Чи потрібно стежити за власною дитиною в соцмережах і як це правильно робити

374

Взаємини батьків і дітей — вічна тема, але загальна цифровізація вносить в неї свої корективи. Тепер батьки можуть підписатися на дітей в instagram, стежити за їх танцями, піснями і пародіями в tiktok або просто спілкуватися в telegram або «вконтакте». Тільки якщо ваша дитина не вирішить внести вас в чорний список. Саме це відбувається з головним героєм серіалу «контакт» глібом барнашовим. Колишній оперативник регулярно спілкується з підлітками у відділі у справах неповнолітніх, а ось налагодити контакт з дочкою ніяк не може: та просто відмовляється додавати його в друзі і в офлайні теж спілкуватися не поспішає.

Барнашов для вирішення проблеми знаходить обхідний шлях, змушуючи одного зі своїх підопічних додатися в друзі до його дочки, щоб стежити за її життям хоча б таким чином. Само собою, шлях обману вбиває останні нотки довіри між батьком і дочкою, заганяючи їх відносини в глухий кут. Але в чому ж конкретно помиляється герой і як правильно себе вести, щоб не опинитися на його місці?

Погляд зсередини серіалу

На думку виконавця головної ролі павла майкова, його персонаж спочатку був приречений на подібний результат. Вся справа в специфіці його діяльності. Барнашов-поліцейський, а така робота не могла не залишити відбиток на його характері. До того ж вплинула і особиста ситуація: розлучення з дружиною і послідували проблеми з алкоголем. Майков впевнений, що помилка його персонажа проста: він просто не вміє любити.

«на мій погляд, його проблема навіть не в жорсткості або грубості. Він просто не вміє любити. Він дуже хоче, але не розуміє, як це робити. Не розуміє самої суті любові: він адже начебто щось робить, а все не те. При цьому він любить дочку, дуже любить, і він по суті-то хороша і чесна людина”, – переконаний майков.

Для режисера» контакту ” євгена стичкіна, який і сам є багатодітним батьком, проблеми гліба барнашова знайомі. Йому теж доводилося стикатися з нерозумінням всередині сім’ї, хоча, звичайно, не в таких масштабах, а лише в локальних моментах. Уникати прямих конфліктів з молодим поколінням або швидко і безболісно їх вирішувати стичкіну допомагає його підхід до виховання своїх дітей.

” не брехати, не маніпулювати, розмовляти з дитиною з першого кроку, як з дорослим, робити тільки те, що ти хотів, щоб робили по відношенню до тебе. А розмова з дитиною, взагалі робота з дитиною, його виховання нічим не відрізняється від роботи з дорослим, з тією тільки різницею, що це набагато більш крихкий механізм», — говорить актор і режисер.

Про це ж говорять і психологи. За словами психотерапевта з 27-річним стажем володимира дашевського, в будь-якому спілкуванні на першому місці завжди стоїть повага особистих кордонів співрозмовника. І не так важливо, де саме відбувається комунікація: в інтернет-просторі або наживо. Але якщо говорити про такий майданчик для спілкування, як соціальні мережі, то тут існує кілька особливих правил, дотримання яких допоможе батькам залишатися в контакті зі своїми дітьми.

Погляд професійного психолога

Соціальні мережі — це не окремий світ, а ще один майданчик для спілкування. І якщо ви не маєте звичаю переходити якісь межі в спілкуванні в реальному житті, то цього не потрібно робити і в мережі. Наприклад, якщо ви в житті не поправляєте дитину на людях, то не варто робити цей і в соцмережах, адже це теж публічний майданчик, де обговорювати дії дитини, його зовнішність або друзів буде просто недоречно.

Володимир дашевський

Психотерапевт

«якщо ви додаєтеся в друзі до вашої дитини, то як мінімум потрібно запитати, хоче він цього чи ні. Варто вести себе коректно і ввічливо. Мій син років в 13-14 попросив не викладати фотографії з ним, не тегать його в instagram і на facebook. Для мене це було дивно, адже мені здавалося, що я викладаю тільки круті фотки, де ми в якихось класних місцях, на балі катаємося на серфі або в америці відпочиваємо. Насправді сам по собі факт того, що батьки викладають фото дитини, для нього може бути дискомфортним і говорити про якусь гіперопіку і зайвій увазі.

Коли я був дитиною, це було б порівнянно з тим, якби моя бабуся приходила до нас у двір і коментувала якісь мої дії. Мені, наприклад, було шалено неприємно, коли я бився у дворі, а бабуся потім ходила розбиратися з кривдниками. Це було соромно і безглуздо.

Потрібно робити так, як ви б зробили з дорослою людиною. Звичайно, хтось викладає фотографії друзів в дивних ракурсах, але це все-таки моветон. Нова етика передбачає такі ж відносини з вашими дітьми. Якщо ви є другом своїй дитині в соцмережах, це не дає вам додаткові права. Треба дуже дорожити цією довірою. І використовувати це не з метою моралей або якогось гіперконтролю, а, щоб бути в курсі того вайба, в якому живе твоя дитина»,-пояснює дашевський.

Обговорювати особисто, а не публічно

Часто відбуваються ситуації, коли інтернет-оточення дитини може викликати у батька побоювання. У таких випадках важливо це обговорити, але не в коментарях під постом в instagram, а в особистій бесіді. Так вийде і донести важливу інформацію, і не підірвати авторитет підлітка, для якого він в цьому віці особливо важливий.

” не секрет, що соцмережі є джерелом інформаційної небезпеки. Тому якщо вас хтось напружує, то цілком можливо, що це якийсь не дуже хороша людина. Можна обговорити це з дитиною, щоб він не додавав кого не попадя в друзі, це банальні правила інформаційної безпеки, яких дитина може просто не знати. Дитина може робити в мережах якісь речі, які можуть бути не дуже пристойними. В такому випадку краще в спокійному і доброзичливому тоні тет-а-тет пояснити йому, як, на ваш погляд, варто себе вести. Не в коментарях написати, щоб не опустити його реноме. Хотілося б вам, що вам щось подібне написали? наприклад, ваша мама? це універсальне правило”, – резюмує володимир дашевський.

Що стосується небажаних інтернет-знайомств, то для їх уникнення не завжди достатньо бесіди з батьками. На думку психолога, тут потрібен комплексний підхід у вигляді уроків інформаційної безпеки, які необхідні сучасним школам. За словами володимира дашевського, в цифровому світі вони є таким же обов’язковим ритуалом, як вчити дитину чистити зуби вранці. Що можна викладати в мережу, а що ні, кого варто додавати в друзі і як ставитися до незнайомців, які «стукають в личку» з умовно безкоштовними пропозиціями, — всьому цьому повинні навчати на спеціальних уроках.

Не виправдовувати шпигунство, а розібратися в собі

Головне питання, яке постає і перед героєм серіалу «контакт», і перед багатьма батьками в реальному житті: як бути, якщо дитина не хоче додавати в друзі? гліб барнашов йде на хитрість і вирішує налагодити контакт за допомогою по суті підставного аккаунта. Такий підхід може остаточно розбити довіру, яке і так дало тріщину, раз дійшло до такого. У таких ситуаціях, на думку фахівців, вирішення проблеми потрібно шукати не в онлайні, а в офлайні.

” потрібно задати собі питання: чому втрачено довіру? соціальна мережа – це не сферичний кінь у вакуумі, який існує у відриві від усього життя людини. Швидше за все, проблема з цією довірою: воно втрачено раніше, і потрібно думати, як його повернути, а не шукати обхідні шляхи додаткового контролю. Питання абсолютно точно не в онлайні, а в тому, що між вами відбувається. Найважливіше-бути в хорошому контакті зі своєю дитиною, щоб у нього була можливість обговорити те, що відбувається в мережі. Мережа – це не додатковий вічко у вашій квартирі і не якась відеокамера, яка встановлена, щоб контролювати вашої дитини. Це ще одна з платформ, за допомогою якої ви можете встановлювати довірчі відносини», — пояснює дашевський.

При цьому, якщо дитина пускає батька в свій світ і дозволяє стежити за своїм життям, дуже важливо не вважати цю довіру даністю. Як зазначає психолог, соцмережі – це інструмент спілкування, який потрібно правильно використовувати.

Інтернет — це не лякалка

Дашевський підкреслює: інтернет зараз — невід’ємна частина життя, і його не можна ні ігнорувати, ні вважати якимось додатковим стресором. Соціальні мережі – це сокира, за допомогою якого можна як підготувати дрова, так і «вирубати церкву». Тому з нього не можна робити якусь лякалку, від якої одні тільки проблеми, адже все питання — в його правильному використанні.

І якщо говорити про соціальні мережі в контексті відносин батьків і дітей, то дуже важливо налагодити комфортне, безпечне і поважне середовище для спілкування з дитиною. Адже це буде корисно не тільки для дітей, а й для батьків. Навіть у такій, здавалося б, безнадійній ситуації, як у героїв серіалу «контакт», який вже вийшов на premier і скоро вийде в ефір телеканалу тнт.