Близнючки з “королівства кривих дзеркал”: рання слава, робота в “інтуристі” і кармічна вірність один одному

392

Задовго до того, як радянські діти закохалися в образи братів сироїжкіних (акторів торсуєвих), кумирами піонерів срср були милі дівчатка-близнюки — сестри юкіни. Зігравши в знаменитій казці роу» королівство кривих дзеркал ” олю і яло, дівчатка дійсно прокинулися зірками. Правда, слава ця була швидкоплинна і закінчилася безвісністю для маленьких актрис. А їхнє життя склалося трагічно.

Тетяна і ольга юкіни народилися в москві, в сім’ї недавньої «ліміти». Мати працювала на фабриці, батько був різноробочим, жили вони в комуналці. Спочатку в кімнаті на таганці, потім, коли юкіни отримали окрему квартиру, сімейство переїхало в кузьминки. Батько пив запоями, і боротьба з його пристрастю стало головною справою сім’ї. Від цього залежав і режим дня матері і дочок юкіних, і те, як складеться вечір в будинку-чи буде він спокійним і тихим, або доведеться ховатися і ухилятися від абьюзера-батька?

Але незважаючи на таку нездорову атмосферу, дівчата росли життєрадісними, веселими і активними дітьми. Намагалися добре вчитися, брали участь у самодіяльності. Правда, ольга була більш старанною і терплячою, а жваву таня постійно ловили на дрібних хуліганствах. Це вона запропонувала сестрі взяти участь у конкурсі читців віршів у місцевому будинку культури. У творчому змаганні брали участь сім пар, вони повинні були співати і читати вірші. Юкіни виграли з великим відривом, журі полонив їх артистизм. Фото переможниць помістили в газеті, і тут на чарівних близнят звернув увагу помічник режисера олександра роу. Історія майже в голлівудських традиціях! олю і таню запросили на проби, і швидко стало ясно, що героїнь на зйомки більше шукати не треба: ось же вони!

Мама з доньками вирушила до криму. Дівчатка закохалися в знімальний процес, в якому їм подобалося все: як стукає хлопавка, як їм наносять грим, що принесуть сьогодні на обід, і які класні люди-актори, які спілкуються з ними на рівних. А ще дресирувальники, так вміло поводяться з птахами і звірами. А ось мама юкіних від зйомок в захваті не була. Вона вважала, що 80 рублів гонорару занадто маленька такса за роботу цілих двох її дітей, та й знімальний процес міг би йти довше, все-таки крим, вони могли б ще відпочити і поніжитися біля моря.

Щоб уникнути плутанини з іменами ольгу затвердили на роль олі, а тетяна зіграла яло. За сценарієм казки, оля була не самою старанною піонеркою і ображала бабусю. Але одного разу вона випадково опинилася по інший бік дзеркала, і тут вже їй стало не до примх. Разом зі своєю двійнятою-відображенням яло дівчинка подолала безліч труднощів і звільнила жителів королівства кривих дзеркал.

Фільм вийшов на екрани навесні 1963 року і відразу став лідером прокату, а близнючки юкіни… Повернулися в свою квартиру до питущого батька. Треба відзначити, що незабаром шанувальники тані і олі дізналися, де вони живуть, і тепер всі стіни в під’їзді були списані зізнаннями в коханні. Батько юкіних був в люті і навіть намагався побити одного з занадто трепетних фанатів.

Самі дівчатка в цей час завмерли в очікуванні, режисер фільму зобов’язаний був покликати їх знову в кіно. Однак час минав, а пропозиція так і не надходила. Тоді жвава таня сама написала роу лист з питанням, коли ж вони будуть зніматися знову? ця дитяча підприємливість розчулила режисера, і незабаром він запросив дівчаток на епізодичну роль в «морозко».

Здавалося б, дві зіркові ролі в кіно! та після такого двері театрального вузу повинні були автоматично відчинитися перед близнючками. Однак творчий конкурс оля і таня не пройшли. Треба відзначити, що сестер відрізняла велика, трепетна прихильність один до одного, всю свою подальшу долю вони проживуть поруч, інтуїтивно відчуваючи настрій і стан один одного.

Вирішивши, що і тут не будуть розлучатися, юкіни подали документи в машинобудівний технікум. У небагатій родині їм заявили: ніхто їх, повнолітніх, більше годувати не зобов’язаний, йдіть вчитися, щоб хоча б отримувати стипендію. Ось тільки жодного дня у своєму житті близнюки за фахом не працювали.

Під час навчання обидві вийшли заміж. Оля за віктора ламонова, який навчався в паралельному класі, а таня пов’язала долю з водієм олександром замолодчиковим. Незабаром пішли діти: у ольги — син максим, а у тетяни — дочка юля.

Але колишня популярність все ще приносила свої дивіденди: так, юкіним запропонували роботу в «інтурист», у відділі з прийому іноземних гостей. За радянських часів про таку посаду можна було тільки мріяти! робота з іноземцями, закордонні готелі, імпортний одяг, доступ до валюти і зовсім інший рівень життя. Заздрили близнюкам все.

Але грянули 1990-ті « “інтурист” розвалився, а разом з ним попливла в сизу далечінь і колишня солодке життя. Таня і оля розпродали всі речі, на які заробили за ці роки, довго намагалися знайти нову роботу.

” трагедія сестер в тому, що їх не підтримали чоловіки, — розповідає однокласниця юкіних марина плоткіна. – а часи були моторошні, я сама купувала задешево коров’яче вим’я, прокручувала його через м’ясорубку і ліпила котлети. Завдання було одне: вижити!”

Жвава тетяна влаштувалася працювати у військкомат, і пізніше туди ж підтягла працювати і ольгу, яка до цього часу розлучилася з чоловіком і перебувала в дуже тяжкому становищі. На тлі кризи в країні і свого особистого близнючки стали прикладатися до чарки — як до єдиної розради в цей темний час. Потім трапилася смерть батьків, і ольга, яка була дуже близька з матір’ю, запила по-чорному. Її серце не витримало, вона померла в 51 рік.

Тетяни не стало через шість років після смерті сестри. Іноді вона зізнавалася, що ольга приходить до неї уві сні і кличе її з собою. Таня сумувала за олею. Нав’язливою ідеєю для жінки став її швидкий догляд.

«близнюків не можна розлучати, вони не можуть поодинці», — гірко зізнавалася вона.

Після смерті сестри вона стала пити більше, часто приходила на роботу п’яною, зовсім опустилася. Померла таня у своїй квартирі, не встигнувши набрати номер “швидкої”.