«човняр-вбивця»: як британець-плейбой, що погубив дівчину на першому побаченні, переховувався в грузії, не визнаючи провину

293

Мешканка великобританії шарлотта браун не могла і подумати, що перше побачення з імпозантним хлопцем на ім’я джек шепард стане для неї останнім — і не побаченням, а ввечері в житті. У грудні 2015 року на той момент 24-річна дівчина, яка працювала бізнес-консультантом, погодилася на особисту зустріч з 28-річним веб-дизайнером, з яким познайомилася в інтернеті. Пара листувалася в соцмережах протягом чотирьох тижнів, після чого хлопець вирішив запросити шарлотту в ресторан. Вона не змогла відмовити-новий знайомий здавався галантним, ввічливим і цікавим.

Божевільне побачення

Шепард, який прославився справжнім ловеласом, хотів справити враження, тому повів браун в один з фешенебельних ресторанів лондона. Він не поскупився: за вечерею пара випила дві дорогі пляшки вина. Далі джек зажадав продовження банкету і запропонував шарлотті поїхати в його район і покататися на належному йому швидкісному моторному катері. Дівчина з радістю погодилася, незважаючи на вогку грудневу погоду і пізній час доби.

Запрошення прогулятися на човні було свідомо сплановано, адже на борту виявилася прихована пляшка шампанського. Шепард щосили намагався розташувати до себе дівчину, показуючи їй вид на нічний лондон з річки. Однак плавання по темзі добром не скінчилося.

Під час прогулянки містер шепарда потягнуло на подвиги, і він почав виконувати віражі на високій швидкості.

В якийсь момент шарлотті стало не по собі. Мешканка великобританії записала відеоролик на свій смартфон, в якому було чутно, як вона каже: “боже мій! ти пливеш занадто швидко!». Швидкість дійсно була немаленькою-майже в два рази більше покладених 22 кілометрів на годину. Відомо, що раніше чоловіка вже двічі штрафували за перевищення, але це нічому не навчило.

Джек запропонував шарлотті спробувати себе в ролі капітана і взятися за штурвал, не пояснивши при цьому, як керувати човном. Нетвереза на той момент дівчина не помітила колоду у воді, через що човен перекинувся, і молоді люди опинилися за бортом. Інцидент стався біля уондсуертского моста близько півночі.

Шепард зумів вхопитися за корпус човна і почав кликати на допомогу. Причому, як повідомляє британське видання the daily mail, він просив, щоб його швидше витягли з крижаної води. Сам же англієць запевняє, що ситуація йшла інакше — мовляв, журналісти переінакшили його слова.

” мені боляче читати, що я нібито дозволив їй потонути і не сказав, що був не один. Це не правда. Найсильніше я переживав за шарлотту, адже мені вдалося вхопитися за катер. Тоді я просив рятувальників залишити мене у воді і допомогти їй в першу чергу», — пізніше говорив молодий чоловік в інтерв’ю грузинському телеканалу «руставі 2».

Коли браун знайшли, вона була ще жива. Дівчину доставили в лікарню, протягом декількох годин медики боролися за її життя, але вона померла, так і не приходячи до тями. Офіційними причинами загибелі стали інтоксикація і гіпотермія.

«не винен я»

Спочатку лондонська поліція не знайшла слідів злочину в загибелі шарлотти браун. Інцидент назвали нещасним випадком, а джек шепард став проходити як свідок у справі. Однак близьких британки не влаштовував такий вердикт: батьки і сестра були впевнені, що в події цілком і повністю винен чоловік, який запросив її на побачення. Той же щиро не розумів, чому саме його вирішили зробити крайнім у цій ситуації. Почалося розслідування, в ході якого стало ясно, що катер, введений в експлуатацію ще в 1980-х, в принципі був непридатний для водних прогулянок, не кажучи вже про те, щоб здійснювати їх в нічний час взимку. Пізніше західні репортери стали називати водний транспортний засіб “смертельною пасткою”.

Все тому, що у човна були пошкодження, штурвал виявився несправний, а рятувальні жилети були заховані так, що і в тверезому стані їх неможливо було б дістати. Багато хто впевнений, що і сам шепард прекрасно розумів, що весь цей час знаходився в двох кроках від трагедії, але нічого не робив.

Зрештою, у вересні 2017 року відносно джека шепарда було порушено кримінальну справу.

Молодого чоловіка звинувачували в ненавмисному вбивстві жінки на річці темза. Незабаром після затримання його відпустили під заставу до винесення вироку. Джек побував на трьох попередніх слуханнях, після чого, нікому нічого не сказавши, зник. Про те, що в зал суду він більше не збирається повертатися, знали лише його особисті адвокати. У липні 2018 — го шепарду, незважаючи на його відсутність, було обрано запобіжний захід-його засудили до шести років позбавлення волі.

Дамський угодник

В ході розслідування трагедії з’ясувалося, що шарлотта браун була далеко не першою дівчиною, яку він вирішив покатати на своєму човні. За інформацією газети the guardian, веб-дизайнер вирушав у плавання як мінімум з десятьма жінками. Благо, жодна з них не постраждала. Відомо, що за чотири місяці до трагедії дівчина на ім’я клер опублікувала на своїй сторінці в соцмережі фотографію, зроблену на катері джека. На знімку дівчина пила шампанське недалеко від вестмінстерського палацу.

До слова, старий транспортний засіб містер шепард придбав з однією лише метою — спокушати дівчат, яких він знаходив на сайтах знайомств.

Довгострокових відносин він ні з ким не збирався будувати, адже… Вже складався в них. Як з’ясувалося в ході слідства, на момент загибелі шарлотти браун головний герой був давно заручений. Через пару місяців після загибелі 24-річної дівчини він одружився на своїй «шкільній любові», ім’я якої з міркувань конфіденційності не розкривається. Незабаром після весілля у пари народився син. Сімейне життя виявилося недовгою: дружина чоловіка поїхала з лондона в уельс, взявши дитину з собою.

Втеча

З середини 2018-го про джека не було ні слуху, ні духу. Рідні загиблої шарлотти браун були впевнені, що йому хтось допоміг втекти з країни. І дійсно: виявилося, що незадовго до зникнення чоловік взяв 50 тисяч фунтів стерлінгів в кредит. Про місцезнаходження злочинця було нічого невідомо, і багато британських змі навіть запропонували велику винагороду тим, хто першим повідомить його координати. 1 січня 2019 року стало відомо, що після повернення на батьківщину з молодої людини і зовсім можуть бути зняті звинувачення — суддя надав йому право на апеляцію, а це означає, що вирок ще може бути оскаржений.

Грем браун, батько жертви, був убитий, коли дізнався про це. “дивно, що наша судова система передбачає можливість втікачам подавати на апеляцію. Щоб здійснити це, шепард повинен підтримувати контакт зі своїми адвокатами. Як же це бридко!» – говорив чоловік журналісту видання the sun. Пізніше з’ясувалося, де ж знаходився втік від правосуддя уродженець великобританії. З лондона він відправився до туреччини, а з березня 2018-го ховався в столиці грузії, яку нібито давно мріяв відвідати.

За інформацією bbc, поліція тбілісі затримала джека шепарда в 2019 році. Про знаходження чоловіка спецслужбам нібито розповів місцевий журналіст, який випадково зіткнувся з ним. Злочинцеві нічого не залишалося, як здатися правоохоронцям. Відомо, що перед цим він спілкувався з пресою і в черговий раз заявив, що не вважає себе винним у смерті шарлотти браун.