Роза римбаєва: біографія, творчість, сім’я

1095

золотий голос казахстану, соловей середньої азії і примадонна казахстанської естради — ці слова незмінно асоціюються з розою римбаєвої. Талант співачки підкорив радянський союз і прославив казахстан. Особисте життя і творчість артистки тісно переплетені.

Життя і любов рози римбаєвої

Роза куанишевна народилася 28 жовтня 1957 року. Шлях майбутньої зірки починався в маленькому селищі жангізтобе семипалатинської області. Сім’я була небагатою: батько — залізничник, мама — домогосподарка. У родині підростало вісім дітей.

Незважаючи на скромне життя, діти знаходили можливість займатися творчістю. Талантом були обдаровані майже всі. Маленька троянда разом з братами і сестрами часто ходила в місцевий будинок творчості, намагалася повторити улюблені музичні композиції. На сімейних вечорах римбаєвих не було запрошених артистів: брати і сестри із задоволенням співали самі.

У дитинстві роза була на виду, добре вчилася в школі. Особливий вплив на дівчинку справив старший брат, який згодом став музикантом. Закінчивши школу-інтернат в рідному селищі, римбаєва вирішила отримати музичну освіту.

Роза поступила в театрально-художній інститут (нині-казахська національна академія мистецтв імені жургенова) і отримала кваліфікацію «артист музичного театру». Це дало дівчині можливість зробити перші кроки на шляху до великої сцени.

Коли розі виповнилося вісімнадцять, вона познайомилася з майбутнім чоловіком. Таскин окапов викладав у консерваторії і служив диригентом в ансамблі «гульдер».

Побувавши на виступі римбаєвої, окапов закохався в її голос і запросив у свій колектив. Творчий союз переріс у справжнє кохання: для троянди це були перші серйозні стосунки.

Через чотири роки закохані одружилися. Роза не будувала ні кар’єрних, ні особистих планів, а просто дуже хотіла бути поруч з таскином. Доля розпорядилася так, що він став любов’ю всього її життя.

Окапов надав таланту троянди огранювання: навчав її тонкощам музичного мистецтва, розвивав смак, старанно опрацьовував зі співачкою кожну композицію. Вони працювали в тісному тандемі, хоч це було не просто. Римбаєва згадувала, що щодо творчості завжди була емоційною, могла довго сперечатися, доводити свою точку зору. Чоловік же, навпаки, володів терпінням і спокійною вдачею, намагався направляти молоду артистку на вірний шлях.

Зате в особистому житті музикантів завжди панувала ідилія. У цьому роза брала приклад зі своїх батьків. Любов стала ще сильнішою завдяки дітям:

  • у 1991 році сім’я поповнилася первістком алі.
  • через дев’ять років співачка народила другого сина маді.

На жаль, чоловік римбаєвої не дожив до народження маді: окапов помер в 1999 році. Для рози смерть чоловіка стала справжнім ударом. Більш того, потрібно було самостійно піднімати двох дітей. Римбаєва працювала на знос, щоб забезпечити алі і маді все необхідне.

Пізніше сім’я поповнилася двома племінницями чоловіка. Дівчатка маншук і алія рано залишилися без батьків, і роза взяла над ними опікунство. Співачка ростила їх як власних дітей.

Сини успадкували талант батьків. Старший син алі окапов став продюсером, знімається в кіно і записує власні пісні. Він по могает м атері з організацією виступів і підготовкою кліпів, надає підтримку як продюсер. У 2020 році алі окапов одружився: невісткою римбаєвої стала солістка групи «асил» акерке буркітбай.

Роза не втручається в кар’єру синів, але часто виходить на сцену разом з ними. Після таскина окапова вона так і не змогла полюбити нікого. Співачка зберігає вірність коханому чоловікові.

Творчий шлях і досягнення артистки

Шлях римбаєвої на велику сцену почався, коли їй було вісімнадцять років:

  • перший серйозний виступ співачки відбувся в 1975 році в рамках пісенного конкурсу на честь 30-річчя перемоги. Тоді вона познайомилася з таскином окаповим і стала солісткою ансамблю «гульдер».
  • у 1977-му спів рози підкорив фестиваль «золотий орфей» в болгарії. Дівчина так проникливо виконала композицію “алія”, що відразу стала знаменитою.
  • роком потому співачці стала в один ряд з аллою пугачовою і софією ротару. Вона зайняла третю позицію в радянському хіт-параді»золота доріжка”.
  • до 1979 року роза виступала з колективом «гульдер», потім приєдналася до ансамблю «арай», яким керував її чоловік.

Більше сорока років творчості римбаєвої були плідними. Співачка випустила 18 сольних альбомів, багато композицій стали всесоюзними хітами:

  • «любов настала»;
  • «алія»;
  • «аве марія»;
  • «атакеман»;
  • «цвіти, земля моя ” та ін.

Діапазон її співу-чотири октави. Своєю головною перевагою співачка вважає артистизм і емоційність. Кожен виступ римбаєвої-маленька історія, яку вона проживає на сцені. Серед безлічі її нагород-звання» герой праці казахстану «і»народна артистка казахської рср”.

Без співу роза не уявляє свого життя, тому продовжує підкорювати шанувальників новими виступами:

  • у 2019 році співачка разом з синами виконала свій головний хіт «любов настала». Виступ відбувся в рамках фестивалю казахстанської естради “gakku дауиси”, присвяченого дню міста алмати.
  • у тому ж році римбаєва дала сольний концерт в ташкенті, столиці узбекистану.
  • у 2020-му відбулося два сольних онлайн-концерти співачки. Один з них подивився президент рк касим-жомарт токаєв і подякував співачці за підняття духу казахстанців під час пандемії коронавірусу.
  • також в 2020 році роза куанишевна взяла участь в концерті, присвяченому творчості групи «арай».

У 2019-му артистка випустила кліп на композицію «збережи любов». Багато років вона працює солісткою об’єднання» казахконцерт”, а з 1995-го ще й викладає в рідному вузі. Римбаєву називають однією з найбільш високооплачуваних і впливових виконавиць казахстанського шоу-бізнесу.

Про співачку зняли ряд документальних фільмів, в яких роза зіграла саму себе. Вона пробувала себе і в художньому кіно:

  • у 1980-х вийшла картина «до побачення, медео», в якій римбаєва виконала головну роль.
  • у 2019-му артистка зіграла саму себе в епізоді комедії «келінка теж людина 2».

Мрія співачки, актриси, педагога, професора рози куанишевни римбаєвої — зняти художній фільм про своє життя. Над картиною ведеться робота, попередня назва – »троянда”. За словами алі окапова, співачку в молодості на екрані зобразить інша актриса, але камео римбаєвої у фільмі також відбудеться.

Співачка завжди щира зі своїми шанувальниками. Її принцип-співати тільки наживо. За це слухачі люблять артистку і захоплюються її талантом, працьовитістю, силою духу. В її житті було чимало горя і труднощів, але вона завжди залишалася вірна творчості і улюбленим людям.