Як фарбувати яйця буряком на великдень в червоний колір

600

Я не прихильник фарбування яєць магазинними барвниками, так як в них міститься чимало хімічних компонентів, які не дуже корисні. Найчастіше я фарбую яйця цибулевим лушпинням, але для різноманітності кольорів, вирішила випробувати інші натуральні барвники. Зараз я поділюся з вами як фарбувати яйця буряком на великдень, своїми методами і способами, які працюють. Експериментувала я чимало, поки у мене не вийшли великодні яйця червоного кольору, а саме рожево-малинового відтінку.

Інгредієнти

  • буряк-2-3 шт. Середнього розміру;
  • яйця курячі-5-10 шт.;
  • сіль – 1 ст. Ложка;
  • оцет 9% – 25 мл.

Буряк вибирайте солодких, салатних сортів. Ви дізнаєтеся її по насиченому, майже фіолетовому кольору шкірки. У розрізі не повинно бути світлих прожилок. Саме від буряка і залежить колір і якість фарбування.

Яйця можна взяти як курячі, так і перепелині. Беріть тільки з білою шкаралупою, на них фарба буде виглядати більш яскраво і насичено.

Рада. Використовуйте посуд, яку не шкода, тому що пігмент в’їдається в поверхню і важко змити. Тому використовуйте рукавички, а якщо їх немає, з шкіри рук можна відмити рослинним маслом. Стільницю застеліть клейонкою або поліетиленовими пакетами.

Спочатку я розповім як я робила спочатку, які помилки допустила. А ось як найкраще фарбувати великодні яйця за допомогою буряка розпишу в кінці, але якщо не хочете читати зайве, переходите відразу до потрібного моменту.

Підготовка яєць

Попередньо їх треба помити, поверхню шкаралупи знежирити, бажано з харчовою содою – це додаткова гарантія того, що природна фарба ляже рівно. Відтерти штамп виробника допоможе спирт або оцет.

Дивіться також інші способикак можна пофарбувати яйця на великдень, в тому числі за допомогою натуральних барвників.

Як робити не треба?

Як і ви, я шукала рецепт в інтернеті. Всі сайти пропонували варити яйця разом з натертим буряком. Але скажу відразу, нічого не вийшло. Вірніше, результат був не той, який я очікувала.

Очистіть буряк від шкірки і натріть на крупній тертці.

курячі або перепелині яйця покладіть в каструлю разом з буряком. Налийте оцет і воду, додайте сіль.

Поставте на вогонь, доведіть до кипіння і варіть 20 хвилин під закритою кришкою на повільному вогні. Яйця залиште в каструлі до повного охолодження розчину.

Потім поставте в холодильник на 2 години, а краще на ніч. Дві години у відварі дадуть світло-рожевий колір, а після ночі замочування шкаралупа забарвиться в густий червоний колір.

І що у мене вийшло? ось фото, зроблене з телефону, без обробки: ніякої кольорокорекції, поліпшення яскравості та інших змін. Темні бурі, швидше землистого кольору-результат фарбування таким способом, а світліше морквою.

фото без обробки з телефону

Тепер ви розумієте моє розчарування? я вирішила все ж докопатися до істини і знайти варіант, який не підведе. Я переглянула багато відео на ютубі, де люди ділилися такими ж невдалими результатами.

І я знайшла рецепт! ділюся з вами

Це дійсно робочий, перевірений мною спосіб як пофарбувати яйця буряком, щоб великодні яєчка були красивого рожевого кольору. Технологія така:

  1. відварити яйця. Помістіть в каструлю, залийте холодною водою, щоб вода покривала яйця. Додайте 0,5 столової ложки солі і розмішайте. Сіль не дозволить білку розтектися, якщо раптом в процесі приготування шкаралупа трісне. Щоб отримати жовток круто, курячі треба варити 10 хвилин після закипання на повільному вогні, а перепелині будуть готові через 5 хвилин.щоб яйця було легше чистити від шкаралупи, готові яйця залийте холодною, крижаною водою на 15 хвилин.
  2. буряк очистити від шкірки і натерти на тертку. Якщо покласти в цю масу зварені яйця, то через час вони виходять з цятками.виражений пігмент саме в тих місцях, де м’якоть буряка щільно прилягала до шкаралупи.а ось щоб отримати однорідний колір, краще використовувати для фарбування концентрований розчин або сік. Більше соку вийде, якщо буряк подрібнити якомога краще, наприклад, терти на дрібну тертку або перекрутити через м’ясорубку. Після віджати буряковий сік через марлю, складену мінімум в 2 шари або сито.
  3. занурити в свіжовичавлений сік з буряка яйця. Додати 1 столову ложку 9% білого оцту.сік нічим не розбавляти і не нагрівати!
  4. насиченість кольору залежить від того наскільки довго яйця провели в буряковому соку. Тому дивіться періодично, через кожну годину, наприклад. Якщо колір вас влаштовує, діставайте. У мене пройшло приблизно 3 години, поки возилася з пасками і прикрашала їх глазур’ю. Дивіться який чудовий рожевий колір!
  5. щоб крашанки блищали, треба змастити шкаралупу серветкою або ватним диском, змоченим в соняшниковій олії. Я протерла 1 яєчко, і фарба витерлася. На фото воно найсвітліше, бліде, але глянсове, а інші матові. Так що дивіться самі. Можливо, треба було дочекатися коли поверхня повністю висохне.

Ось такі, сподіваюся, корисні лайфхаки я вам підказала як пофарбувати яйця в червоний колір. Адже фарбовані яйця буряком або іншими натуральними барвниками набагато корисніше. Пишіть в коментарях, які крашанки у вас вийшли на великдень. Пам’ятайте, що результат залежить від сорту буряка, тому прошу: без негативу.