Завагітнієш-зрозумієш: які фрази точно сильно ранять бездітних жінок

263

Не всім жінкам вдається завагітніти. Не всі жінки хочуть дітей. Не всі жінки планують дитину в найближчому майбутньому. І не всі, на жаль, готові цей факт прийняти. Мільйони дам різного віку на регулярній основі стикаються з нерозумінням і навіть засудженням через одного лише відсутність дитини. Навіть держава вимагає піднімати демографію в країні-якщо вже не для себе, так на благо для батьківщини.

Але ж багато дівчат можуть не мати дітей з різних причин. Задаючи некоректне питання або опустивши колку фразу в докір бездітної знайомої ви можете її сильно зачепити. Нерідко в спробах вивести таку жінку на чисту воду ви можете потім сильно шкодувати про свою нетактовності, черствості і жорстокості. До того ж, не варто виключати і можливість серйозного конфлікту на цьому грунті!

«завагітнієш-зрозумієш»

Найчастіше після подібних фраз бездітні жінки просто перестають спілкуватися з такими людьми. А якщо вона не може мати дітей? або є причини, які не дозволяють їй цього зробити? до того ж, така репліка може прозвучати як спроба підняти себе в очах інших тільки за рахунок того, що у вас є дитина.

«чому у тебе немає дітей?»

Кожній жінці хоч раз в житті задавали таке питання. Батьки вимагають онуків, які народили подруги натякають, що пора б і вам наслідувати їх приклад, а зовсім нетактовні співрозмовники можуть заявити, що всьому виною егоїзм — адже кожній людині нібито потрібна дитина як продовжувач роду і об’єкт для турботи.

Справа в тому, що для багатьох як і раніше образ ідеальної сім’ї безпосередньо асоціюється з мамою, татом і дитиною. Ставлячи таке питання, ви повинні розуміти, що відповідь може виявитися дуже особистим і навіть сумним для самої жінки.

«варто завжди акуратно говорити з жінками, у яких немає дітей. Вона могла просто втратити дитину, а від таких питань у неї виробляється сильне почуття провини. І, як наслідок, це може виражатися як у прихованій, так і в явній агресії на тих жінок, яким завагітніти все-таки вдалося», — розповів психолог лорелла гальцова.

«а ти пробувала еко?»

Ми прекрасно розуміємо, що подібне питання можна задати з найблагородніших спонукань. Однак з метою допомогти своїй знайомій ви буквально говорите жінці, що вона безплідна, тому повинна піти на все заради продовження роду.

Просто пам’ятайте, що на такі процедури готові йти далеко не всі…

«а хто про тебе в старості подбає?»

Якщо чесно, іноді так і хочеться відповісти: «а ви впевнені, що ваші діти подбають про вас в старості?». Ці слова самі по собі недоречні і звучать вельми дивно.

По-перше, так ви відразу позначаєте, що жінка може тільки виховувати дітей.

«ну, ти ще не народила?”, “все вже народили, а ти все ніяк!»

Це питання може поставити під сумніви всі заслуги жінки. Виходить, що будь-які її досягнення перекреслюються, якщо вона не стала матір’ю. Таким чином ви можете змусити думати її, що з представниками жіночої статі взагалі нема про що поговорити, крім розвитку теми про продовження роду. До того ж, якщо вона все-таки завагітніє і народить, то найімовірніше ви незабаром і самі це дізнаєтеся по соцмережах або при близькій розмові.

«я тобі співчуваю»

І відразу ж хочеться відзначити, що далеко не у всіх випадках відсутність дітей — це відразу якась трагедія і супутні їй проблеми (наприклад, зі здоров’ям або з пошуком партнера). Багато цілком собі усвідомлено приймають рішення залишитися бездітними. До руху “чайлдфрі” з різних причин приєднуються все більше молодих освічених дам. І справа тут зовсім не в егоїзмі або небажанням ділитися своєю любов’ю з ще однією людиною.

Зараз у дівчат набагато більше можливостей досягти кар’єрних висот, для чого часом потрібно дуже багато часу і сил. У такому завантаженому графіку просто неможливо виділити час ні на себе, ні на дитину.

«ти ще передумаєш»

Цією фразою ви знецінюєте все життя дівчини. Найчастіше, це обдумане і виважене, а головне — особисте — рішення. Навіть якщо вона дійсно передумає і зважитися на появу дітей, то нехай ваша співрозмовниця усвідомлює всі принади материнства сама. В іншому випадку, навіщо народжувати дитину, якщо у тебе немає ні найменшого бажання його виховувати?

«треба народжувати поки молода»

З подібними формулюваннями не тільки не погодяться сучасні лікарі, а й посперечаються багато дорослих жінок, які зважилися на першу дитину після 30 і далі. Краще дочекайтеся хоча б того моменту, коли дівчина отримає освіту, доб’ється кар’єрних успіхів, знайде справжню любов і зможе встати на ноги.

«не боїшся, що в старості пошкодуєш про це?»

Нерідко буває, що після випадково кинутої фрази у людини з’являються сумніви, страхи і комплекси. І навіть якщо жінка до вашого незручного питання взагалі не відчувала негативних емоцій на цей рахунок, то ближче до зрілості може не просто з’явитися, але і загостритися та сама жалість по нібито втраченим можливостям.

«а чому у вас немає дітей? адже діти народжуються від великої любові»

«ви не гінеколог, який може знати напевно причину відсутності дітей в парі. Не мати дітей пара може з багатьох причин — в тому числі, за станом здоров’я одного з партнерів», — пояснила психолог.

Завжди варто пам’ятати, що рішення завести дітей — це найважливіший і відповідальний крок, який кожна людина повинна приймати самостійно. Це точно не те рішення, яке приймається на основі думок інших людей. За словами психологів, норми для дітонародження немає і бути не може. Це відноситься як до стереотипів про вік жінки, так і про бажання мати дітей в цілому. Людина має право заводити дітей тоді, коли впевнений, що він готовий до цього. А сама готовність у кожного різна-вона залежить від унікальних особливостей характеру і життєвих умов.

” дівчина могла зробити аборт через який можливість завагітніти надалі.”своїми питаннями ви кожен раз можете загострювати почуття провини через нібито скоєний злочин, натякаючи їй на нездатність подарувати життя. Згадка про дітей веде до прояву негативних станів. Тобто, ви вибудовуєте комунікацію з людиною, яка йому неприємна. Наслідки такого спілкування можуть бути дуже різними. Так ви можете змусити людей відчувати себе погано при вашій присутності», — розповіла психолог.