в квартирі? у звичайній?”величезні гроші отримують одиниці. Велика частина акторів чекає свого єдиного знімального дня в році і живе досить скромно. І навіть якщо у актора трапляється великий проект, він на ньому заробляє «умовний мільйон», що здається глядачам значною цифрою, але питання в тому, скільки людина потім буде тягнути цей мільйон в очікуванні наступного великого проекту. Такі нюанси не поясниш, тому люди перебувають в якійсь ілюзії про акторське життя.

– у вересні ви розповіли про несподіваний виворіт професії, я маю на увазі історію з продюсером, яка порадила вам визначитися, мама ви або актриса і поменше «мамського» контенту викладати в інтернет. Не страшно було про подібне написати, адже народ образливий?

– ні, звичайно, не страшно. Я не називаю імен, не входжу у відкритий конфлікт. Мене здивував факт, що таке буває. Чому жінка повинна соромитися свого нового статусу, ховатися і ховатися, чому до сих пір вагітність лякає роботодавців, адже якщо жінка мудро організовує новий уклад життя, то вихід на роботу буде безболісним для всіх сторін, в тому числі малюка. Для актриси найголовніше прийти в свою робочу фізичну форму.

– як ви тепер в собі дві професії поєднуєте? складніше стало йти з дому?

– до організації побутових нюансів вже адаптувалася. Раніше могла прокинутися за 10 хвилин до виходу, тепер вже не можу собі таке дозволити. І, звичайно, бувають моменти, коли просто сумую за малюком. Якщо зараз поставити вибір-піти на кінотусовку або просто побути з дитиною, природно, я залишуся з малюком. Очевидно, що світські заходи не зрівняються за ступенем щирості і відчуття щастя поруч зі своїм малюком. Раніше могла по шістнадцять годин сидіти на кіномайданчику, головне, щоб сили були, а зараз справа навіть не в втомі, а в тому, що сумуєш. Нудьгувати я, мабуть, тепер буду завжди, і з віком не стане легше — такий доля всіх мам.

аліна ланіна

Олеся гордієнко