Чому “кути джолі” непомітно перетворюють обличчя в провінційний млинець

440

Мода на обличчя змінюється стрімкіше, ніж фази ретроградного меркурія. Ще позавчора були популярні об’ємні силіконові губи, вчора занадто кирпатий носи і активні брови, сьогодні справа дійшла до нижньої третини обличчя. Брови і ніс модниці на час залишили в спокої, зате тепер ти не ти, якщо не зробила собі «кути джолі» і не додала обсягу в підборіддя. Після таких косметологічних маніпуляцій особа набуває трохи ляльковий ефект і виглядає візуально молодше. Але ось тільки чи надовго?

Лікар-косметолог ольга савостьянова впевнена: корекція обличчя об’ємними філерами не така вже нешкідлива процедура, і проводити її професіонал повинен тільки за спеціальними показаннями, а не тому що клієнтка попросила зробити «як у подруги».

– не важливо, який ви оберете ін’єкційний імплантат, будь — який філер з часом притягує молекули води, акумулює їх, таким чином, обтяжуючи обличчя, а значить, і прискорює птоз тих областей, куди він був поставлений, – заявляє косметолог. – через розтягнення шкірного клаптя і нестачі колагенового каркаса вже через півроку почнеться набряклість цієї області, з’явиться ефект так званих брилів. Спочатку ледве помітний, потім більш виражений. Плюс, філер мимоволі провокує застій мікроциркуляції крові, що з часом призведе до появи компенсаторної судинної мережі, а значить, куперозу або лімфтостазу, що знову ж додасть «набрякового обсягу» особі.

Це ми ще не будемо забувати, що при куперозі і лімфостазі процеси старіння протікають набагато швидше. Виходить, що таке бажане обличчя барбі незабаром перетвориться в «провінційний млинець». Гіперкорекція призведе до ще більшої одутлості, що додасть личку не тільки втомлений зовнішній вигляд, але і вік. Тобто, прийшли до косметолога, щоб додати особі свіжості, а забрали пару-трійкою років з собою.

Савостьянова додає: тут треба розуміти, що філер за своєю структурою не кісткова тканина, він може мігрувати і під тією ж вагою води опускатися нижче. А якщо врахувати, що це область жувальних м’язів, дуже активної частини обличчя з сильною структурою, то ймовірність міграції філера сильно вище.

На думку експерта, філери показані при віковій атрофії для додавання обсягу хіба що в лобову і скроневу зону або з прицільним введенням в ті проблемні області, де потрібне додаткове стимулювання колагену. І то дуже локально і мінімальними обсягами. У всіх інших випадках потрібно дивитися в бік апаратної косметології, яка останнім часом сильно просунулася вперед.