Олена подкамінська: “після сорока не робити ніяких зусиль над собою і виглядати відпадно вже не вийде»

257

— олена, ваша альбіна звикла до розкоші, але раптом після зникнення чоловіка виявляється в обставинах, які цілком застосовні до життя, адже історій, коли сім’ю містив чоловік, а потім зник, чимало. Як вважаєте, чи існує якийсь рецепт, як не потрапити в подібне становище?

— думаю, оцінка реальної життєвої ситуації важлива для будь-якої людини. Я завжди прагну краще розуміти, що зі мною і моєю сім’єю відбувається. Це позбавляє від ілюзій і обманів, в тому числі і щодо свого чоловіка. Якщо дотримуватися такої позиції і підключати інтуїцію, то шансів не провалитися буде набагато більше. Друга умова-незалежність. Для мене це означає мати спеціальність і бути максимально включеною в свою професію. Можливо, це універсальний спосіб виходу з будь-якої кризової ситуації, але все одно вимагає великих зусиль, а іноді і жертв. А важче і небезпечніше в наш час буде тим жінкам, які повністю віддають себе сім’ї і матеріально цілком покладаються на чоловіка. Життя дуже непередбачувана, і що в ній може статися, одному богу відомо.

— як з цієї ситуації буде викручуватися альбіна?

— ну, справа тут не стільки в конкретній ситуації, в якій опинилася моя героїня, скільки в характері і особистісних якостях самої альбіни. Залишитися раптом ” без нічого» і рвонути з двома дітьми і собачкою в росію прямо з центру лондона з відчайдушним оптимізмом і впевненістю в успіху, це дорогого коштує. Приміряйте-но до її вчинку і станом душі. Не слабо? особисто я б так не змогла. Тому для мене вона точно приклад для наслідування. Не втрачати присутності духу в будь-якій ситуації не всім дано.

— є в її характері якості, якими ви б самі не відмовилися володіти?

— о, альбіночка може всіх нас багато чому навчити. Життєлюбству, вірі в себе, здатності домагатися своїх часто неймовірних і майже недосяжних цілей, кмітливості і винахідливості, сміливості! у ній є незгасаєме внутрішнє світло і приголомшлива легкість на підйом. Вона вміє бути красивою і впевненою в собі жінкою!

— припустимо, вам би раптом, як і їй, але в реальному житті дісталася якась фабрика. Що б ви на ній випускали?

— не, фабрику точно не потягну! не моє все це. Угроблю і розвалю (сміється). А ось якщо в кошмарному сні все-таки уявити себе фабриканткою, то ризикнула б робити щось красиве і модне-взуття, одяг, жіночі капелюшки і сумочки.

— напередодні прем’єри “дружини олігарха” ви вирушили у відпустку, звідки поділилися фотографіями з занять з йоги. Поділяю захоплення ваших передплатників і їх найбільш нагальне питання: як, будучи багатодітною мамою, мати таку форму?

— все ж бути мамою трьох дітей (поліні 10 років, єві 4 роки, олександру 1,5 року. — прима. “антени”) коштує набагато більших праць, ніж тримати форму. Чесно кажучи, після народження саші і в період роботи над чотирма проектами з початку цього року я сильно зажурила, відчула, що бути просто худенькою — це так собі гідність. Важливо бути в тонусі, мати рельєф тіла, гнучкість і силу. Хороша форма для мене-це внутрішнє відчуття здоров’я і бажання руху. А робота на майданчику в основному статична, якщо ти не граєш танцівницю, що, до речі, у мене попереду. Займатися собою зовсім не виходило, все з точністю навпаки: ранній підйом, знімальний майданчик, в кращому випадку дванадцятигодинна зміна, вдома вже в ночі, годування саші і сон з мінімальними шансами відпочити. Тому на початку літа я відчула себе»вигорілою”. І вирішила два-три місяці не просто відпочити, а спробувати повернутися у форму. У цей період я під керівництвом чоловіка (бізнесмена дениса гущина. — прима. “антени”) займалася йогою, а потім ми двічі з’їздили разом на семінари інтенсивної йоги — це коли заняття йдуть два рази на день по дві години. Я і зараз собою ще незадоволена, але, схоже, вже наблизилася до того, що вважаю нормою. Я так скажу: після сорока не робити ніяких зусиль над собою і виглядати відпадно вже не вийде. І хороша спадковість не допоможе.

— тобто в йогу вас втягнув чоловік, а не ви його?

— йога мене завжди приваблювала, але більше я займалася танцем і сценічним рухом. У проектах» танці з зірками «і» льодовиковому періоді ” навантажень також вистачало. А далі перерва. На дітей і роботу. І відразу зміни на обличчі і в наявності. Мені пощастило-чоловік серйозно займається йогою вже сім років і в якості вчителя із задоволенням став допомагати мені. Як він все робить, пояснює, володіє предметом, мені дуже подобається. Я щаслива, що в цьому ми збігаємося. А вчитель чоловіка виявився і для мене справжнім провідником у світ йоги.

— під час третьої вагітності ви набрали 15 кілограмів, від яких не залишилося і сліду. Секрет вашої прекрасної фігури він все-таки в спорті або в роздільному харчуванні?

— ну, після третіх пологів відновлення було складніше, ніж раніше. Це стосується і тонусу, і живота, і шкіри. А ось по харчуванню у мене, навпаки, все просто. Воно роздільне, і нічого грандіозного в ньому немає. Здивувати складносурядним рецептом страви точно не зможу. Тобто яйце з беконом, приправлене сиром, плюс солодкий напій з бутербродом або плюшкою — це не про мене. Що принципово в моєму харчуванні – я ніколи не їм більше однієї страви. Це може бути м’ясо або риба з овочами і свіжим салатом. Каша на воді з шматочком топленого масла. Трохи фруктів і ягід з насінням чіа. Я вже говорила, що не їм десерти, консерви, молочку на коров’ячому молоці, дріжджові продукти, запечені в тесті м’ясо або рибу, різні промислові продукти типу ковбаси, сосисок, котлет, пельменів, а також копченості. Як виняток можу з’їсти смачну вегетаріанську піцу, плов з бараниною. Тому з рецептами у мене все нуднувато, проте таке харчування в поєднанні з фізичною активністю дає мені бажаний результат.

— у вас вдома всі дотримуються такого правильного меню?

— меню для всіх однакове. Але якщо хтось із дорослих їсть іншу, ніж діти, їжу, то робить він це окремо, щоб не збивати їх з пантелику. Адже дитина завжди норовить чинити як дорослий, наслідує йому, і нема чого давати непотрібного приводу.

— чи легко вести здоровий спосіб життя і контролювати своє харчування, кількість сну, фізичного навантаження, коли у тебе абсолютно ненормований графік?

— звичайно, легкої моє життя не назвеш. Наприклад, на майданчику я завжди їм тільки свою їжу, а про неї потрібно подбати заздалегідь. Це певні фінансові витрати, регулювання діяльності помічників. У той же час в умовах ненормованого робочого дня якраз елементи правильного і звичного для мене харчування і допомагають тримати форму.

— ви якось писали в “instagram”, що не відносите себе до жінок, які все встигають, але погодитися складно. Більшість мам перестають годувати дітей грудьми, коли виходять на роботу, ви ж годуєте сина досі. Як це можливо з урахуванням зйомок в кіно?

— описати в інтерв’ю мою життєву ситуацію на цю тему без гумору і самоіронії я навіть не намагаюся. Якщо зняти все, що відбувається, прихованою камерою, вийде окремий цікавий фільм, але не в жанрі комедії положень. Хоча і цього вистачає. Я і сама не розумію, як все встигаю: це така загадкова штука з серії «я не можу інакше». Мабуть, якби я була тільки актрисою, я б існувала в професії рівно так само, на межі можливостей. І якби я була тільки мамою, то і в материнстві теж вибрала б такий шлях. Питання: чи можливо залишитися в живих, коли ці дві лінії сплелися? що й казати, таке “безкрайнє” життя я майстер собі влаштовувати. Звичайно, можна виглядати трохи краще і свіжіше, але уявити себе не мамою моїх трьох дітей неможливо. Моє таке життя того варте.

— публічні люди рідко діляться такими подробицями свого життя, про які часом розповідаєте ви, наприклад про домашні пологи. Чому ви двічі вибрали такий шлях, невже дійсно і стіни допомагають?

— домашні пологи-річ досить поширена і не з моди, а з іншого погляду на розвиток і виховання дитини. Те, що вдома і стіни допомагають, і зовсім інша атмосфера виникає, — це факт, все це я відчула в повній мірі. Однак кожна жінка має право в цьому робити свій вибір, це суто індивідуально і особисто.

— троє дітей-це ваша межа мрій або все-таки ні?

— межа! і моральний, і фізичний. Сподіваюся вижити і чекаю, коли маленькі стануть такими ж розумними і дорослими, як старша дочка поліна — моя гордість.

— до речі, як старші прийняли братика? чи зіткнулися ви з дитячими ревнощами?

— звичайно, до появи малюка дівчаток готували, і прийняли вони його із захопленням і любов’ю. Поля-взагалі доросла і помічниця, особливо коли потрібно сашу розвеселити і відвернути від чогось, для нього небажаного, а для життя необхідного. Вона його обожнює! для неї швидше складностіБули, коли з’явилася єва, – надто гостро поля відчула зміщення з себе центру моєї уваги. Єві після народження сашулі теж було непросто, але проблем із серії «мама, віднеси цього хлопчика назад» не виникало. У міру дорослішання саші починаються “бої без правил” за іграшки і батьківську увагу. Такі проблеми природні і неминучі, а для їх вирішення необхідна правильна участь в цьому процесі терплячих дорослих. Вмінню розуміти дитину, бачити більш глибокий сенс ситуації нас вчить мій тато. Це моє велике везіння: всі відповіді з будь-якого питання на місці і відразу.

— для вас самої бути мамою сина – це якесь інше, новий стан?

— маючи двох дівчаток, дуже хотіла і сина. Його поява, звичайно, особлива подія, але не в сенсі порівняння з полів і євою. Кожна дитина для мене індивідуальна, унікальна і шалено любимо і обожнюємо.

— з боку ви здаєтеся ідеальною жінкою, красивою, успішною, спокійною, тієї, яка завжди перебуває в гарному настрої, ніколи не лає дітей, з посмішкою подивиться на розмальовані шпалери. Це так?

— за розмальовані шпалери я, ясна річ, не лаю, але і ніякої ідеальності зі своїми дітьми у мене не спостерігається. Розвиток і дорослішання кожної дитини проходить суперечливо і місцями дуже важко. Мої діти не виняток. І в цьому процесі виховання завжди багато негативних емоцій і переживань. Але те, що переживаю я, не повинно «бити» по дітях. Тому все, що мій тато називає «розумним терпінням», спонукає мене шукати креативні рішення в подоланні виникаючих складнощів і, головне, вчитися розмовляти з дитиною на мові, йому зрозумілому. У роботі на майданчику теж дай боже скільки вибухонебезпечних ситуацій, які не сприяють душевному спокою. Життя взагалі різноманітна і суперечлива, і мої реакції на її події такі ж. Але я не прихильник свої особисті проблеми і пристрасті розгортати в публічному просторі. Як любить говорити олександр анатолійович ширвіндт:»не вантажі навантаженого”. Мій “instagram”, як частина простору мого особистого життя і оцінок того, що відбувається, звернений до передплатників з позитивним і відкритим посилом. Мені хочеться, щоб у людей, які зі мною спілкуються, було більше радості і стійкості, надії на краще, прагнення все хороше втілити в реальність. Тому в “instagram” я намагаюся бути присутнім тією стороною свого життя і особистості, яка мотивує людей до хорошого і радісного.

— у такого розважливого людини часом трапляються емоційні кризи?

— трапляються, і ще як! з усіма проблемами, і такого порядку в тому числі, я знову мчу до тата, мого гуру і сімейного консультанта-психолога за сумісництвом (сміється). Мені дуже близька така його точка погляду: „ти реагуєш, вибухаєш, втрачаєш нервову енергію, а треба відводити“ емоційну хвилю ” і переводити себе в режим думки про причину події. Все, що відбувається зараз, вже сталося раніше, шукай пропущену точку, де щось вже зчепилося, але лише зараз тебе наздогнало і боляче вдарило». Виходить, що емоційну реакцію, часто породжує кризовий стан, треба навчитися переводити в режим думки, що досліджує те, що сталося. Зрештою вчишся думати про життєві сенсах і розуміти те, що відбувається, а не нескінченно «пилити» емоціями і страждати.

— тоді протилежне питання: в які моменти ви абсолютно щасливі?

— спокій і щастя в моїй душі, коли в родині все в мирі та злагоді, коли ми разом з дітьми щось цікаве робимо і граємо, коли я їх заціловую, і вони верещать від задоволення. Взагалі ідея радіти кожній миті даної тобі життя прекрасна! але навіть при дуже позитивному настрої на цю хвилю не звернути з її ковзної поверхні складно! а так хочеться польоту і бути щасливою! як у євгена євтушенка: “у щасті є часом така тупість. Щастя дивиться порожньо і легко”.

олена подкамінська

на тб

«дружина олігарха»

понеділок-четвер, 19:00, стс

освіта: закінчила театральний інститут імені бориса щукіна.