Розчарується в собі і перестане довіряти: 5 фраз, які не можна говорити першокласнику

355

Ми часто стикаємося з тим, що діти перший час бояться ходити в дитячий сад і школу. Ці місця здаються їм небезпечними, незнайомими, тому і бажання відвідувати навчальний заклад найчастіше немає. Дорослі ж не завжди правильно походять до вирішення цієї проблеми і своїми розмовами тільки погіршують ситуацію. Співачка nataliya міркує про п’ять фраз, які, на її думку, не можна говорити дитині перед походом на навчання.

” це тобі не дитячий сад, пора дорослішати, там з вами няньчитися ніхто не буде!”

Найгірше, що може зробити батько, – це почати залякувати дитину наступаючою відповідальністю. Діти не розуміють особливої різниці між дитячим садом і школою. Для них ці місця пов’язані з розвагою і спілкуванням з однолітками. Не змушуйте дитину дорослішати завчасно, краще поясніть, що в школі йому потрібно буде прикладати більше сил для отримання хороших оцінок, а ігри зміняться на вивчення цікавих предметів. Так ви зможете захопити дитину, а не налякаєте його.

” у школі куди веселіше, ніж в садку, ось побачиш!”

Так теж говорити не варто. Надмірний оптимізм може привести до неправильного уявлення дитини про школу. Він банально може розчаруватися в тому, що побачить на перших уроках. Тому постарайтеся розповісти йому про майбутній одинадцятирічний пригоді. Не залякуйте майбутніми труднощами і не зводите все навчання до уявного приємного заняття.

” так перший клас-це дурниця, справжнє навчання почнеться в п’ятому!”

Подібна фраза з вуст батьків сприймається дитиною як знецінення його особистого досвіду і всього, чим він займається в школі. Тут важливо підтримувати дитину протягом усього навчання, особливо в початкових класах. Тому не забігайте вперед, живіть шкільним життям разом з дітьми і поступово справляйтеся із завданнями, якими б вони не були.

«гей, досить хвилюватися. Ти ж там найрозумніший! ти там всіх порвеш!”

Навіть якщо ви впевнені, що ваша дитина наперед знає всю шкільну програму, то все ж не варто відправляти його вчитися з думкою, що він найкращий. У класі крім нього явно будуть і інші не менш дурні діти, а конкуренція — штука складна. Дитина може просто розчаруватися в собі і перестати довіряти вашим словам. Тому краще сказати йому, що не варто боятися уроків, що навіть якщо він чогось не зрозуміє, то він завжди зможе додатково позайматися вдома. Такий підхід замотивує на розвиток.

” гей, ти чого така кисла? дивись, як всі діти раді, що йдуть в школу!”

Подібна фраза показує дитині, що ви незадоволені його поведінкою і порівнюєте його з іншими дітьми. Дитина може образитися, тому що ви тим самим нав’язуєте йому своє бачення і на додаток ставите в приклад тих, з ким він або не знайомий, або кого не вважає авторитетом. Не варто так робити. Поясніть дитині, що хвилюватися або переживати через похід в школу природно і не соромно. Так він не буде замикатися в собі і боятися проявляти почуття.

Діти, як губка, вбирають кожне слово і фразу, сказану батьками та іншими дорослими, тому з ними потрібно бути акуратними у висловлюваннях. Будьте добрими і ввічливими зі своїми дітьми, навчитеся приймати їх думки і почуття, не залякуйте і не порівнюйте, і тоді кожен похід в школу буде для всіх вас радісною і приємною подією.