Мене звуть рум’яна: чому стало модно давати дивні імена дітям

248

Мабуть, найвідповідальнішим моментом в плануванні дитини є рішення вибрати правильне ім’я для нього. Перед кожним батьком стоїть це непросте завдання і лише деякі відразу ж знають, як хочуть назвати свого спадкоємця.

Останні роки все більшої популярності в цій справі набирають креативність і витонченість. Цілком ймовірно, що через пару-трійку поколінь у нас в країні абсолютно не залишиться простих і звичних насть, співати, кать, вік.

За словами психологів і соціологів, така тенденція наочно показує глобальні зміни в нашій культурі. Зараз всі ми прагнемо всіма способами запам’ятатися, виділитися зі стовпи і назавжди залишити слід в історії. А незвичайний варіант імені-найпростіший спосіб з усіх можливих. Дійсно, хіба можна швидко забути людину з ім’ям рум’яна?

Найчастіше популярність імен залежить від певних подій і новин, які відбулися останнім часом. Наприклад, шанувальники будь-якого гучного фільму або серіалу починають називати нащадків псевдонімами улюблених персонажів, фанати спортсменів звуть дітей на честь чемпіонів, а патріоти дають дітям імена відомих полководців, вождів або глав держав.

Наприклад, в минулому році шалено популярно стало давати імена новонародженим на честь каста героїв аніме і каста серіалу «гра престолів». У вітчизняних рагсах зареєстровано кілька дівчаток з ім’ям серсея, ар’я, дейнеріс і санса. А в 2021-му дико зросла тенденція називати хлопчиків давньоруськими іменами. Підправляє більшість дітей відзначені в офіційному документі як ярополк, святозар, добромир, святогор і євсей.

Особливо цікаво, що з’являється все більше імен, які ніяк не можна пов’язати з якимись новими особливостями культури і творами мистецтва. Наприклад, за перші дев’ять місяців 2021 року були зареєстровані в одиничному варіанті діти на ім’я рум’яна, дельфін, цукор, діора, тиціана, космея, росія і радість.

Як розповідають психологи, сучасні люди здебільшого вільні від громадської думки. Якщо раніше дивні ексцентричні імена можна було зустріти тільки в одиничних варіантах, то тепер тенденція розвивається таким чином, що в найближчому майбутньому кать і сереж просто не залишиться. Хто знає, може через десяток поколінь банальні для нас імена стануть знову також популярні як і в минулому році сталося з давньослов’янськими іменами серед новонароджених хлопчиків.