Як пісня “3 вересня” перевернула календар михайла шуфутинського

282

Одного разу волею доль (довго пояснювати) молодий і тоді ще недосвідчений автор цього матеріалу опинився на концерті михайла шуфутинського. Зал був повний бритоголових хлопців в шкіряних куртках, чітких і цілеспрямованих, у багатьох в руках були плакати з написом: «третє вересня» і несподівано довірливо-ніжні: «шуфа, давай». І» шуфа ” дав!

Почавши з ліричної “пальми де майорки«, розігрів зал анкорним» лівим берегом дону«, не забувши про» таганку «і»марджанджу”. А потім почався програш “третього вересня” і клянуся! – публіка збожеволіла.

На фразі «день, коли горять багаття горобин» шанувальники як один дістали запальнички і в такт пісні влаштували, як зараз би сказали, «заміс в залі». Тоді таких виразів ніхто не знав, але трепетно-ліричний захват, який викликає хіт шуфутинського зараз, був відчутий і тоді.

Це я до того, що дивно чути тепер, що нове дихання старого хіту дав репер рік росс в 2011 році, який створив з «3 вересня» свіжий мем. Це дихання у» 3 вересня ” ніхто не забирав. Любов до пісні ніколи далі брайтона не йшла, швидше розвиток соцмереж дали їй новий виток популярності.

Але повернемося до ріка росса. Саме зовнішня схожість шуфутинського і американського репера, які помітили російські користувачі, породило ряд мемів, які тут же розлетілися по наших і світових соцмереж. Творчістю короля шансону зацікавилися західні виконавці, почавши переспівувати його хіти.

З тих пір загальнонаціональний хіт обріс величезною кількістю кавер-версій. Шість років тому продюсери з beastly beats зробили відеокліп, зібравши в одному ролику тексти пісень шуфутинського і росса. Звичайно, це призвело до нової хвилі мемів.

Тепер крім традиційного портрета шуфутинського на тлі старого кабріолета, що обіцяє вже першого вересня, що він скоро виїжджає, додаються традиційні символи «нетленки» — багаття горобин, календар, жовтий лист. І тільки російська людина розуміє, що саме вони означають на початку осені. Ну і що це, якщо не наш загальний культурний код?!

Не забудьте ще про жарт-традицію, що «вже другого вересня багато хто починає чути кроки шуфутинського до календаря». Втім, серед жартівників знайшлися і ті, хто провели аналогію з іншим святом 3 вересня — днем бюстгальтера. Мовляв, в європі в 1370 році з’явився закон, в рамках якого всі дами зобов’язані були носити сукню зі шнурівкою, що підтримує груди. Через деякий час жінки перейшли на жорсткі корсети. А тепер такі корсети завжди носять бек-вокалістки шуфутинського. Пряма аналогія!

Добре, по-перше, не завжди, по-друге, красиво ж!

А що ж за дата така 3 вересня? чи стоїть за нею лірична історія? чи було все всерйоз у шуфутинського і незнайомки або у автора пісні ігоря ніколаєва з умовною королевою на початку осені 1993 року?

” взагалі немає!”- клянуться мамою обидва.

” просто рядок ідеально лягла на мелодію мого друга ігоря крутого, а потім вона обросла сюжетом, драмою. З’явилося навіть друге вересня, де „було все у нас всерйоз“. Так народжуються пісні, ті, які надовго”,-якось розповів ігор ніколаєв у своєму instagram. Що не виключає того, що підвищена увага до цієї композиції дуже лестить композитору. Він теж не очікував, що цілком проходить хіт стане таким відомим.

” це достаток постів, мемів, хайпів і всіляких варіацій просто завалює з головою», — додає він.

До речі, тепер миколаїв намагається не згадувати той факт, що спочатку пісня призначалася для іншого виконавця. Але в цей момент гість у маестро будинку шуфутинський умовив віддати композицію йому, по-братськи! що, втім, не зупинило його від критики майбутнього хіта, він ще довго говорив, що пісня затягнута і надмірна драматична. Тепер співак, звичайно, собі такого не дозволяє. Шостий рік хіт шуфутинського займає перше місце в російському чарті itunes. Вгадайте в який день?!

Михайло шуфутинський погоджується з композитором ” 3 вересня», за датою реально нічого не стоїть.

«не сталося нічого такого страшного, трагічного або, навпаки, унікального, фантастично веселого», — заявив співак нещодавно в інтерв’ю.

Хоча одне значуще для михайла захаровича подія в цей день все-таки сталося: через два роки після виходу пісні на світ з’явився його перший онук. Збіг? звичайно, але яке елегантне.

Треба відзначити, що шуфутинський розуміючи всю популярність свого головного хіта, в подяку за те, що він багато років його годує, виконує «3 вересня» на кожному концерті. А в 2020 року спеціально під дату організував трансляцію в instagram, виключно, щоб виконати народний хіт наживо.

А ось адже як цікаво прокрутився світ за 15 років: замість плакатів з проханням про пісні, тепер хвилі сердечок в коментарях. Де тепер ті шкіряні куртки, які кричали ” шуфа, давай!”

Секрет успіху пісні, на думку артиста, в тому, що багато людей можуть дізнатися себе в ній: «думаю, що у багатьох були випадки, коли вчора — все добре, а сьогодні раптом все зламалося і, може бути, навіть безповоротно. А у багатьох людей це відбувалося і другого вересня, і третього, як у пісні. Це загальнолюдська тема: люди зустрічаються, розлучаються — відбувається момент надриву», — говорить автор хіта.

А нещодавно шансоньє зізнався, що йому не раз надходили пропозиції зробити 3 вересня червоним днем календаря. А краще взагалі вихідним.