Гостьовий шлюб: плюси і мінуси

342

гостьовий шлюб-це ще більш холіварна тема, ніж цивільний. Простіше зрозуміти людей, які живуть разом, але не реєструють відносини, ніж тих, хто поставив штамп, але продовжує «зустрічатися» з законним чоловіком.

Відносини між чоловіком і жінкою складно підігнати під якийсь стандарт, так само як і спрогнозувати сценарій їх розвитку. Найчастіше гостьовий шлюб – це вимушений формат, в деякому роді рятувальний круг для двох люблячих один одного, але несумісних в побутовому плані людей, а іноді усвідомлений вибір пари. Життя нерідко вносить свої корективи, і приводів роз’їхатися або не з’їжджатися зовсім може бути маса.

Але одна справа, коли розлука вимушена: партнери живуть в різних містах, а то і країнах, у кожного своя робота, але вони хочуть вважати себе парою, в тому числі і юридично. Інша справа, коли до спільного проживання немає ніяких об’єктивних перешкод, а чоловік і дружина все одно живуть кожен на своїй території і ходять один до одного на побачення. У чому сенс такого дивного, на перший погляд, вибору?

плюси гостьового шлюбу

До числа найбільш очевидних плюсів відноситься можливість “перезарядити батарейки”. Як би банально це не звучало, але відносини — це робота, вічний пошук компромісу і емоційна залученість в життя своєї другої половини. І такі енерговитрати не завжди виправдані. Як показує практика, відпочинок іноді буває необхідний навіть самим невибагливим людям. Можливість багатозначно помовчати, походити в розтягнутих трениках, почитати улюблену книгу або подивитися серіал дозволяє перевести дух і наповнити внутрішній «резервуар» енергією, якою згодом з радістю хочеться ділитися зі своєю другою половиною.

Другий аргумент на користь гостьового шлюбу – це побутовий комфорт. Перманентні домашні обов’язки можуть бути обтяжливими, особливо якщо людина активно підкорює кар’єрні висоти. На перший погляд цей аргумент виглядає як банальний каприз, але хто не втомлювався від рутини?

«гойдалки емоцій» — ще одна з причин (вже третя), по якій деякі пари відкладають спільне проживання на невизначений термін. На відстані встигаєш не тільки скучити, а й усвідомити всю цінність зустрічей, надовго зберігаючи в душі романтичний трепет перших побачень. Все це надає гостроту почуттям, вносить у відносини новизну і пробуджує емоції.

Можливість жити в своєму ритмі (повертатися додому в будь-який зручний час, а засипати і прокидатися за бажанням, не боячись когось потривожити)-четверте очевидна перевага гостьового шлюбу.

Одним словом, гостьовий шлюб допомагає перевести деякі аспекти відносин з площини обов’язків в категорію бажань, перетворивши спільне життя в джерело натхнення, замінюючи розхоже «повинен» або «повинна» на «хочу». Але, як і у будь-якого явища, у гостьового шлюбу є своя зворотний бік.

мінуси гостьового шлюбу

Вся ця романтика сприймається легко, поки у вас немає дітей. З огляду на, що модель взаємин батьків робить істотний вплив на дітей і формує картину їх майбутньої сім’ї, доводиться кілька разів подумати, перш ніж вирішуватися на гостьовий шлюб, маючи спільне чадо або готуючись до цієї події. Однак категоричність, навіть у такій ситуації, не найкращий вихід.

Трапляється, що роздільне проживання після народження дітей є мірою вимушеною і пов’язано з різними причинами, наприклад c характером роботи, яка вимагає концентрації і годує всю сім’ю. Але іноді рішення мати свою територію стає усвідомленим вибором батьків. У другому випадку важливо заздалегідь обговорити, як саме буде вибудувано спілкування з дитиною. Деякі пари вирішують з’їхатися на час, щоб разом піклуватися про новонародженого. Інші, маючи дорослих дітей, розподіляють обов’язки: по черзі ходять на збори в школу, відвозять на секції, допомагають з домашньою роботою і намагаються всіляко страхувати один одного. Треті розробляють докладний графік зустрічей, підлаштовуються, намагаючись проводити більшу частину часу разом, щоб всі відчували себе максимально комфортно… Сама по собі необхідність таких складних узгоджень вже зводить до мінімуму всі переваги гостьового шлюбу.

До мінусів роздільного проживання також відносять емоційну відстороненість партнерів, відсутність щоденної підтримки, часто індиферентне ставлення до проблем один одного, роздільний бюджет і високий ризик зрад. Але хіба ці труднощі чужі тим, хто ділить один дах? питання риторичне… Подібні проблеми можуть виникнути в будь-якій парі, тому важливо вміти домовлятися про те, хто за що платить, підтримувати один одного в критичний момент і уникати спокус. Якщо дійсно дорожиш людиною, то багато нюансів можна врегулювати.

Мудрим консенсусом у питанні гостьового шлюбу буде прийняття факту його існування. Якщо підійти до справи з холодним розумом, відкинувши юнацький максималізм, зайвий консерватизм, категоричний скептицизм і тяжіють стереотипи, стає ясно, що кожні відносини унікальні, і те, що зручно одним, для інших абсолютно неприйнятно. В кінцевому підсумку якщо у людей немає відчуття внутрішньої самотності і присутня потужна підтримка, то це союз. А гостьовий він чи ні, вже не настільки важливо.