Що потрібно знати про захворювання щитовидної залози: правда і міфи

327

не дивно, що при розпливчастих симптомах, таких як відчуття втоми або холоду, захворювання щитовидної залози часто є причиною багатьох проблем зі здоров’ям. Маючи доступ до інформації в мережі, складно буває відокремити факти від вигадки. Nur.kz зібрав поширені твердження про захворювання щитовидної залози і з’ясував, які з них є правдою, а які – лише міф.

Твердження № 1: гормональні проблеми у жінок після 40 років означають менопаузу.

Вердикт: міф.

Гормональні симптоми-рясні або менш часті менструації, коливання настрою, порушення сну і підвищена чутливість до тепла – легко списати на менопаузу. Але зміни жіночих гормонів іноді можуть впливати на функцію щитовидної залози. І менопауза, і захворювання щитовидної залози частіше зустрічаються у жінок після 40 років. При прояві будь-яких симптомів потрібно звернутися до лікаря.

Твердження №2: захворювання щитовидної залози призводять до витріщення очей.

Вердикт: частково правда.

Хвороба грейвса, найпоширеніша форма гіпертиреозу, іноді викликає вирячування очей. Інші проблеми із зором, пов’язані з хворобою грейвса, включають двоїння в очах, сухість очей і опухлі повіки.

Твердження № 3: якщо ліки не допомагають лікувати гіпертиреоз, можливе хірургічне втручання.

Вердикт: частково правда.

Видалення щитовидної залози-це один з можливих способів лікування захворювань щитовидної залози. Але хірургічне втручання повинно бути узгоджене з лікуючим ендокринологом.

Твердження №4: гіпотиреоз розвивається тільки в зрілому віці.

Вердикт: міф.

Дітям і підліткам іноді ставлять діагноз гіпотиреоз. Вони відчувають багато з тих же симптомів, що і дорослі, але у них також може бути затримка в розвитку і зростанні.

Твердження №5: люди з захворюваннями щитовидної залози повинні уникати певних овочів.

Вердикт: міф.

Овочі, такі як брокколі, брюссельська капуста, капуста і шпинат, багаті поживними речовинами, що борються з різними хворобами. Вони також можуть допомогти захистити від захворювань щитовидну залозу.

Твердження №6: при гіпотиреозі неможливо скинути вагу.

Вердикт: міф.

Схуднення може бути важким для всіх, особливо у віці від 30 до 40 років, коли метаболізм сповільнюється і вага може збільшуватися. Якщо дозування гормонів щитовидної залози підходяща, людині буде не важко скинути вагу.