Голос правди: топ-5 книг джона бойна, які слід прочитати

371

З чим у вас асоціюється дублін? велосипедні прогулянки? жива музика? трініті-коледж? або відразу ж на думку приходять відомі імена: джеймс джойс, брем стокер, бернард шоу або оскар уайльд? за даними «юнеско», саме дублін по праву вважається «містом літератури». І саме тут народився ірландський письменник джон бойн.

На сторінках своїх творів бойн виступає “голосом ірландії”, який може як закохати з першого абзацу, так і за лічені секунди відштовхнути від подальшого прочитання. Його сюжети завжди гострі, як голки, і максимально провокаційні. Після того як перевертаєш останню сторінку книги джона бойна, хочеться або довго сидіти в тиші, обдумуючи прочитане, або піти і змити той бруд, який буквально вбрався в тебе з кожною буквою.

Геній. Феномен. Він той, хто завжди озвучує неприкрашену дійсність. Той, хто настільки відданий серцем і душею письменництву, що створив свій шедевр» хлопчик у смугастій піжамі ” за 60 годин безперервної роботи!

Пропонуємо вашій увазі добірку книг, які змусять вас закохатися в цього автора настільки, що кожен раз ви будете з нетерпінням чекати виходу його нового шедевра.

1. “викрадач вічності “(2000 р.)

Роман є дебютом бойна. Ми спостерігаємо за нескінченним життям матьє заілля і його історією завдовжки в цілих два століття. Читачі бачать події війни, революції, технічний прогрес і перше кохання … Ось уже 256 років наш герой спостерігає за тим, як покоління його племінника тома змінюють один одного і намагається хоч якось їх врятувати. Але злий рок не хоче відступати, і матьє в цій сутичці значно програє. Часу у героя предостатньо, адже він – безсмертний.

я не вмираю. Я лише стаю все старше і старше.

2. “хлопчик у смугастій піжамі” (2006 р.)

Книга, яка по праву носить звання “маленького шедевра”, видана більш ніж на 50 мовах! в одному інтерв’ю бойн зізнався, що робота над “хлопчиком у смугастій піжамі” тривала близько 60 годин з невеликими перервами, і вже через два дні перша чернетка була готова. Перед читачами на тлі жахів другої світової війни розгортається історія хлопчика бруно і його ровесника шмуеля.

Вони абсолютно з різних світів: бруно– німець, а шмуель – єврей. Бруно живе в прекрасному будинку, в той час як шмуель пізнав весь жах життя за колючим дротом. Дріт, за якою і живуть одягнені в смугасті піжами люди, виступає в книзі кордоном цих двох світів. Кордоном, яку хлопчики ніколи не повинні переступати. Але їх безкорислива дружба і наївні розмови зворушать навіть самого стриманого читача, а фінал книги і зовсім вразить до глибини душі.

…бруно раптом виявив, що досі стискає руку шмуеля в своїй руці, і тепер уже ніщо на світі не змусить його розтиснути пальці.

3. » абсолютист ” (2011 р.)

Читати уривок

Події цієї книги проходять під час першої світової війни. Несамовита історія знайомить читача з віллом бенкрофтом, який відмовляється брати в руки зброю, і трістаном седлером, людиною, зломленим від побаченого і пережитого. У вересні 1919-го року трістан, терзаний внутрішніми протиріччями, їде передати листи свого загиблого товариша його сестрі. Чи полегшить ця зустріч душу героя? адже трістан не просто втратив кращого друга, він позбувся чогось більшого, що навряд чи зможе відшукати знову…

— скажи, трістан, у тебе що, немає ніяких принципів? …— ні. Є люди, за яких я б помер. Але принципи-ні. Що від них толку?

4. » історія самотності ” (2014 р.)

Книга піднімає гострі теми релігії, сім’ї та неймовірно жахливих злочинів, які змушують нас поглянути на дійсність під іншим кутом. Одран йейтс народився в дубліні, і він – священик. Став герой служителем церкви з волі матері, яка пішла в релігію з головою. Одного разу у неї було бачення про майбутнє свого сина, після чого одрану судилося відправитися освоювати ази духовної справи в семінарію. Навчався хлопець добре, вивчив мови і працював в університетській бібліотеці. Але один шокуючий випадок змушує його поглянути на світ по-іншому.

я мовчав, коли треба було кричати, я переконував себе, що я вище цього. Я співучасник усіх злочинів, через мене постраждали люди.

5. “сходи в небо” (2018 р.)

Чи задавалися ви коли-небудь питанням: що означає успіх для письменника? номінація чи перемога на престижній літературній премії? численні шанувальники, які із завмиранням серця чекають виходу нової книги? можливо, амбіції? гроші? все це, звичайно, доповнює відоме ім’я, бренд. Але чи знає хто-небудь справжнє» я ” письменника, якого обожнюють? на всі ці питання ви зможете знайти відповідь в книзі «сходи в небо». Вона змусить вас зануритися з головою у світ письменства, де існують зрада, підступність, лицемірство і дріб’язковість.

– ви не чули приказку про честолюбство? він похитав головою. – це як ставити драбинку в небо. Безглузда трата енергії.

Теми, які письменник піднімає на сторінках своїх книг, комусь можуть здатися занадто неприємними або надто болючими, а для інших ці книги стануть своєрідним підручником життя і правди сучасного світу. Те, про що говорять зовсім мало, або не говорять зовсім. Однак» у світі, де ми живемо, найголовніше – це як виглядають наші вчинки”, і можливо, для деяких читачів книги джона бойна стануть своєрідним компасом в житті, який направить стрілку в потрібному напрямку і допоможе не втратити орієнтир.