Чому небезпечно жити в однокімнатних квартирах

235

Зараз багато молодих людей прагнуть якомога швидше і вигідніше обзавестися своєю житлоплощею. Однокімнатні квартири і квартири-студії йдуть як гарячі пиріжки. Однак мало хто замислюється, що такі бажані скромні метри можуть заподіяти ряд неприємностей: від психологічного дискомфорту до серйозних захворювань.

– коли ти молодий, то не звертаєш уваги на тісноту, – розповідає психолог анна гарш. – головне-нарешті придбати свій кут. Адже важливо знати, що є куди прийти і де можна сховатися від міської суєти. Однак не все так радісно. Коли людина хоч трохи обживається в квартирі, то з’являються меблі, речі, книги і т.д. Це все починає підсвідомо тиснути, так як стає просто не розвернутися. Через обділеність особистим простором можуть початися напади апатії, нервозності і депресії. Також тіснота може стати причиною зайвої ваги. Людина приходить до усвідомлення, що знаходиться в клітці. Може відчувати безвихідь, так як розуміє, що на даний момент немає можливості змінити своє становище. Тоді взагалі все здається марним: і робота, і здоров’я, і існування. Що робити? позбавлятися від зайвих речей.

Дітям, які виросли в “мікроквартирах”, подвійно доводиться несолодко.

– вони з самого дитинства були позбавлені свого простору, а це все-таки інстинктивне бажання захисту і спокою, — продовжує психолог. – в результаті будуть страждати низькою концентрацією уваги, небажанням повноцінно спілкуватися з однолітками і невисоким рівнем успішності.

Вважаю, що в однокімнатній квартирі має проживати не більше двох осіб. Щоб психологічний клімат радував обох, необхідно прислухатися до сусіда, поважати бажання і особистий простір один одного. Таке ставлення знизить виникнення конфліктів. До того ж треба розуміти, що іноді кожному хочеться побути наодинці з собою. Тому раджу гуляти, щоб співмешканець хоч на якийсь час зміг розслабитися.

Люди, що живуть в малогабаритних квартирах, можуть страждати ще й фізичними недугами.

-треба розуміти, що в приміщенні, де знаходяться кілька людей, швидше поширюються інфекції, що передаються повітряно — крапельним шляхом,-стверджує лікар-терапевт ганна дем’яненко. – адже однокімнатні квартири позбавлені наскрізної вентиляції. Постійна нестача свіжого повітря, скупчення вуглекислого газу, задуха сприяють зниженню імунітету. Вчені провели експеримент. В ході нього встановили, що діти, які проживають в просторій квартирі, хворіли в два рази менше, ніж ті, хто тулилися з батьками в однушках.

Експерти встановили, що норма площі для проживання однієї людини дорівнює 14 м2. Однак якщо метри не відповідають даним параметрам, то на члена сім’ї відводиться не менше 9 квадратних метрів. На сьогоднішній день за московськими мірками на одну людину покладено 33 м2, на двох — 42 м2, на трьох — 54 м2.